Álláskeresés, interjú, önéletrajz - Állásbörze fórum

üzenetek

hozzászólások


Cray Tyler
(senior tag)
Blog

Öltöny nem kell, tényleg nem azon mulik, a CV egyetlen célja h behivjanak interjura, semmi más. Egy jól megirt motivációs levél elengedhetetlen egy nagyobb cégnél, ha kell minta dobj egy mailt.
Önéletrajz:
Ird fel a neved a tetejére címként szép nagy betükkel, látszódjon h a tied!
Ijeneket NE irj bele h: régen jol tuttam php-ben programozni de ez ma már csak passziv tudás... ez senkit sem érdekel...
De ijet pl célszerü beleirni: kompromisszummentesen ismerem a 3d studio max-et (pl hobbibol otthon renderkedsz). ez pl jó mert egyöl lehet tudni mit is várhatnak ezzel kapcsolatban töled.
Legyen tagolt, szellös: ennek célja h kb 15 másodperc alatt át lehessen tekinteni ugy h a lehetö legtöbb maradjon meg rólad az olvasó fejében. Tehát kurva fontos.
Készíts többféle önéletrajzot: na mondjuk egy kerékpárboltban melóztál akkor a multinak ne ird ezt oda az elözö munkahelyekhez mert ez ott senkit sem érdekel. Azokat a melókat ird csak oda amik az adott cég számára értékesek lehetnek tapasztalat szempontjából. Ha nincs ijen akkor inkább ne irj oda semmit!
Hobbi: ez legyen max 2-3 hobbi, több nem kell mert erre sem kiváncsi senki. De ennyi kell.

Optimális esetben a sorrend:
NÉV (felülre)
adatok (név, cím, szül hely dátum, elérhetöségek, cimek, tel számok emilcim)
iskolák
egyéb képzettség papirok
nyelvvizsgák
többi képzettség amiröl nincs papir de értesz hozzá
eddigi munkahelyek
hobbi
aktuális dátum és KÉZZEL IRT ALÁIRÁS!!

Interjú:
Nem kell öltöny, légy elegáns, de ojat vegyél fel amiben jól is érzed magad, erre rá kell érezni. Nagyon fontos h te is tegyél fel kérdéseket a cégröl (mi lenne az adott munkakör, mit is kellene csinálni, mijen régi a cég, mennyien dolgoznak ott, vagy bármi ijesmi kérdés amivel informálódhadsz a bandáról). Lehetnek ojan kérdések amelyek arra valók h lecsekkolják, mennyire birod a stresszt. Ezeket jó dolog gyorsan felismerni és nem beszarni tölük (föleg menedzseri interjúnál fordul elö, de ott szinte mindig). NE KÉSS, inkább legyél ott fél órával korábban és csinálj a közeli parkban thai-chi gyakorlatokat a hátralévö idöben. Ne légy tulságosan laza, de túl ''merev'' (??? :)) ) sem. Csak nyugodtan! A hideg fej az álláskereső legjobb barátja. Ha kell kifejtem bövebben mijen kérdések fordulnak elö leggyakrabban és mi a jó válasz, meg mi az amit semmiképpen nem szabad mondani.

Motivációs levél:
Ez nehéz ügy, ojan mint a CV (önéletrajz), csak ''mesélősebb'' (ezt a főnököm monta). Ugy indul h megszólitod az ipsét, legjobb ha tudod név szerint h kinek a kezébe fog kerülni az irományod, de asse baj ha a Tisztelt Hölgyem/Uram-ot használod. Aztán elmondod h honnan tudsz az állásról, és hogy jeletkeznél rá. Ezután el kell mondani h (EZ A LEGFONTOSABB RÉSZ) miért is akarsz ojan kibaszottul ehhez a céghez menni dolgozni. Utánna elmondod (LEGALÁBB OJAN FONTOS) h miért te vagy a legalkalmasabb erre az állásra. Ebbe bele kell irni a korábbi munkahelyeken szerzett tapasztalatokat, széééépen okosan kiszinezve de sosem hazudva..:)) A vége legyen ijesmi: Csatolva küldöm önéletrajzom és egy mielöbbi személyes találkozó reményében várom válaszát. Vagy vmi ijesmi, de mindenképp utalni kell rá hogy legyen folytatása a dolognak.

Elküldés után:
Érdemes kb 1 hétig várni, utánna (ha nincs válasz) egy UDVARIAS telefont megereszteni h hol tart a beérkezett önéletrajzok kiértékelése...:) a válasz általában a ''majd felhivjuk'', de azért eztán is 4-5 naponta érdemes telefonálni egész addig amig kerek-perec meg nem mondják nem te vagy az emberük.

Még vmi: Ha interjún mondják h ''majd értesitjük'', akkor 90% hogy elbuktad a dolgot. Ha felvettek akkor a ''mikor tudna kezdeni?'' a 100%-os válasz.

Végül: HIDEG FEJ (de ne légy flegma).

Remélem tudtam adni néhány támpontot.

üzenetek