Elephone U Pro - a jövő megérkezett

Új csillag tűnt fel az égen, a mindent elsöprő siker útjába csak egy aprócska tényező állhat. – írta: bloggiold, 6 éve

Hardver, szoftverezettség

Bátran indulhat csatába az U Pro, a 14 nanométeres csíkszélességen gyártott Qualcomm Snapdragon 660-as lapkakészlettel felvértezve. A SoC nyolc darab 64 bites Kryo 260-as rendszermagot tartalmaz, ezekből négy 2.2 gigahertzen, négy pedig 1.8 gigahertzen ketyeg. A grafikus gyorsító szerepét az Adreno 512 tölti be, amely már támogatja a Vulkan API-t is. A komoly teljesítményt igénylő játékok is vígan futnak, a melegedés minden jele nélkül. A Samsung által gyártott 6 gigabájt LPDDR4X RAM rendszermemória és a 128 gigabájtos belső tároló szintén komoly fegyvertény. Az extra tárhely igény esetén a második SIM foglalat beáldozásával, akár 1 terabyte-os SD kártyát is lekezel a készülék, ami már az értelmetlenség határát súrolja.

A szintetikus teszt eredményein jól látható, hogy Snapdragon 660 majdnem abban a mezőnyben játszik, amiben a Snapdragon 835 csúcslapka. A gyakorlati felhasználás közben a határvonal elmosódik, átlagfelhasználás során nem észrevehető a különbség, minden villámgyorsan történik, a felhasználói élmény csúcsra van járatva.

A Google rendszerének nyolcadik generációját futtató készülék a szoftver tekintetében is topon van. Az Android Oreo újdonságainak köszönhetően a rendszerindítás szélsebes, az adaptív ikonok átkozottul jók, az új értesítési jelzések sokkal átgondoltabban működnek. A 8.0-s verziószámú Android esetében a Beállítások menüje is sokkal letisztultabb lett. Érdemes megjegyezni, hogy az androidos biztonsági csomagot közvetlenül a Google frissíti, a rendszer biztonsági beállításai között található menüpontban. Az Elephone részéről érkezett már két OTA update, amely a telefon használata közben megtörtént, csak a frissítés véglegesítéséhez kell a telefont újraindítani. Természetesen a többi újdonságról, mint például a PIP (kép a képben), az automatikus kitöltés, vagy az új emotikonokról sem kell lemondanunk. Ezek azonban a keresőóriás érdemei, a telefon gyártója három más okból érdemel hatalmas dicséretet.

Elsőként adtak ki Android Oreo rendszerrel ellátott telefont a feltörekvő márkák közül. Ez nagy szó, gondoljunk csak bele, a sok nagynevű gyártó mit szerencsétlenkedett a váltással. A Galaxy S8 és S8+esetében kiadott, majd visszavont a frissítés, vagy az Android One program büszke tagja, a Xiaomi Mi A1 esetében történt kálváriára, de a HTC esetében is volt probléma bőven. Szintén piros pontot érdemel az ELE UI néven futó átdolgozott felhasználói felület, amely nagyon jóra és szépre sikerült. Végül, de nem utolsó sorban az eddig kötelező AOSP-szoftver pakk száműzésre került.

Szoftver tekintetében két hibát véltem felfedezni. Nem került lefordításra a Navigation key és az Advanced settings menüpontban lévő pár szó. Az elsőben a navigációs gombokat szabhatjuk személyre, az utóbbiban pedig a hangerő gombbal történő ébresztés, a zsebmód és a roppant módon zavaró érintés asszisztens kapcsolható be. Kapunk arcalapú feloldást is, amely jól és gyorsan működik, de egy egyszerű fényképpel is sikerült feloldani a készüléket, ezért inkább hanyagoljuk ezt a mókusvakító megoldást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények