Moto Z3 Play - harmadszor és talán utoljára?

A Lenovo által 2016-ban beígért 3. modellév elérkezett és a középkategóriás Moto Z3 Play forgalmazása elindult. – írta: ghiottone, 6 éve

Hardver, UI

A telefon hardveresen előrébb lépett az korábbi Z Play modellekben található 625, majd 626-os Snapdragon lapkáról a viszonylag friss 636-osra. A 8 magos Qualcomm processzor nyolc darab 1,8 GHz-es Kryo 260-as magból építkezik. A 14 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett 720MHz-en működő Adreno 509-es GPU található meg. A közvetlen elődnek számító 630-as lapkához képest a processzor 40, a GPU pedig 10 százalékkal erősebb. 4 GB LPDDR4-es memória és 64 GB eMMC tárhely található a kijelző alatt, amiből 50 GB érhető el a felhasználók számára (ezt mostanában a dobozra is ráírják).


[eszköz infók]

A bemutató kedvéért most is kivételt tettem a játékokkal és megnéztem az Asphalt Xtreme-t, Life is Strange, N.O.V.A, valamint az Injustice 2-öt. Nem igazán volt érezhető gond a játékok futtatásakor, minden simán és képeldobálások nélkül futott. Az Asphaltnál éreztem melegedést, a többi játéknál nem igazán. Egyhuzamban a fenti 4 játék 1 órányi próbálgatása után körülbelül 16%-ot evett az aksiból.


[teszteredmények]

Az Európai verziós Z3 Play Oreo 8.1 rendszerrel jelent meg, ami áprilisi biztonsági frissítést tartalmazza.

A Motorola megint csak minimálisan nyúlt bele a stock rendszerbe – így a szokásos gesztus- és hangvezérlést lehetővé tevő Moto app, a Moto súgó, a Modokat bemutató és vezérlő, valamint a Moto kamera alkalmazásokat rakták bele.


[moto súgó]

Az Android P hivatalos bemutatását megelőzően a korábbi ujjlenyomat olvasót használó „Egygombos navigáció” immár átalakult és az alsó szokásos vissza-home-legutóbbi alkalmazások helyett szoftveresen elérhető gesztusvezérlést kapunk. A MIUI és az OP megoldása az iPhone X féle gesztusvezérléshez hasonlít, a Motoroláé inkább az Android P Developer Editionba megismerthez közelít. Egyszerű, könnyen kezelhető és még a visszalépés gombja is megcserélhető, ha nem balra, hanem jobbra szeretnénk elhúzni az alsó csúszkát és így akarnánk egyet visszaugrani. Hosszan nyomva a Google Asszisztenst tudjuk elérni. Itt hiányolom, hogy csúszkát hosszan „nyomva” a képernyőt nem lehet lezárni, mint korábban az előlapi ujjlenyomat olvasóval – ezért, ha ki akarjuk kapcsolni a kijelzőt, akkor a bal oldalsó ki-bekapcs gombot kell használnunk (vagy dupla kopp a Nova Launcherben, esetleg más gesztus és a képernyő elsötétül, majd öt másodperc múlva lezár – ez AMOLED panelnél jól funkcionálhat).

A Moto alkalmazásban nincs a "Moto Key", ami az X4 esetében megtalálható volt. A teljes hangvezérlés magyar nyelven még most sem érhető el. Három darab hangasszisztensünk azonban van:
1. a Motorola féle Google's Voice Search API-t használó "Show Me",
2. a Google asszisztens, valamint
3. a német és angol nyelven elérhető Alexa.


[moto app]

A moto-kijelzőnél a telefon lezárt állapotában, ha a kijelző melletti ultrahangos közelségérzékelők felett hadonászunk, vagy felemeljük, akkor kör formában megvillantja az akkumulátor kijelzés kék állapotjelző csíkját, ami körül öleli az akkumulátor százalékos kijelzését, a dátumot és az aktuális időt. A kijelző feloldása nélkül azonnal lehet válaszolni a bejövő értesítésekre, üzenetekre is a „Gyors Válasz” funkcióval néhány üzenetküldő app esetén, mint például a gyári Üzenetek, a Hangouts, a Messenger. Elérhető a "Figyelmes Kijelző" is, azaz ha olvasunk valamit és a megjelenítésnél beállított inaktivitási időn belül nem érünk a kijelzőhöz, akkor a telefon az előlapi kamera segítségével ezt érzékeli és nem kapcsolja le a kijelzőt.

Ha beállítjuk az arcalapú feloldást, akkor a telefont felemelve, arcunk elé tartva a sikeres azonosítást követően a dátum helyén egy kis nyitott lakat jelenik meg, ami jelzi, hogy a kijelzőn egy felhúzó mozdulatra, vagy a bekapcsoló gomb megnyomására már rögtön a feloldott kijelzőre jutunk nem kell ujjlenyomat vagy az azt megerősítő pin, jelszó, minta.


[moto kijelző, egygombos navigáció]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények