IBM PS/1 2133 - 451

Amikor még az IBM volt a legnagyobb PC gyártó és a Compaq igyekezett a babérjaira törni, avagy ilyen egy 20 éves "home PC". – írta: frescho, 10 éve

Belülről

A gép teteje könnyen leszerelhető, csak előre le kell húzni a borítást. Akkor még nem dúlt a csavarmentes kialakítás, ezért jó sok van belőlük a kártyáknál, meghajtóknál. Ez engem nem zavar, mai viccnek tekinthető az intelem, hogy "Óvakodj a csavarhúzóval érkező rendszergazdától"

Az ajtón lévő felirat már előre árulkodhatott a belsőről. A CPU ellenőrzéséhez azonban kicsit jobban szét kell borítani a gépet.

Belülről

Első ránézésre is látható, hogy min spórolt az IBM és min nem. Az alaplap szépen kivitelezett, felületszerelt darab, de nyoma sincs a PS/2-nél bevezetett MCA-nak. Sima ISA buszos kártyákkal lehet a gépet bővíteni. Ezekből három darabot vethetünk be. Sajnos VLB sincs, pedig lett volna kéznél egy az alaplapra integráltnál gyorsabb videokártya is. A kortársakkal összevetve nem rossz így sem a gép, a Cirrus vezérlő VLB-on kommunikál és ugyan csak 512 kB memóriát kapott, de így is viszi az 1024x768-as felbontást 16 színnel. A memória eredetileg az akkoriban standard 4 MB volt, de gyorsan 16-ra bővítettem.

A második bővítés a hangzást érintette. A csipogó helyett végre CD minőségben lehet hallgatni a Gravis Ultrasoundot. A PS/1-et dicséri, hogy gyakorlatilag elsőre sikerült hangot csiholni belőle. De ezzel még nem fejeztem be a gépben a turkálást.

A processzorig meg sem álltam. A 25 MHz-es 486SX az alaplapra van forrasztva. Akinek nem felel meg, hogy nincs benne FPU, azt egy 487-es coprocesszorhoz való foglalat várja. Persze ez csalás, mert a 487-es egy komplett 486, ami egy pinnel letiltja az eredeti 486SX-et. Sajnos nem rendelkezem ilyennel, ezért erről le kellett mondanom. Alternatívaként egy overdrive processzor is jó lenne, de az sincs a fiókban. Ha valaki tud egy szabad darabot, akkor én vevő lennék rá. A 25 MHz-es 486SX kicsivel gyorsabb, mint egy 40 MHz-es 386DX. Sajnos level 2 cache nem volt az alaplapon, ezért az előnye tényleg csak kicsi.

Az utolsó bővítés csak ideiglenes volt. A programokat nem akartam párhuzamos porton töltögetni laplink kábellel, ezért egy CF kártya segítségével vittem át a beépített 85 MB-os merevlemezre. A gép csak 504 MB-ot tud kezelni, ezért a CF-et a gépben megformáztam, majd úgy raktam át a másik gépre kötött kártyaolvasóra. Arra is érdemes figyelni, hogy ne keverjük a különböző FAT típusokat.

HW összefoglalva

A sok írás után vasat tömören összefoglalja a checkit riportja.

Kiegészítésként egy gyors lista:

CPU: Intel 486SX-25 MHz
Memória: 16 MB
HDD: 85 MB
FDD: 5,25" és 3,5"
VGA: Cirrus Logic (CL-GD5424) 512 kB
Tápegység: 65 W (igen, akkor ez bőven elég volt)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények