Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


.mf
(veterán)

Jé, egy régi arc! Tizenéve a régi asztalim prociját vettem tőled :)

Nagyban függ az erősségétől (kp-skála, 1-10), hogy mennyire és milyennek látszik szabad szemmel, és mekkora záridő kell. A linkelt izlandi képek többsége a 17-35-össel 17 mm, ISO800 (dual ISO szenzor második alapISO) f2.8 (tág rekesz) és 10-15, néha 20s; a google photoson info alatt ott vannak a fő exif adatok. A januári skandináv kör alatt a 20 f1.8-assal f2.8 és ISO800 mellett volt 20-tól 2s(!)-ig mindenféle...

Szabad szemmel a gyengébbek egy halvány szürkés sáv, csík, amőba az égen, kb annyi különbözteti meg a felhőktől, hogy látszik mögötte csillag. Kp3-4-nél már kezd zöld szín is látszani (nem annyira fényesen és szaturáltan, mint egy hosszú expós fotón, de már érzékelhető), és lassan az amőba helyezkedése, az ív egészének mozgása is; ilyenkor már más szín is előfordulhat, de azt csak a gép látja. Kp4 és felette pedig már szabad szemmel is látni zöldet, ami akár be is világíthatja a tájat. 4 felett halványan akár már vöröset, bíbort is látni, bár a szemünk kevésbé érzékeny erre; és már tisztán kirajzolódnak az ívek, látni, ahogy hullámzanak, "tapogatózva" haladnak előre, összeállnak, újak alakulnak ki :)
Még az izlandi úton pörgök (hónap végén előadás, most meg épp a MCSE-nek írok cikket róla a Meteorba), de lassan majd rakok fel a skandináv útról is aurórás timelapse videókat a Fb-ra; Izlandról már most is van pár, ha azokat még nem nézted.

üzenetek