Előre konfigurált Windows 10 lemezkép készítése

Készítsünk olyan Windows 10 rendszerképet, amelyet programjaival, beállításaival együtt vihetünk át másik PC-re. – írta: mbalint987, 7 éve

Mi a Sysprep?

Lássuk a klónozási folyamatot először is bármilyen segédeszköz nélkül. Adott egy "A" hardverfelépítésű számítógép, telepített Windows rendszerrel. Ha a gépen található rendszert klónozom egy ugyanolyan felépítésű (azaz "A") számítógépre, akkor nincs különösebb probléma, attól eltekintve, hogy ha egy hálózatban üzemeltetjük őket, akkor problémák jelentkezhetnek (ugyanis a két rendszer egyedi azonosítói megegyeznek).

Ha az "A" felépítésű gép rendszerét klónozom egy "B" felépítésűjére, akkor a fentiek mellett szembe kell néznem azzal a problémával, hogy a gép egyáltalán nem fog elindulni. Mások lehetnek a létfontosságú hardverelemek (pl. SATA vezérlő), amiket a rendszer inicializálna, és amikor ez nem sikerül neki (lévén ez már az új környezetben nem létezik), akkor a rendszer összeomlik.


Egy kékhalál, a klónozáskor tipikusan előforduló hibával: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (forrás)

Itt jön a képbe a cikk kulcsfontosságú segédeszköze. Ugyanis a Microsoft által készített és a rendszer részét képző Sysprep minden olyan lépést megtesz, hogy ne fordulhassanak elő problémák klónozás után. Lecseréli a rendszer azonosítóját illetve az egyéb egyéni azonosító adatait, illetve újból elindítja az első telepítésnél megjelenő telepítővarázslót is, amivel hasonlóan személyre tudjuk szabni a rendszer alapvető beállításait, mintha először indulna el a friss Windows. Az előtelepített Windows-gépeket készítő gyártók is ugyanezt a programot használják az OEM-rendszerek elkészítéséhez.


A rendszerünk Sysprep után: a telepítővarázsló épp bekéri az alapvető adatokat...

A fentiek mellett azonban nagyon fontos, hogy még egy folyamatot indítanak a Sysprep által előkészített rendszerek az első indításukkor: újból felismertetik és telepítik a hardvereket, amik akkor találhatóak a PC-ben. Így akkor sem fordul elő probléma, ha más hardverkörnyezetbe mozgatjuk a rendszert, mert minden létfontosságú hardverelemet a rendszer újra felismer, és telepíti azokat.


Folyamatban van a hardverek újbóli felismerése a Sysprep után...

A fenti tulajdonságai miatt szokták használni akkor is, ha a létfontosságú komponenseket lecseréljük a számítógépben, és nem akarjuk a jól bejáratott rendszerünket eldobni. Azonban vigyázzunk: a Sysprep alaphelyzetbe állítja a Windows aktivációs szolgáltatását is, egyszóval: a beaktivált Windows újból aktiválásra fog szorulni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények