[RIOS ERROR] Asztrofotózás - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

lord_devil
(tag)
[RIOS ERROR]

Persze. Hova küldjem?


.mf
(veterán)
[RIOS ERROR]

:( Kár... Azt hittem, legalább középen jó a leképezés, csak a sarkok taknyolnak.
Mindenesetre az M6?-M48 átalakító szinte anyagáron van, egy próbát megér.


f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

info kukac fenyeslorand pont hu

[ Szerkesztve ]


f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Szerintem már 1" érzékelőn is látszik.


tvamos
(nagyúr)
Blog
[RIOS ERROR]

Ez nagyon zsir! Kosz, hogy megosztottad!


.mf
(veterán)
[RIOS ERROR]

8 óra, híreket mondunk :))

A héten lezajlott a NEAF, bejelentették a SW Wave 100i (10/15 kg teherbírás) és 150i (15/25 kg) mechanikáit.
Van pár ügyes megoldásuk (150i-nél kuplung kiegyensúlyozáshoz, kimenetek a nyergen), de sajnos nem váltják meg a világot, nem hozzák elérhetőbb szintre a hullámhajtást. Kár, akkor mégis nyernem kell a lottón :))

Amit ott nem mutattak be, de Japánban már kiállították: HAC125, egy 125/250 (250 f2) mini RASA :DD Kicsi, könnyű (a SA-GTI-vel demózták), viszont csak kis 1.25" kamerákkal működik (125-nél már az is jelentős kitakarás). Beteg cucc, de a CN-on a SW képviselő szerint a hátrányai miatt (fókuszálni elől kell - de akkor a kéz kitakar) inkább csak proof of concept bemutató darab.

Ha már RASA, a Celestron még az év elején mutatta be az Origint, ami egy szteroidos Seestar: szintén Alt-Az, de az 50/250 helyett egy 6" RASA (335 f2.2) - viszont a régi IMX178-cal, és 4000 USD-ért...

A ToupTek pedig egy saját AsiAir verzión dolgozik, AstroStation, ami állítólag nyitott lesz, nem lesz a saját termékeikhez kötve, mint a ZWO.
Eddig ZWO kamerákon gondolkoztam az AsiAir miatt, de így már más a helyzet. Főleg, hogy Makszutovnál elég jó áron lehet ToupTek kamerákat kapni, pl. IMX290 50k-ért.
És ha már ToupTek kamerák, jön egy új szériájuk FF szenzorokkal: 24 Mpx színes és 62 Mpx színes vagy mono. Remélem a ZWO babérjaira törnek, alacsonyabb árakkal, elindítva egy kis árversenyt...

Végre pezseg az asztro-ipar :)


f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Na, csupa jó hír, köszönet az infóért.


f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Megpróbálom rávenni a Bressert, teszteljük ezt az AstroStationt, hátha tudok szerezni egyet próbára.


Jim-X
(őstag)
[RIOS ERROR]

:R :R :R

En iden mar egy centet sem kolthetek, mert kiraknak otthonrol :D


f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Figyelmetekbe ajánlom: https://mediaklikk.hu/video/ridikul-mirol-meselnek-a-csillagok/

"Akik a csillagok világába repítenek bennünket: Sárneczky Krisztián csillagász, „kisbolygó vadász”, Szabó Róbert asztrofizikus, a HUN-REN Csillagászati Kutatóközpont igazgatója, Fényes Lóránd asztrofotós, vallástörténész, zenész és Szerednyey Béla színész, rendező, vitorlázó."


popey37
(addikt)
[RIOS ERROR]

szerintem ugyanaz mint az asi csak nyilt forráskoddal, igy támogatja azokat a kamerákat amiket hozzáadtak. az asi is megtehetné ha akarná, csak anyagi megfontolásbol nem teszi. plusz kiváncsi lennék, hogy ad hozzá folyamatos frissitéseket és feljesztéseket is mint az asi?
szerintem ezzel kicsit elkéstek az asinak van vagy 2 év piaci elonye, jelenleg egyeduralkodo.

.mf: a szenzor az egy dolog, sok kamera használ ugyanolyan szenzort, mégsincs akkira tudás. a szoftveres háttér adja meg a szenzor tényleges tudását. minél olcsobb a kamera annál kisebb a tudása. az árakrol meg annyit, hogy tuti nem lesz olcsobb vagy nem sokkal mint a másik gyártoé.


hunace
(tag)
[RIOS ERROR]

Sziasztok,

EQDir USB kábelt honnét érdemes rendelni ?
Heq5-höz kellene.

