Huawei Band - Két halmaz metszete

Válassz: okosóra vagy okoskarperec, a kettő együtt nem megy. Vagy mégis? A Huawei nekiszalad a lehetetlennek. – írta: barnade95, 8 éve

Erre fogod használni: Funkciók

Nehéz a bevezetőben említett két kategória egyikébe besorolni a Bandet, ez abból is jól látszik, hogy olvashatunk róla úgy is, hogy ez egy okosóra, meg úgy is, hogy okos karpánt, aktivitásmérő, stb. A legjobban úgy lehetne a valóságban összefoglalni, hogy mindenből egy kicsi. Nézzük is meg, hogy mire is jó ez az eszköz. Fontos tudni, hogy az órához van mobiltelefonos app, ami nélkül ugyan működik az óra, de jelentősen csorbul a funkcionalitás nélküle, úgyhogy arra is kitérek majd.

Kezelés, menürendszer

De most először nézzük az órát magát! Ahogy említettem, mindent az érintésérzékeny óralapon kezelünk, viszonylag egyszerű szisztéma alapján. Az óra érintésre fölébred, ekkor alap esetben magát az időt látjuk. Összesen négyféle számlap közül választhatunk, ami egy kicsit sovány, erről picit később. Értesítések esetén a felébresztéskor azokat látjuk. A legtöbbször föl-le fogjuk simogatni a kijelzőt, az egész rendszer egy vertikálisan görgethető menüre épül. Az óra kezelése egyébként zökkenőmentes, nincsen egy deka akadás se, a görgetési effektus nem darabos, tényleg, a körülményekhez képest szép.

A főképernyőn lefelé görgetve sorban látjuk a lépésszámlálót, az elégetett kalóriákat, az alvással töltött időt, illetve van egy stopper-jellegű kis funkció, ezt elindítva az adott időben történt lépés- és kalóriaszámot kapjuk meg. De használható önmagában stopperként is. Ezek az adatok egyébként mindig éjfélkor nullázódnak.
Ezt követően már csak a beállítások menüpontja van, itt a számlapot tudjuk változtatni, újra tudjuk indítani az órát, visszaállíthatjuk a gyári állapotra (nagyon sok mindent nem tud kinullázni amúgy), illetve itt található az óra névjegye.
Ezután jön az olvasatlan értesítések menüje, de ez csak akkor látható, ha valóban olvasatlan üzeneteink vannak. Ez a menüpont okos helyre került, ugyanis itt ér körbe a menü, szóval, ha az értesítéseinket akarjuk látni, egyszerűen csak egyet kell fölfelé léptetni az alapképernyőn.
Érdemes tudni, hogy akárhol is vagyunk a menüben, egy jobbra húzással rögtön a főképernyőhöz jutunk vissza.

Funkciók

Itt most vegyük elő kicsit a telefonos appot! Ez a Huawei Wear, ami iOS és Android rendszerekre elérhető, ami amúgy tök pozitív: nincsen kizárólag Huawei telefonokra korlátozva a dolog. A hivatalos weboldal szerint azonban a támogatott készülékek listája korlátos. Ennek valódiságáról egyelőre még nem tudtam meggyőződni, mindenesetre a biztosan kompatibilis eszközök listája errefelé található.
Ennek az alkalmazásnak két szerepe is van, egyrészt lehet rajta kezelni az órát, és plusz funkciókat beállítani hozzá, illetve ide szinkronizálja az óra az általa gyűjtött adatokat. Vegyük először a működést érintő dolgokat!

Egyrészt ott az óralap, amelyből, ahogy korábban említettem, összesen négy van, két digitális és két analóg. [UPDATE: Egy frissítéssel 3 új számlappal egészült ki a lista, így várhatóak újabb változatok is] Másodpercet egyik se mutat, dátumot, vagy legalább a nap nevét csak a digitálisak. Az alapértelmezett óralapon látható a Bluetooth kapcsolat, vagy annak hiánya, az akkumulátor szintje, valamint ha aktív, a Ne zavarj mód kis holdacskája. A másik három óralapon ezek az információk egy jobbra húzással érhetők el.

A lépésszámláló automatikusan számol, pontossága véleményes, hol nem mér, hol túl sokat, mondjuk ez így ki is egyenlíti egymást. Az óra képes megkülönböztetni a gyaloglást és a futást, ezt a Wear appon is külön láthatjuk. A kalóriaszámláló magáért beszél, e két adat együtt kezelhető a telefonon.

