Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Jim-X
(őstag)

Wow :C :Y :R :R :R


.mf
(veterán)

Wow, király :) Köszi, hogy szóltál, és örülök, hogy tetszett!


f.lorand
(senior tag)

Köszönöm, kedves tőletek.


lord_devil
(tag)

Elképesztő részletek, profi munka, mint mindig. :)

A galaxis szezon apropóján én mindjárt hármat is hoztam.
262x180sec
150/750PDS, 0.9x korrektor, Player One Uranus-C


f.lorand
(senior tag)

Gratulálok, nagy lépésekben fejlődnek a képeid.


t72killer
(titán)
Blog

hú, ez gyönyörű szép éles-kontrasztos :R :R

Uff, kiszámoltam, 13 óra tiszta égi meló f/5 mellett :Y :R

[ Szerkesztve ]


lord_devil
(tag)

Köszönöm, Uraim! :R
Az elmúlt napokban többnyire tiszta idő volt, úgyhogy a technika tudott fotont gyűjteni addig is, amíg aludtam. :)
Sajnos megint egyre rövidebbek az éjszakák.


Krristoof
(csendes tag)

Helló!
Nem is tudtam hogy van ilyen fórum, az asztrofoto.hu-n f.lorand hozzászólásából találtam ide.
Rögtön lenne is kérdésem.
Régóta akarok hűtött kamerát de anyagi okok miatt eddig nem sikerült, viszont most egész jó akciót találtam egy oldalon. Viszont az oldal se ismert (bár EU és okénak tűnik nekem) és a márka se igazán. Valamint azt sem igazán tudom melyik kamera lenne jó nekem a kettő közül amit kinéztem: https://www.astroart-store.com/product/2946/atr3cmos09000kpa | https://www.astroart-store.com/product/2948/atr3cmos10300kpa
A felszerelésem jelenleg egy 150/750 newton egy HEQ5-el ehhez kéne a kamera. (laptoppal vezérlem később is mini pc a terv szóval nem gond hogy nem kompatibilis az asiairel)
Eddig ezeket sikerült vele készíteni: https://www.astrobin.com/users/Krristof/
Az IMX294 amp glow-tól félek picit viszont az nagyobb látómezőt adna, a másik szenzor nagyobb nagyítása is vonzó... Szóval tényleg nem tudom. Ti melyiket mondanátok? Mi a vélemény a márkáról esetleg a boltról? Előre is köszönöm!


f.lorand
(senior tag)

Szia!

Nemhogy van, hanem ahogy a hozzászólások számából láthatod, nem is passzív. :)
Ezek Touptek kamerák. Egyáltalán nem rossz modellek, számos ismert márka mögött ezek a kamerák vannak, csak átnevezve. Minden Explore Scientific ez, de a magyar Lacerta is, illetve néhány más gyártó modellje is valójában Touptek. Teszteltem is a nagyobb testvérét, jól működött, nem volt gond a szoftverrel (de tükrözni kellett a képet a feldolgozáskor, ami a debayerizálásnál fontos).

Én az 533-as szenzort nagyon szeretem, nekem is van (csak a mono változat), a legtöbb mostani képem ezzel készült. Az IMX294 régebbi, nagyobb látómező a 4/3 szenzorával, nagyobb pixelméret is, jóval zajosabb és amp-glow (ami persze kezelhető), nem back-illiminated szenzor míg az újabb 533 az. A 294-el sokan küzdenek a flateléssel is. Én az 533-at javaslom.


lord_devil
(tag)

Ez egy finn webshop, Mikkeliben van a székhelye (mapson egy családi házat találtam a címen). Én náluk vettem az Uranus-C-t és most rendeltem egy Ares-M-et. Eddig nem volt velük gondom, bár az utóbbi még nem jött meg. Kedvezményt is adtak, szerintem kérdezz rá. :)

f.lorand: Miért kellett tükrözni a képet? Mi volt a jelenség?


t72killer
(titán)
Blog

Óvatosan a nem-zwo, "gazdaságos" 533-akkal, amazonon kis híján belefutottam egy brutál bandingoló Svbony modellbe. Hálistennek nem rendeltem be. Nyilván nem minden kicsi kameragyártó miden camja ilyen, de a konkrét modellnek utána kell keresgetni, nem elég csak a szenzorinfó.


f.lorand
(senior tag)

Ahogy mondtam a Touptek nem valami futottak még.
Egyébként igazad van, természetesen a noname modellekkel.

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog

:R

Az mondjuk tény, hogy az imx294 kemény meló lesz, én nem mertem belevágni :B

[ Szerkesztve ]


f.lorand
(senior tag)

Tükrözve rögzített (mindkét nálam járt Explore Scientific kamera), át kellett tükrözni debayer előtt, hogy ne csússzanak el a pixelek.


lord_devil
(tag)

Ez érdekes.

Megkérdezhetem, ha már itt tartunk, hogy mono-t hogyan fotózol?
L-R-G-B valamilyen sorrendben, pl. L egyik éjszaka, RGB másik, vagy x képenként váltás, hogy mindegyikből legyen valamennyi anyag?
Lehet orvosolni, ha éjszakánként más szűrőt használok, hogy esetleg a seeing miatt más lesz az FWHM?


f.lorand
(senior tag)

A jó éjszakákon L, a kevésbé jó seeingű, de azért jó átlátszóságúakon RGB-t szoktam.


f.lorand
(senior tag)

Az RGB-nél nem szerencsés, ha eltérő méretűek a csillagok.


Krristoof
(csendes tag)

Köszönöm!
Akkor az 533 lesz, nem hiányzik az esetleges szívás a flatekkel vagy az amp-glow-val. Szenvedtem én eleget a mostani haldokló dslr-el, szegénynek már minden baja van. :)
Sokáig gondolkoztam az új hűtött IMX585-ön is, de az túl kicsi látómezőt adna. Galaxis szezonba jó de máskor inkább csak korlátozna szerintem.


f.lorand
(senior tag)

Szerintem jó döntés.


.mf
(veterán)

A SA-GTI-re úgy néz ki, pár nap múlva lesz egy SW Evolux 82ED-m :)
... pedig egy 150-600-as volt tervben :U
Viszont így felmerül a kérdés, hogy hogyan tudok rá kamerát (egyelőre fényképezőgépet, Nikon Z6, majd később valami asztrokamerát) csatlakoztatni? A SW oldala nem túl informatív, 2.4" 1:11 RAP, de hogy milyen menet, arról semmi. CN, SGL, Youtube-on alig van infó róla. Ami kevés infót találtam, azok meg ellentmondanak egymásnak: TS-en van csak annyi, hogy a 2" adaptere M63x1 menettel csatlakozik, azonban a hozzá tartozó 0.9x korrektornál meg távcső-oldalon M56x1 menetet írnak (kamera-oldalán meg M48x1-et)...
Vagy ez majd akkor derül ki, amikor már a kezemben lesz, otthon hever a távcső, kint a tiszta ég, én meg futkoshatok adapterekért, és várhatom, amíg a rendelések megérkeznek? A fenébe, hogy nem tudnak világos specifikációkat írni, és hogy nincsenek bevett, szabványos méretek. Okulároknál legalább van 2" és 1.25", meneteknél miért nem lehet hasonlóképp leegyszerűsíteni?

üzenetek