EB203, az olcsó kínai BT fejhallgató

Bluetooth, A2DP, rádió, MicroSD és jack, mindez egy igen olcsó fülesben. De vajon megéri költeni rá? – írta: The DJ, 7 éve

Jó ideje kerestem már egy olyan fejhallgatót, ami vezeték nélküli és mellé még olcsó is. Az olcsóság azért volt szempont, mert rászoktam a hosszabb délutáni/esti sétákra és ezek kiegészítéséhez szerettem volna egy olyan fülest, amiért nem kár, ha esetleg leesik, ha megütöm, vagy ha valaki esetleg lekapja menet közben a fejemről (bár erre a környékünkön szinte zéró az esély, de sose lehet tudni).
Tudvalevő az is, hogy szeretek kísérletezni, szeretem kipróbálni a kínai ipar csodálatos termékeit, hisz néha jókat lehet rajtuk nevetni, máskor pedig az itthoni árak töredékéért lehet kifogni olyan terméket, ami még a legnevesebb gyártók produktumait is kenterbe veri.

Úgyhogy nem meglepő, hogy a kiválasztott fejhallgató is egy noname kínai termék lett, mégpedig a csodálatos EB203 fantázianevű, de paraméterek alapján mégis igen okosnak tekinthető fejhallgató a DD4.com-ról, mindössze ~ 13 dollárért.

Sajnos az ünnepek miatt igen csak sokat kellett várni a csomagra és a vámosok is úgy érezték, hogy ezt bizony meg kell fogni és ülni kell rajta egy darabig, de mivel jóval a határérték alatti összeget csengettem ki érte, ezért a szokásos infók megküldése után végül csak megérkezett és használatba is tudtam venni. Néhány nap nyüstölés után úgy éreztem, megér egy cikket, hogy leírjam a tapasztalataimat és a véleményemet róla, hátha mások is gondolkodnak hasonló termék beszerzésében.

A külső és a tartozékok

Egy egyszerű kis dobozban érkezett a fejhallgató, a tartozékok közül megemlítendő a szokásos kis angol-kínai használati útmutató, egy fehér színű USB-Micro-USB töltőkábel, és egy jack-jack kábel, mondjuk a telefonunk vagy MP3 lejátszónk kábeles csatlakozásához.

Maga a füles összehajtható, és természetesen így is érkezett, én a szürke színt választottam, de lehetőség van még rendelni fekete, fehér és arany színben is. Kinyitás után egész barátságos a kinézete, persze rögtön látszik, hogy ez nem egy audiofileknek szánt, minden téren minőségi darab lesz, de azért szétesni sem fog a kezünkben. Felül kapott egy minimális gumi hatású borítást, hogy ne nyomja nagyon a fejünk tetejét a pánt, és a hangszórók is egész nagy párnákat kaptak a méretükhöz képest.

Gond ott lehet, hogy sem a párnák, sem a pánt magassága nem mozdítható/állítható, ezért szinte biztos, hogy nem fog kényelmesen passzolni mindenki fejére. Lehet, hogy itt nekem voltak túl nagy elvárásaim az itthoni stúdió fejhallgatóim után, mindenesetre azért örültem volna az állítási lehetőségeknek, még ha csak korlátozottan is.

A bal hangszóró tetején találjuk az on-off billenőkapcsolót, értelemszerűen ezzel tudjuk életre kelteni magát az eszközt, amit rögtön jelez is nekünk, mégpedig beszéd formájában. Ezt leírni nem is nagyon tudom, hallani kell. Kedves kis kínai leányzó kommunikál velünk ékes angol nyelven, elmondja, hogy az eszköz készen áll a bluetooth kapcsolatra. Jót mosolyogtam rajta. Szintén van egy mondat akkor is, amikor létrejött maga a BT kapcsolat a fejhallgató és mondjuk a telefonunk között.

A bekapcsológomb mentén lefelé haladva találhatjuk a micro USB csatlakozót, itt lehet tölteni az EB203-at, ha esetleg lemerült. Alatta az "M" gomb a mód választó, itt tudunk váltani a Bluetooth, a beépített rádió, a külső jack eszköz vagy a MicroSD kártya lejátszása között. Legalul van egy play-pause gomb, funkciója magától értetődik. Ezt követi a mikrofon jelzése és nyílása (mert ugye headsetként is funkcionál az EB203), ezután jön egy led, ami Bluetooth kapcsolatra várás esetén pirosan villog, aktív kapcsolat esetén pedig kéken világít. Legalul a jack csatlakozó, másik oldalra tekintve pedig egy hangerő fel + le gomb található, ezek használhatók a számok léptetésére is. Végezetül itt találjuk meg a Micro SD kártyát fogadó nyílást is. A jobb hangszóró burkolatára nem került semmi, tehát mindent bal oldalon tudunk vezérelni.

Bekapcsolás után

A bluetooth párosítás gyorsan és könnyen ment, a telefonom megtalálta az EB203 nevű eszközt és csatlakozott is hozzá seperc alatt (ezt nyugtázta is a kedves kínai leányzó hangja). Ezt a lépést csak egyszer kell elvégezni és innentől kezdve a füles bekapcsolása esetén automatikusan csatlakozik is hozzá a párosított eszköz, már amennyiben hatótávon belül van, ami a gyártó szerint 10 méter. Miután megtörtént a párosítás értelemszerűen elindított médiafolyam esetén hallani fogjuk az audióforrást a fejünkön, de akár hívást is fogadhatunk vele. Ha úgy döntünk, hogy nem akarunk vinni telefont, akkor berakott micro SD kártya esetén az azon tárolt MP3 zenéinket is tudjuk hallgatni, ez sokaknak kényelmes és hasznos lehet.

