Motorola One Zoom – újratervezés?

Ebben az évben már a harmadik One szériába tartozó készüléküket dobják piacra pár megszorítással. – írta: ghiottone, 5 éve

Hardver, Szoftver

Középkategóriás készülékként – a Moto Z4-ben is használt – Snapdragon 675-ös processzor került a telefonba. Két Kryo 460 Gold és hat Kryo 460 Silver magból állították össze ezt a nyolcmagos processzort, amelyek Cortex-A75 és Cortex-A55 magok. A Gold páros maximum 2 GHz-es, a Silver magok pedig 1,7 GHz-ig frekvencia elérésére képesek. A 11 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett egy Adreno 612-es GPU található. 4 GB LPDDR4x -es memória és 128 GB UFS 2.0 tárhely található a telefonban, amiből 103,5 GB érhető el a felhasználók számára.

[eszköz infók]

A teszt kedvéért megnéztem a Need for Speed No Limits, az Asphalt 9, a Shadowgun Legends és a Dead Trigger 2 játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölt be egy 6GB RAM-os SD835-ös processzorral szerelt telefonhoz képest. Az Asphalt 9 a Google Play szerint nem volt kompatibilis a telefonnal, de az Apkmirrorról leszedve simán lerántotta a játékhoz szükséges obb fájlokat a szerverről és játék közben se vettem észre hibát. Kipróbáltam PUBG-t is. A játék alapból maximum beállításokkal indul és fluid a működése, bár energiaigényesebb is, mert 25 perc alatt 6 százalékot harapott le az akksiból.
Melegedéssel addig nem igazán találkoztam, amíg 4G-nem kezdtem el futtatni a Shadowgunt, az addigi langyosodás ekkorra már érezhető melegedésre váltott át. Akadás, képkocka eldobálás nem igazán jellemző. A 4GB ram és a gyengébb GPU-t a játékok lassabb betöltésekor, esetlegesen nem full grafikán történő megjelenítésekor és a memóriából történő újratöltéskor fogjuk észrevenni. Utóbbit, akkor, ha két-három játék lenne egyidejűleg a memóriában. Körülbelül egyórányi játék 12%-ot evett az aksiból.

[teszteredmények]

A telefon teljesítménye érzetre valahol a két-három éves csúcs Snapdragonok szintjén lehet. A 11 nanométeres chip takarékos és Geekbenchben a single core eredménye jobb, mint az SD835-ösnek, multi core-ban pedig kicsit elmarad. A GPU gyengébb.

A készülék egy minimálisan módosított Android 9.0 Pie rendszerrel kerül forgalomba. A biztonsági hibajavító csomag szintje 2019. július 1 volt. 2019. szeptember 16.-án érkezett az első 255 megabyte-os frissítés, ami apróbb hibajavításokat és az augusztusi biztonsági frissítést tartalmazta. A korábbi tapasztalataim alapján kéthavonta várhatóak a biztonsági frissítések. Android 10 rendszerfrissítés lesz, de nincs még dátum, illetve ha lesz, azt fenntartásokkal illik majd kezelni a korábbi modellek elhúzódó Pie frissítései miatt.

Moto alkalmazás

A közel gyári Android rendszert csak a Moto app-pal és azon belül pár használatot könnyítő beállítással egészítették ki. A kamera csuklórázásra történő indítása itt is megvan, amit Android 8.1 óta már más kamera appra is be lehet állítani. Megvan a karate vagy baltázó mozdulattal indítható elemlámpa funkció is.

A szokásos alsó gombokat le lehet cserélni az "egygombos navigáció"-nak nevezett funkcióval gesztusvezérlésre, ami nem teljes kijelzős, tehát az alsó sáv mindig ott marad. Három ujjas képernyőkészítés, képernyőszerkesztő elérhető, illetve még pár apróság mellett a kijelző méretét csökkentve megkönnyíthető az egykezes használat is.

Moto Kijelző

A Moto kijelző nem mindig aktív, tehát nem teljesen Always On Display (AOD), mivel csak mozgásra, illetve most már - hektikusan - dupla koppra is aktiválható. Viszont interaktív, így a telefon feloldása nélkül lehet válaszolni (nem minden app támogatja), későbbre halasztani, vagy törölni 1-1 bejövő üzenetet, értesítést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények