Xiaomi Mi 5X – szerelem, mert szeretem

Mint a borsó meg a héja, olyan tökéletesen illeszkedett az ember kezébe, de a fekete leves csak ezután jött... – írta: bloggiold, 7 éve

Hardver, szoftverezettség

A telefon belsejében egy 14 nanométeres csíkszélességen gyártott Qualcomm Snapdragon 625 chipset dolgozik, előrevetítve a csekély hőtermelést és fogyasztást. Az ARMv8 utasításkészlettel rendelkező processzor 8 darab 2 gigahertzes Cortex-A53 magot használ Adreno 506-os grafikus gyorsítóval megtámogatva. Operatív memóriából 4 gigabájt (RAM) kerül a készülékbe 64 gigabájtos adattárolóval karöltve.

Ez a hardveres összeállítás a középkategóriában talán a legjobb, de megkockáztatom, a legjobbnak számít. Normál használatra bőségesen elegendő az erő, még játékok futtatása esetében is szinte mindent elvisz, igaz, kicsit lassabban tölt be, illetve kisebb FPS-érték mellett játszhatunk.

A teljesítmény-tesztben elért pontszámok alapján a Helio P25 processzor szintjét hozza. Az alábbi képeken láthatóak az értékek.

Az emlegetett „fekete leves” a szoftveres részt érinti. Mivel alig egy hónappal ezelőtt mutatták be a telefont, ezért még nincs globális változat. Hogy mit jelent ez? Csak kínai és angol nyelv választható a V8.5 számú stable verzióban, amiből ráadásul MIUI 8, valamint a Google Play is hiányzik, de legalább 7.1.2 Nougat Android verzióra épül. Bevallom, rendeléskor erre nem figyeltem, alapértelmezettnek vettem, hogy MIUI 9-et futtat a telefon, mivel hivatalosan ezen a készüléken mutatkozott be az újdonság.

Ha angol nyelven akarjuk használni, akkor nincs sok dolgunk, mindösszesen a MI App Store alkalmazásboltból fel kell telepíteni a Google Services pakkot. Egy kis ideig így használtam, a stabil verzióval. Majd letöltöttem a fejlesztői verziót a hivatalos oldalról és a beépített Updater alkalmazással frissítettem a fejlesztő változatra, amely már a várva várt 9-es verzió. További nyelvek itt sem találhatóak, de lehetőségünk van a bootloader nyitásra. Következő lépésben egy TWRP recovery és egy EU igényekre szabott ROM verzióra van szükség, ide kattintva mindkettő elérhető. A MIUI 9 7.8.31 Build már tökéletesen fordításban tartalmazza a magyar nyelvet.
Ugyan a Xiaomi.EU félig hivatalos ROM, de bátran ajánlom mindenkinek, személy szerint már csaknem öt éve használom és telepítem fel Xiaomi és egyéb gyártók készülékeire.

A MIUI egy izgalmas egyvelege a Google által megálmodott tiszta Android és az Apple féle iOS rendszernek. A MIUI 9 a végletekig személyre szabható, finomhangolható, tökéletesre csiszolt, maximális felhasználói élményt nyújtó rendszerfelület. Látványos változásra ne számítsunk a 8-as verzióhoz képest, inkább a motorháztető alatt történtek fejlesztések. Összehasonlítva az AnTuTu tesztben a 20 ezer ponttal többet kapó Xiaomi Redmi Note 3 SE telefonnal, amelyen MIUI 8 fut, a következő eredmény született: a rendszerindítás 13 másodperccel gyorsabban történik meg, az alkalmazások megnyitása és futtatása gyakorlatilag azonos szinten van, az Android System 4%, az Android OS 4.5%-kal kevesebb energiát használ fel. A memóriakezelésen is javítottak, de ez már az előző verzióban is jól szabályozható volt, a háttérben futó alkalmazás beállításokban.

Természetesen az osztott képernyős mód, ami a Nougat újdonsága, adott itt is. Nem maradt ki a második asztal létrehozásának lehetősége, amikor is egy teljesen elkülönített rendszert hozhatunk létre, mintha csak egy másik telefonunk lenne. Az alkalmazások klónozása szintén megtalálható, amikor is létrehozhatunk egy második példányt minden appból, például külön jelszóval léphetünk be a magán, vagy céges email, vagy közösségi alkalmazásainkba. A dupla koppos ébresztés, a több ezer letölthető téma és még ezen kívül nagyon sok extra szintén a rendszer részét képzi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Xiaomi 4X kijelzőcsere

    Sose ejtsünk telefont a csempére, főleg, ha nincs rajta tok. Ha mégis így járnánk, akkor kell egy új kijelző...

  • Xiaomi Router 4

    A Xiaomi tetszetős routere gigabites sebességgel bír és az új MiNET protokoll kezelésére is képes.

  • Xiaomi Redmi 5 - a sikertörténet folytatódik

    A Xiaomi Redmi 5 az aktuális trendeknek megfelelő kialakítással, jó teljesítménnyel, remek üzemidővel és észszerű árazással folytatja a sikertörténetet.

Előzmények

  • THL T9 PRO vs. Xiaomi Redmi 3S

    Melyik telefon éri meg jobban? Bal sarokban a másodvonalas THL, jobban az egyik legelismertebb TOP10 gyártó, a Xiaomi.