AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning - Processzorok, tuning fórum

üzenetek

hozzászólások


arn
(félisten)

Az osszes trutyi csak feherito (hidrogen peroxid alapu), semmi mas. Az evek alatt minden muanyag elkezd lebomlani, oxidalodik, a megkotott oxigent szabaditja fel a peroxid, es a folyamat kezdodik elorol. Az uv katalizator ebben a folyamatban.

A napfeny valoszinuleg hasonloan oxigent szabadit fel, de ahogy en eszrevettem az eredmeny inkabb ahhoz hasonlit, mint amikor kiteszed a kertibutort a napra, es a szinet “kiszivja” a nap. Tehat az eredmeny nem a feherhez konvergal, hanem a sarga tonus lesz enyhebb (mint ahogy az elenk piros szin kifakul).

De ez az egesz mindig erosen fugg a muanyagtol es az eloeleterol, mert az absbe stabilizalot kevernek, antioxidanst tartalmaz (az uv protektorban is ez van - de ez is lebomlik, folyamatosan kezelni kellene). Az biztos, hogy az eredeti anyagot helyreallitani nem lehet, csak optikailag kozmetikazni, es minden kemiai folyamat csak egyre tavolabb loki az eredeti allapotatol.

Probaltam erosen sargult anyagot kifeheriteni (sikerult), majd beviaszolni (oxigentol elzarni), majd sotetben tarolni (igaz itt nyaron 30-32 fok van), de nem vettem eszre kulonbseget a visszasargulas utemeben. Enyhebb sarga feheritett muanyag valoszinuleg lassabban sargul vissza, de nekem ketsegeim vannak, hogy maga a deoxidacios folyamat befolyasolna az eredmeny tartossagat.

Roviden: a feherites szerintem hatasosabb, de lenyegeben egyik sem fog hosszutavu megoldast jelenteni, ami egyszer besargult (degradalodott), az megint sarga lesz.

[link]

üzenetek