Az alvásidő-számláló egy csoda. Ez is teljesen automatikusan mér, nem kell semmit elindítani, megnyomni. De nézze el nekem a Kedves Olvasó, hogy nem néztem utána, hogy milyen módon, mert tényleg nem értem. Az órán csak az összesített alvásidőt látjuk, holott az eszköz különveszi a könnyed és mély alvási ciklusokat, és elvileg az éjszakai felébredések számát is nyomon követi. Én mondjuk egyszer biztosan fölébredtem, mégse számolta bele, de ez annyira nem is lényeges.

Ami viszont meglepő, hogy milyen pontos. De komolyan, ijesztően. Egy teszt kedvéért közvetlenül alvás előtt elindítottam a telefonon a stoppert, hogy megnézzem, mennyire megbízható adatokat szolgáltat az eszköz. Reggel gyorsan ki is kerekedett a szemem, ugyanis percre pontosan annyit mért, mint amennyit a telefon, ha a tényleges alvás előtti 5-10 percet levesszük róla. Ugyanígy beleszámolja egyébként, ha pl. egy délutáni szundit iktatunk a napunkba, habár a telefon azt hiszi, hogy mi aznap csak annyit aludtunk, és ránk is szól, hogy barátom, ez kevés lesz.

Ennyit tud maga az óra, de többre is képes, ha a Wearrel használjuk. Először is, az óra csuklómozdulatokra reagál, ha magunk elé emeljük, akkor a kijelző bekapcsol, ezen felül egy gyors fölfelé fordítással lapozni is tudunk az órán. Elvben. Gyakorlatban 10-ből mondjuk 6-szor sikerül is, de egyébként ez egy hasznos funkció lenne, ha mondjuk bármilyen praktikus okból nem tudunk/nem akarunk az órán bíbelődni. Ezek mind a Wearen keresztül kikapcsolhatók, ha másért nem is, akkor üzemidő-növelésért.

Be lehet kapcsolni, hogy az óra figyelmeztessen, ha túl sokat vesztegetünk az életünkből egy ültő helyünkben, ami persze tud fontos és egészségügyileg hasznos is lenne, nekem mondjuk egy kicsit irritáló volt, hogy minden órában rám szólt, hogy ideje fölállni, de mondjuk a munkám közben annyira nem lehet olyat, úgyhogy gyorsan megváltam e funkciótól.

Hasonlóan kaphatunk értesítést, ha az óra és a telefon elveszítik egymást, ezt az óra diszkréten oldja meg, rezzen egyet és megjelenik a kis áthúzott Bluetooth-jel (újracsatlakozáskor is hasonló módon jelez, de akkor nem rezeg). A telefon már nem ennyire szofisztikált, vad rezgésbe és csilingelésbe kezd, szabályosan kétségbe esik, ha nem látja az órát, és ha nem nyomjuk ki, percekig sír.
Kihagyott ziccer #1: Nem lehet beállítani Smart Lock eszközként, de ez hagyján, legalább Huawei eszközökön meg lehetett volna oldani, hogy az óra közelségét érezve ne kérjen jelszót, ez egy olyan dolog, ami egy percig se megoldhatatlan, de valahogy kimaradt. Kár.

Korábban volt róla szó, hogy az óra megkapja a telefon értesítéseit. Nagy pacsi a Huaweinek, hogy be lehet állítani, hogy csak mely alkalmazások értesítéseit szeretnénk kézre kapni, így nem kell minden idegesítő játékértesítést darálgatni az óráról. A Band az üzeneteket változtatás nélkül közli, okosan a feladóval, vagy ha az nincs, az adott alkalmazás nevével kezd, aztán pedig jön az üzenet, vagy az értesítés szövege. Több oldalra tördeli ugyan az üzenetet, de észszerű kereteken túl szerencsére rövidít. E-mailek esetén csak a feladó és a tárgy jelenik meg.

Új üzenet tényéről csupán egy rezgéssel ad tudomást az eszköz, de igen diszkrét módon a kijelző nem kapcsol be, ha csak mi nem késztetjük arra. A rezgésen túl máshogy nem kapunk tájékoztatást, mivel hangszóró nincs az eszközben. Az értesítés addig marad olvasható, míg a végére nem értünk, és ott nem görgetünk még egyet. Ha később akarjuk csak elolvasni, akkor a jól ismert módon, egyet jobbra húzva elrejthetjük, és később visszaolvashatjuk. Változó a sebesség egyébként, általában szinte egy időben kapjuk meg az órára is az értesítéseket, de nem egyszer csak percek elteltével rezzen a csuklónk.

A telefon és az óra jelzései egymástól függetlenek, attól, hogy az egyiken elolvastam vagy kitöröltem már, a másikon ugyanúgy ott marad. Az óráról semmilyen visszajelzést nem tudunk adni. Bejövő hívások esetén a kontakt neve jelenik meg, vagy ha nincs a címtárban, akkor a telefonszám, ezen felül csuklóról el is lehet utasítani a hívást, fölvenni azonban nem. Az értesítésekkel van baj amúgy, nem mindenhol érhető ez tetten, de elég sokat duplán kapok meg, nem tudom, ennek mi lehet az oka.

