Nyaralás Horvátországban

Avagy TravelChannel kicsit másképp az Adria egy kis szegletéből. – írta: e=mc², 12 éve

Itt vagyunk!

Krk sziget Horvátország egyik legnagyobb szigete, a Kvarner-öbölben helyezkedik el. Régóta lakott, ismert terület. Először a Római Birodalomhoz, majd Kelet-Római Birodalomhoz, Velencei Köztársasághoz, Napóleonhoz, majd Jugoszláviához, végül Horvátországhoz került.
A sziget legnagyobb városa Krk, ahol a Frangepánok székeltek. Ők építették a ma is álló várat. Krk városát a szűk utcák, a kikötő és a népes embertömeg jellemzi esténként. Egy-két napot érdemes eltölteni itt.

vár részlet

kikötő

látkép - Krk

A mi úti célunk idén Baška volt. Ez a sziget legdélebbi eldugott kis települése, ami a nyaralni vágyóknak kedvence. A csipkézett tengerpart között apró kavicsos strandja kiemeli a többi falutól. Hegyek veszik körül, ami az időjárásban is sokat számít. Van, hogy az egész szigeten felhős, borult az idő, esik az eső, de itt ebből semmi sem látszik.

távolról

Több hajójárat is működik a nyári szezon alatt. Innen el lehet jutni Rab szigetére, vagy Lošinj, Grgur és Goli (Tito) szigetére is. Működnek vízi taxik is, amelyek elhagyott, néptelen öblökbe visznek ki, majd este érted jönnek. Egész nap szinte érintetlen partszakaszon fürödhetünk, akár meztelenül is. Baška mellett van egy naturista kemping, ahol szépen elszeparálva vannak a fürdőző helyek, csak a tengerben lehet átlátni a szomszédhoz.

a part fürdőzőkkel

A település kicsi, az élet természetesen a parton, illetve a sétálóutcában van. Még délben is sokan lézengnek, söröznek, vásárolnak itt. Éttermek és bisztrók sorakoznak egymás után, rengeteg fagyizóba és apróbb árusba botlik itt az ember. Érdemes elsétálni a kikötői részhez is, ahonnan kiváló rálátás nyílik dél-nyugat felé Tito szigetére, illetve Rabot is láthatjuk.

sétálóutca árusokkal

Kicsit feljebb, a parttól található az "Akvarij". Ez lényegében egy múzeum sok akváriummal, ahol megcsodálhatjuk a tengeri élővilág ismertebb és ismeretlenebb fajait, élőben.

Baška a temetőtől

A város fölé magasló hegyen van a temető egy kis kápolnával. Ha tehetjük, menjünk fel, a kilátás és a hely inkább magasztos, mint nyomasztó hangulata miatt megéri. Ha van kedvünk és kitartásunk, akkor a kitaposott ösvényen/túristaútvonalakon fel is mászhatunk mindkét hegyre. Készüljünk fel rá, hogy ez egy napos túra lesz! És utána még jól meg is éhezünk...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt