AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


Yutani
(nagyúr)
Blog

Na, utánaolvastam. Az a helyzet, hogy több gyártó 12gbps memóriával készült az AMD specifikációinak megfelelően. Ehhez elvileg egyszerűbb PCB is elég (legalábbis a PowerColor esetén 10 rétegű helyett 8 rétegűre van építve az alap 5600XT kártya). Ettől függetlenül több gyártó inkább 14gbps sebességű memóriát és megfelelő PCB-t alkalmazott a gyártásnál.

Na most a legyártott kártyák rajtra készen álltak a kereskedésekben vagy éppen úton voltak rendeltetési helyükre, amikor jött az AMD utolsó pillanatban kitalált boostja (valószínűleg az RTX 2600 árcsökkenése váltotta ki), ezzel arra kényszerítve a gyártókat, hogy új BIOS-t adjanak ki, amelyet majd a felhasználók frissítenek maguknak, nem nagy feladat, de mégis van benne kockázat.

Itt jön az, ami miatt most beszélgetünk a dologról: az elején leírtak miatt nem minden kártya fogja bírni az új órajeleket. Még ha a VRM ki is szolgálja a GPU-t, az olcsóbb kártyák nem képesek a 14gbps sebességű memória órajelre. Az Asus és MSI állítása szerint azért, mert 12gbps memóriát tett a kártyákra, ellenben a PowerColorral, akik 14gbps memóriával dolgoztak, de a gyengébb PCB konstrukció miatt nem biztos, hogy hibátlanul üzemelne az alap 5600XT-jük, így arra nem is adnak ki mást, csak GPU boostos BIOS-t.

Nyilván rá volt kényszerítve az AMD erre a lépésre, aminek egy jobb teljesítményű termék lett az eredménye, ugyanakkor meg jól megnehezítette a gyártók és userek dolgát és amatőr színben tüntetik fel magukat egy ilyen húzással.

Hogy mi lett volna jó megoldás? Kiadni az eredeti speckókkal 259 dollárért 5600 néven, és emellett jöhetett volna 279 dollárért az emelt speckójú verzió 5600XT néven. Mindenki örült volna, de ezt is előre el kellett volna dönteni, mert akkor a már boltokban és szállítás alatt lévő lassabb 5600XT-ket kellett volna átmatricázni.

Mindegy, ami történt, megtörtént, lehet fikázni az AMD-t egy újabb elkvrt rajt miatt.

üzenetek