Érdekes és igencsak átgondolt a riasztások, ébresztők funkciója. Kommenteket olvasva elég sokan szeretik is ezt a lehetőséget. Arról van szó ugyanis, hogy a Wearen keresztül ébresztő állítható be, az időn kívül azt is megadhatjuk, hogy mely napokra legyen érvényes. Amikor eljön az idő, az óra rezgéssel kelt föl minket. De csak minket, és ez benne a szuper. Mivel ez a telefon saját ébresztőjétől teljesen független (azt nem is tudja jelezni az óra), nem veri föl az egész lakást a riasztás hangja, hanem teljesen diszkréten csak azt kelti föl, akin az óra van. Jó esetben akkor is, ha például a párunk mellettünk fekszik.

De ez még nem minden, van lehetőség egy (igen, sajnos csak egy) intelligens ébresztő beállítására, ez az alvásciklusunk alapján akkor kelt föl minket, amikor azt érzékeli, hogy könnyed alvási fázisban vagyunk, így sokkal jobban és könnyebben tudunk ébredni. Megadhatjuk, hogy mennyivel előbb engedjük az órának, hogy ébresszen, de legkésőbb így is a riasztási időpontban fog jelezni.

Beállíthatunk egy Ne zavarj időszakot is, ilyenkor egyrészt a csukló-emelgetős képernyőébresztés nem működik, hogy a téves érzékelések miatt ne villanjon föl fölöslegesen a kijelző, valamint az értesítéseket sem jelzi rezgéssel, kivéve természetesen az ébresztőt. Bekapcsolhatjuk csak úgy, állandóra is, de megadhatunk egy időintervallumot is, amiben aktiválódik a Ne zavarj.
Kihagyott ziccer #2: Ha már az óra úgy is tudja, mikor alszunk, lehetett volna egy olyan opciót is adni, hogy ebben az időszakban magától elnémuljon. Mert hiába állítom én be mondjuk 8-ig, ha én tovább alszok, mert éppen szabadnapom van, bár lenne, ha valami van a telefonon, akkor is zavarni fog. Ezt is semeddig se tartott volna belerakni, ráadásul tök kézenfekvő is, ezért is elég kár.
[Update: de, tudja, lásd #10-es komment]

És ennyi. Ez van benne ebben az eszközben. Nem kimondottan sok, de legalább hasznos és jól átgondolt a funkciólista. Még egy pár szót a Huawei Wear-ről magáról. Első indításkor némi adatot kér: nem, születési dátum, magasság, testsúly stb. Ezek után kéri, hogy válasszunk eszközt, hogy csatlakoztatni tudja azt. A Wear nemcsak a Bandhez jó, hanem a Huawei többi okosórájához is.

A főképernyőn a lépésszámláló adatait, egyet balra lapozva pedig az alvásunkat láthatjuk. Van lehetőség célokat beállítani, ezt minden nap összehasonlítja a valósággal, és látjuk, hol tartunk. Mindkét adathalmaznál időre lebontva látjuk, hogy mikor mit csináltunk. Az alvásidőből külön mutatja, hogy mikor voltunk mély és mikor csak könnyed ciklusban, a lépésszámláló félórás bontásban mutatja, hogy mennyit gyalogoltunk, ezt kalóriára is vonatkoztatja, valamint egy becsült távot is ad. Visszakereshetünk előző napokra, grafikonon is láthatjuk teljesítményünket. Ezeket az adatokat exportálhatjuk is Jawbone UP vagy MyFitnessPal appokba is, de pl. Google Fitbe vagy más, népszerűbb alkalmazásba nem. Legyen ez a kihagyott ziccer #3!

Oldalról húzva menüket kapunk, balról az óra beállításait, jobbról az alkalmazás és profil beállításit. Androidos módon a főképernyőt lefelé húzva kezdeményezhetjük az adatszinkronizációt az órával, ha erre igényünk van, mert egyébként ezt időről időre önmagától elvégzi.
Az app-pal azért még kellene foglalkoznia a Huaweinek, a magyarítás nem sikerült kimondottan jól, ahogy az a képeken is látható, az ékezetes karakterekkel meggyűlik néhol a baja, de szóhasználatban is vannak néhol érdekes megoldások. Ráadásul vannak helyek, ahol így le is maradnak szavak, szóval kicsit ezek visszásak lehetnek, habár maga az alkalmazás úgy összességében működik, és jól működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények