Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


.mf
(veterán)

"szerintem ugyanaz mint az asi csak nyilt forráskoddal"

Szerintem is szinte ugyanaz lesz, mint az Asi, mivel az AsiAir is a Plusig egy kommersz RPi4-re épített, illetve a szoftver is open-source alapokon egy saját felület (amit nem szabadna az open-source szoftverek szerződési feltételei szerint, de hát ez más téma).
Nem siették el a dolgot, de szerintem még nem késtek el: az Asi kitaposta az utat, már megvan a széles vásárlói igény rá, azonban a más kamerákkal kompatibilitásra is. A Toupteknek, mint kameragyártó, égető szüksége van rá, mert az AsiAirrel nem kompatibilisek a kameráik, így ha nem lépnek, egyre jobban kiszorulnak.
Tör fel a PlayerOne is, mint kameragyártó, nem lepődtem volna meg, ha ők hoznak ki egy ilyet (lehet, hogy ők is dolgoznak a saját verziójukon)

"a szoftveres háttér adja meg a szenzor tényleges tudását. minél olcsobb a kamera annál kisebb a tudása. az árakrol meg annyit, hogy tuti nem lesz olcsobb vagy nem sokkal mint a másik gyártoé."

Ezzel nem értek egyet. A szenzor adja meg a kamera alapképességeit, hogy meddig érhet el (méret, felbontás, QE, well depth, stb). Fontos persze a szoftver is, pl. egy eredetileg nem erre tervezett szenzornál be lehessen hosszú záridőt állítani, meg nyilván, hogy legyen driver ami működik adott oprendszeren, ASCOM-kompatibilitás, stb - de olyanokat nem tud hozzátenni, amiket a szenzor maga nem tud. A nagyobb különbség drágább és olcsóbb között szerintem ott van, hogy a jobban sikerült, elsőosztályú szenzorokat veszik, vagy a gyengébbeket. Néhány noname kínainál azért félnék az utóbbi esettől, de a Touptek egy nagy cég, sok márka az ő termékeit matricázza és adja el saját néven (Omegon, Lacerta, talán Altair és még pár másik is), van tapasztalatuk a gyártásban és szoftverben, tudnak mennyiségben rendelni és gyártani.
Az árak a Makszutovnál olyan kameráknál, ahol azonos a szenzor:
224C: Touptek 75k, Asi 106k.
678C: Touptek 90k, Asi 155,5k.
Azért ez jelentős különbség. Az Asi drágán méri a cuccait, mivel az AsiAirrel csak a saját kamerái kompatibilisek - a Touptek pedig kénytelen alá menni, mert ebben (még) versenyhátrányban van.

üzenetek