Én is örömmel nyugtáztam a funkció meglétét, mivel nem minden esetben van kedvem magammal vinni a telefont. Aztán ott van még a beépített rádió is, mint alternatív opció, itt képes az éppen elérhető összes állomást megkeresni és eltárolni a fejhallgató, azután ezek között már könnyedén tudunk lépkedni. Az erős állomások jele korrektül fogható, még menet közben sem volt túl zajos a vétel, persze tökéletes minőséget és jelerősséget ne várjunk, hisz normális antenna nincsen, arra viszont megfelelő lehet, hogy meghallgassuk a híreket két zeneszám között. A gyártó gondolt azokra is, akiknek mondjuk nincs bluetooth a telefonjukban vagy az MP3 lejátszójukban, miattuk lett a csomag része a jack-jack kábel, melynek segítségével bármilyen szabványos 3.5-es jack kimenettel rendelkező eszközt rá tudunk kötni a fejhallgatóra.

Természetesen írnom kell a hangminőségről és a hangerőről is, de nem egyszerű a helyzet. A legnagyobb félelmem a dobozhang mellett a brutális mértékben üvöltő és torzító hangszórópár volt, mert lássuk be, azért ez elég gyakori a Kínából érkező hangkeltésre alkalmas termékek esetében. Hála az égnek torzítás és üvöltés itt nincsen, cserébe viszont mély hangok sem nagyon. Összességében elmondható, hogy a hangszórók főleg közép tartományban erősek, emellett azért a magas is jelen van, de a basszus sajnos valóban csekély.

Ezen lehet alakítani az EQ segítségével és szinte minden eszköz képes felturbózni a kiküldött audió paramétereit, de alapesetben senki fejét nem fogja levinni sem a mély, sem a hangerő. Audiofilek kedvéért leírom, hogy ez egy háromezer párszáz forintos fejhallgató, tehát komolyabb élvezeti zenehallgatás miatt nem ezt a modellt kell választani a csalódások elkerülése végett.

Nincs kiemelkedő hangzása, ahhoz viszont tökéletes, hogy kizárja a külvilág zajait mondjuk séta, futás vagy bármilyen más tevékenység esetén, ahol jól jön, ha az ember zenét tud hallgatni akár telefon vagy bármilyen más plusz súly megléte nélkül. Volt már szerencsém jóval gyengébb és gagyibb hangzású kínai eszközhöz is, de ennél szebb hangképpel rendelkező minőségibb fejhallgatót sem nehéz találni (persze az itt kifizetett ár többszöröséért).

A beépített akku üzemidejéről egyelőre nem tudok nyilatkozni. Mikor megérkezett feltöltöttem, azóta minden második-harmadik nap a fejemen van legalább fél órát, de még nem jelezte, hogy töltést kérne. A tomboló mínuszok miatt sajnos nem tudok minden nap kinn lenni, így nincs is intenzíven használva, de ha kiderült mennyi ideig is bírja átlagos használat mellett, akkor frissíteni fogom a cikket.

Összegzés

Megérte-e a ráköltött 13 dollárt? Számomra igen. A bluetooth kapcsolat gyors és stabil, a rádió erőssége/minősége elfogadható, a micro SD megléte nagy plusz pont, a jack csatlakozót pedig én személy szerint nem igen fogom használni, de másoknak biztosan hasznos lehet. Ami viszont mindenképpem negatív az a fix pántméret és fülpárna pozíció, és a mély hangok hiánya valamint a kicsit kevés maximális hangerő (a külső zajokat azért szépen kizárja a maximum környékén, mindezt torzítás mentesen).

A hangminőség elfogadható, ha tudjuk, hogy mit várhatunk ennyi pénzért és ha az elvárásaink is fedésben vannak a kifizetett összeg mértékével. Olyan embereknek merném ajánlani, akik hozzám hasonlóan félnek drágább fejhallgatót venni az utcára vagy az általuk végzett tevékenység mellé, ellenben szükségük van az EB203 által támogatott funkciókra és nem ezen szeretnének operát vagy FLAC állományokat hallgatni elalvás előtt. Tipikus kínai termék, az anyag- és hangminőség tükrözi az árát, mégis "okos", így az "all-in-one" mivolta miatt nem bántam meg a vásárlást. Körülbelül azt kaptam, amire számítottam, nem ciki megjelenni vele az utcán és a zenét is tudom élvezni az esti séták során.

A gyártó által megadott specifikációk

Wireless version: V3.0 + EDR
Support channel: Two-Channel (Stereo)
Support protocol: A2DP + AVRCP + HSP + HFP
Frequency range: 2.4000 - 2.4835 GHz
Transmission power: Class B
FM radio frequency: 87.0 - 108 MHz
Support card: TF Card
Speaker material: NdFeB
Sensitivity: 105+- 3DB
Frequency range: 20 - 20k Hz
Microphone: Support
Battery: Lithium Battery
NW: ~210g

Azóta történt

Előzmények