Hifikomponenseim az utóbbi 25 évben

Lelkes zenegyűjtő vagyok 25 éve, ezért szeretnék emléket állítani néhány figyelemre méltó audio-komponensnek. – írta: zoltanz, 8 éve

Kezdetek

A zene (mindenféle) fontos szerepet töltött be az életemben. Korszakokat zár/nyit meg, átsegít lelki/testi betegségeken, nehézségeken vagy csak simán kikapcsol, szórakoztat.
Inkább zene hallgatónak tartom mag mint zenésznek (valamiféle szakembernek).

Amúgy sem akarok itt diagramokkal, számhalmazokkal terhelni senkit, úgysem vagyunk egyformák kinek-kinek más a zenei ízlése, irányultsága. Zenei rálátásom van azért, régebben kicsit gitároztam (akusztikus gitár), lemezeket pörgettem Chill out-os vonalú helyeken. Valamint a forrasztópáka jó oldalán is állok, (épületvillamosság szerelő lennék) nem riadok vissza egy kis modifikációtól, ha kell.

Az elsők között hadd mutassam be: Unitra Daniel G-1100 FS lemezjátszót. Eme lengyel termék rokona a Telefunken S600 (NSZK) top kategóriás terméke, a keleti (KGST) blokkban a hifisták Rolls-Royce-a. Először házi RIAA korrektorral használtam, jó nehéz tányérja volt, fa házban, szíj meghajtású, rugalmas felfüggesztés, antiskating, 33/45 fordulattal (és finom szabályzással is) rendelkezett.

Akkoriban „egyszeri halandó” ember nemigen engedhette meg magának az LP gyűjtést. Én is könyvtárból kölcsönöztem, illetve ismerősökkel cserélgettük őket. Eleinte mono bakelitek voltak, a sztereó ez után jött. Egyébként sztereó hangszedővel le lehet játszani a mono anyagokat (nekem is van valahol egy talán, Beatles az).

Riaa: [link]
Nagyon nem akarom ecsetelni, aki ismeri LP lemezjátszókat tudja milyen jók. A borítók hatalmasak, gyönyörűek. Nagyon mozgalmas, lendületes élettel telien szólnak rajtuk a zenék, az „analóg” (kiolvasás) rendszernek hála sokkal barátibb hangja van. (nekem a rock, komolyzenéhez CD hangzás magasai túl színezettek (olyan szintisen csilingelősek, oda nem illők).

Akkoriban sok összeállításban hallgattam, teljesség igénye nélkül: Orion HS 500 hangfal, 3 utas
– Impedancia: 4 Ω
– Névleges teljesítmény: 80 W
– Zenei terhelés: 100 W
Videoton RA 5320A S erősítővel (10 Watt 4 Ohm, balance, hangszínszabályzással 1979-es) ez mai is megvan, nagyon szerethető hangja van, közepes hangerő alatt van egy kis alapzaja.
Sikerült szert tennem aztán végre egy Canton Karat 920 DC hangfalpárra Ez későbbi szerzemény, de a kora miatt ide soroltam. (magasait kicsit szokni kellett, de később az is elfogadható lett. Mély tónusú de a mélyei nagyon rendben vannak, komolyzenei anyagok tetszettek rajta főleg) :
Kétutas + reflex nyílás
– Teljesítmény 70/100 W
– Impedancia: 4 Ω
– 220 x 340 x 260 mm
– Súly: 6,8 kg / db

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Ismét Marantz

    Közel áll hozzám a Marantz hangzásvilága, emiatt maradtam a márkánál, csak egy kicsit komolyabb típust néztem.

  • Parazitaeffektusok az áramkörben 1.

    Ami nem szerepel a kapcsolási rajzon: szórt kapacitás, szórt induktivitás, földhurok, mikrofónia és a többiek.

  • Házimozi - Hifi haladó szinten

    A házimozi és hifi világába bevezetés, kicsit már haladó szinten: erősítők, előfokok, végfokok, szubok, kábelek, források.