ASUS RT-AC87U - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

Egy pár perces áramtalanítás, aztán reset, de utána ne állíts vissza mentést. Így talán jobb lesz. :)


zetecR
(addikt)

Vaklárma, a telómman nem stimmelt valami, azt kellett újraindítanom. :R


dane
(senior tag)

Sziasztok, pont most néztem egy ilyen routert de erősen elbizonytalanodtam. Ez a sebezhetőség még mindig megvan ugye? Merlin fw-ben is jelen van a probléma? Akkor most ne is vegyem meg?


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

A FragAttack sebezhetőség javítva lett, vagyis kapott rá gyári firmware frissítést. A Merlin viszont felejtős, az már nem fog frissülni, mert ez a router kiesett a támogatottak köréből.


dane
(senior tag)

Erre gondolok: [link]
Ez egy 2022.03. havi cikk, a fw meg 2021/05/18.


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

Múltkor MaCS_70 azt írta, hogy lesz erre is gyári patch, de sajnos nem jött újabb firmware frissítés. Én már nem is várnék rá, mivel ugye ez a router EOL státuszban van. Ilyen formában pedig tényleg nem ajánlott a használata. De igazából ha most vásárolnád, akkor vannak ennél sokkal újabb és jobb routerek, szóval nem is igazán opció.


MaCS_70
(félisten)

+1

Annyit tennék még hozzá, hogy hagyományos AC-s access pointnak viszont kiváló.

MaCS


dane
(senior tag)

Köszönöm szépen a válaszokat. Még annyi kérdésem lenne, hogy ha a tűzfal szabály nem engedi ki a routert a netre tehát semmilyen port nincs nyitva akkor is számolni kell-e ezzel a biztonsági réssel? Remote Management off, cloudAI off, SSH off.


Hardstyler01
(tag)

Segítsetek légszíves az AC87U routerem a képen látható piros négyzet, és a zölddel bekeretezz részre szórja szépen a wifi jeleket! Az lenne a cél hogy a kékkel bekeretezett részre is szórja wifit! Az épületvasbeton! :DDD
Milyen megoldásokat látok azt átkábelezésen kívül!? :F
Jelenleg a piros kockával jelölt részre van kikábelezve az üvegszál, számítógép stb... nem tudnám átkebelezni máshova, és nem tudok át húzni nagyon utp-t sem a másik részre..
Lehet ezt valahogy AiMashel "átszórni" oda? vagy mi jöhet még szóba?
előre is köszönöm!


MaCS_70
(félisten)

Az AImesh jó ötlet (lehetőleg vezetékes backhaullal), de ahhoz megfelelő eszköz is kell -- a 87-es pedig nem az. :(

Meg aztán nem tudom, lett-e végül stabil, biztonságilag javított fw.

MaCS

[ Szerkesztve ]


BB9000
(senior tag)

"Mi jöhet még szóba?"
1./ A meglévő routered közelebb tudod hozni a lakás középpontjához. Pl. átteheted az előtérbe, a bejárati ajtó közelébe. Igen, át kell vinni egy kábelt egy falon, de az azért elég könnyedén megoldható.
2./ WiFi Jelerősítőt használhatsz, (pl: Xiaomi) amit a Szoba 08 nevű helyiségben helyezel el. Ezzel biztosan javulni fog a WiFi jelerősség a kékkel bekeretezett területen is, de annak a legtávolabbi részén már nem biztos, hogy használható erősségű jelet kapsz. (szerintem nem) Ha beteszel mégegy jelerősítőt a kékkel keretezett lakás előterébe, akkor az már le tudja fedni a kékkel keretezett terület egészét. A két jelerősítővel jelentősen romlik a net sebesség, mert nő a késleltetési idő (latency), de stabilan fog működni (játékra csak korlátozottan lesz alkalmas).
3./ A legjobb lefedettséget és legjobb sebességet akkor kapnád, ha a mostani AC87U-t cserélnéd egy AiMesh képes eszköre, pl. egy Asus AX55-re vagy AX87U-ra és a kék lakás előterébe tennél egy másik AiMesh képes eszközt és összekötnéd őket kábelesen. Ez persze elég költséges megoldás, ráadásul a kábelezés is nehezen kivitelezhető, ahogy írod.


MaCS_70
(félisten)

Meg aztán a "jelerősítők" (jelismétlők) nem csak a pinget emelik, hanem a sebességet is felezik. Egymás után kettő esetén ez negyedelést jelent. Az a sarokpozíció sajnos tényleg elég szerencsétlen.

Gondolom, AX86-ot akartál írni, AX87 tudtommal nincs. Az AX86 nálam korrekt utódja az AC87-esnek.

MaCS


BB9000
(senior tag)

Igen! AX86U [link] -t akartam írni. Köszi a korrekciót!


Hardstyler01
(tag)

Tehát akkor mind a 2 eszköznek tudni kell nem elég csak az egyik eszköznek :F
ez az Asus AX55 gyengébb esetleg valamiben a AC87U nál?


MaCS_70
(félisten)

Igen, minden érintett eszköznek AImesh-képesnek kell lennie a szolgáltatás biztosításához.

Az AX55 egy ligával azért az AC87 alatt játszik wifilefedettség tekintetében. A vezérelv ráadásul az, hogy jobb több eszközre szétosztani a kiszolgálást, mint egy erősre.

MaCS


Hardstyler01
(tag)

Mit szólnál ha már ennyi biztonsági "kockázata" van az AC87U-nak és ha rávenném magam hogy átkábelezem a képen jelölt 06 os szobába (az lenne a kék kocka). A netet pedig a piros kocka helyére beszerelt az AX55 osztaná zölddel jelölt részre...
a piros vonal pedig egy cat7es kábel lenne...

[ Szerkesztve ]


Hardstyler01
(tag)


MaCS_70
(félisten)

Leszámítva azt, hogy AImesh nem lesz, az elgondolás, hogy a 87-es legyen AP, kimondottan jó.

Az UTP-kábel besorolása szinte az esetedben szinte mellékes. A Cat5 is gigabites ezen a távon, a Cat5e meg elég jó eséllyel a 10 Gbps-ot is tudni fogja. A Cat6-tal már biztosra mehetsz, de persze feljebb lépni a sávszélesség szempontjából nem lehet rossz. Kérdés, hogy kihasználod-e valaha, illetve hogy a szerelhetőség, behúzhatóság hogyan alakul.

MaCS


Hardstyler01
(tag)

Végül emelet a kábel mellet döntöttem:

Vention Cat.7 SSTP Patch Cable 15m Black

Kérdésem lenne, hogy most az AC87U van a pirossal jelölt helyen ez a központ! Ide jön be a digi... Minden innen megy tovább.. Érdemes lenne ezt átrakni a kékkel jelölt részre, és a piros helyére venni egy biztonságosabb modjuk AX58U-t?

[ Szerkesztve ]


MaCS_70
(félisten)

Magy a router legyen az új, biztonsági szempontból nem kompromittálódott eszköz! Az AC87 meg érdemei elismerése mellett nyugdíjas munkakörben szórja csak a wifit AP-ként -- abban úgyis verhetetlen.

MaCS

UI: Egyébként miért az árnyékolt kábel? Volt rá valami specifikus okod? Van hozzá megfelelő eszközöd, le tudod földelni? Csak mert otthonra nyomós ok hiányában kifejezetten az árnyékolatlan/fóliázatlan kábel az ajánlott.

üzenetek