HP EliteBook 840 G1 és ProBook 430 G1

Szeretném bemutatni a HP EliteBook 840 G1 noteszgépet, illetve egy gyors összehasonlítást végzek a HP ProBook 430 G1-gyel. – írta: anjani182, 10 éve

HP EliteBook 840 G1

Bevezető, külső

A notebook nevében is benne van, hogy elit, tehát azért sejthető, hogy ennél a szériánál nem nagyon kell lemondani semmiről. A laptop vékony dobozban érkezik, gyakorlatilag a töltőn és az akkumulátoron kívül csak egy gyors leírást kapunk hozzá, ellentétben a ProBook 430-cal, amihez egy HP táska is jár. A töltője 45 W-os és nagyon kicsi. A gép külsőre szinte egy az egyben a ProBook szériára hajaz. A kijelző 14"-os, tükröződésmentes és TN paneles, ez azért fájó pont egy majd' 300.000 Ft-os gépnél. A gép magnéziumházas, a kijelző fedlapja csúszásmentes, kellemes tapintású, ellentétben a notebookkal, ami ezüst, fekete színű.

A webkamera 720p HD-s, a kamera két oldalán szintén egy-egy mikrofon kapott helyet, tehát sztereó. A bal oldalon található a hűtés nyílása, a VGA csatlakozó, 2 db USB 3.0 port és helyet kapott még egy úgynevezett SmartCard reader is. Ez tulajdonképpen egy chipleolvasó, ami például internetbankos kártyákat kezel. Jobb oldalon találjuk a töltőbemenetet, alatta a dokkolási portot, a LAN csatlakozót, még 2 db USB 3.0 portot, egy Display portot és egy kombinált jack aljzatot. Felülről nézve bal oldalt van a bekapcsológomb, jobb oldalt van még két gomb, amivel a Wi-Fi-t és a hangot lehet kikapcsolni. A palm rest jobb oldalánál találunk egy ujjlenyomat-olvasót is. A billentyűzet G-H-B gombjai között kapott helyet a pöcökegér. A touchpad aljánál és a tetejénél is rendelkezésre áll a 2-2 egérgomb.

Belső

A HP honlapja szerint i3, i5 és i7-es U jelzésű processzorokkal is szerelik a gépet. A laptop Magyarországon minimum i5 processzorral kerül forgalomba, abból is a 4200U jelzésűvel vásároltam a gépet. Egyelőre csak ezzel az egy vezérlőegységgel kapható a noteszgép. Az említett processzor természetesen Haswell magos, két processzormaggal rendelkezik, alapból 1.6 GHz-en fut, de turbóval 2.6 GHz-re képes. Mindezek ellenére TDP-je megegyezik az i3-assal, azaz 15 W. 3 MB gyorsítótárral rendelkezik, ez szintén megegyezik az i3-aséval. Jó hír, hogy a hátlap egyetlenegy pöcök kipattintásával lecsúsztatható, így rögtön szerelhető a gép. M.2 SSD bővítési lehetőség, csakúgy mint a ProBook 430-nál, itt is adott.

2 db SODIMM memóriafoglalat található az alaplapon, maximálisan 16 GB memóriát kezel a gép, alapból 1600 MHz-es és természetesen DDR3, de vigyázat L típus (low voltage). Gyárilag 500 GB HDD-vel érkezik a gép. Én azonnal egy 120 GB SSD-re cseréltem. A gép aljában kapott helyet az akkumulátor is, ami szupervékony, tehát nem a gép hátuljából lóg ki. Természetesen a vezeték nélküli kártya kombinált, tehát bluetooth és vezeték nélküli internetcsatoló is egyben. A Wi-Fi itt már 5 GHz-en is képes működni. A videokártya integrált, Intel HD 4400, maximum 512 MB RAM-mal lehet megetetni. Opcionálisan 4G kártya is vásárolható hozzá, amellyel a mobilinternetes USB stickeket lehet kiváltani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • HP 650 H5V57EA - i3-at a népnek!

    Adott egy gép viszonylag kulturált dizájnnal, anyagminőséggel és összeszereléssel, korrekt hardverrel.

  • HP ProBook 4545s

    Ha jó videókártya, masszív gépház, megbízható komponensek, sok garancia kell, megfelelő-e ez a gép?

  • HP Pavilion G6: AMD A6 vs. Intel i3

    Ugyan az a gép, néhány, eltérő belső adottsággal és pár ezer forint különbséggel. Ki lesz a nyerő?