Köszi


f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Távcsőboltokban nem találtál?


hunace
(tag)
[RIOS ERROR]

A hazai boltokban sajnos nem.
Megnézem a műsort, jópofa volt. Gratulálok hogy ide is eljutottál.
A Szerednyeyvel egyébként nincs bajom, itt egy kicsit fura volt hogy ő miért is kellett ide .. :))


kuyarashi
(őstag)
[RIOS ERROR]

Ja, jó volt a műsor és érdekes is.

hunace
EQDiR
Én leírás alapján fillérekből csináltam egyet egy kis segítséggel.


.mf
(veterán)
[RIOS ERROR]

"szerintem ugyanaz mint az asi csak nyilt forráskoddal"

Szerintem is szinte ugyanaz lesz, mint az Asi, mivel az AsiAir is a Plusig egy kommersz RPi4-re épített, illetve a szoftver is open-source alapokon egy saját felület (amit nem szabadna az open-source szoftverek szerződési feltételei szerint, de hát ez más téma).
Nem siették el a dolgot, de szerintem még nem késtek el: az Asi kitaposta az utat, már megvan a széles vásárlói igény rá, azonban a más kamerákkal kompatibilitásra is. A Toupteknek, mint kameragyártó, égető szüksége van rá, mert az AsiAirrel nem kompatibilisek a kameráik, így ha nem lépnek, egyre jobban kiszorulnak.
Tör fel a PlayerOne is, mint kameragyártó, nem lepődtem volna meg, ha ők hoznak ki egy ilyet (lehet, hogy ők is dolgoznak a saját verziójukon)

"a szoftveres háttér adja meg a szenzor tényleges tudását. minél olcsobb a kamera annál kisebb a tudása. az árakrol meg annyit, hogy tuti nem lesz olcsobb vagy nem sokkal mint a másik gyártoé."

Ezzel nem értek egyet. A szenzor adja meg a kamera alapképességeit, hogy meddig érhet el (méret, felbontás, QE, well depth, stb). Fontos persze a szoftver is, pl. egy eredetileg nem erre tervezett szenzornál be lehessen hosszú záridőt állítani, meg nyilván, hogy legyen driver ami működik adott oprendszeren, ASCOM-kompatibilitás, stb - de olyanokat nem tud hozzátenni, amiket a szenzor maga nem tud. A nagyobb különbség drágább és olcsóbb között szerintem ott van, hogy a jobban sikerült, elsőosztályú szenzorokat veszik, vagy a gyengébbeket. Néhány noname kínainál azért félnék az utóbbi esettől, de a Touptek egy nagy cég, sok márka az ő termékeit matricázza és adja el saját néven (Omegon, Lacerta, talán Altair és még pár másik is), van tapasztalatuk a gyártásban és szoftverben, tudnak mennyiségben rendelni és gyártani.
Az árak a Makszutovnál olyan kameráknál, ahol azonos a szenzor:
224C: Touptek 75k, Asi 106k.
678C: Touptek 90k, Asi 155,5k.
Azért ez jelentős különbség. Az Asi drágán méri a cuccait, mivel az AsiAirrel csak a saját kamerái kompatibilisek - a Touptek pedig kénytelen alá menni, mert ebben (még) versenyhátrányban van.


f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Táncoló galaxisok
(leírás és teljes méretű kép: https://fenyeslorand.hu/sziami/ )
Mikor megépítettem az új távcsövet, egy asztrofotós társam küldött nekem egy csomó nagyon pici, nagyon nehéz témát azzal a felkiáltással, hogy ha van ilyen műszer, ne csak a szokásos témákat fotózzam. Ez a picike páros roppant megfogott. Amatőr szinten nagyon kevesen fotózzák, de szerintem egészen varázslatos a szerkezetük is, a kapcsolatuk is. Nagyon kicsi objektum még ezen a 2100mm-en is. Érdemes megnézni a kép alján a stilizált méret összehasonlítót a korábban fotózott galaxisokról és erről.


tvamos
(nagyúr)
Blog
[RIOS ERROR]

Ez csoda szep!


sza.sa
(tag)
[RIOS ERROR]

Sziasztok!
ToupTek Astro-G 462C színes kamera alkalmas lehet vezető kamerának, és időnként kicsit bolygózni is? Azért kérdezem, mert ha jól tudom vezetni főleg mono kamerákat szoktak használni.
Illetve ha bolygózni a ToupTek Astro-P 224C jobb lehet, mert 150fps-t tud elméletileg?


.mf
(veterán)
[RIOS ERROR]

Gyönyörű, mint mindig :) Az összehasonlító alapján tényleg elég pici! Bár a két fényes csillag mellett balra és lent vannak még kisebb galaxisok is, még egy 5x Barlow? ;] :DDD

Sza.sa: ezt én sem tudom, de követem :B Ugyanezen gondolkozom én is: egy mono ugyan érzékenyebb, ezért jó vezetőnek, de egy színessel akár bolygózni (és talán alap mélyegezni?) is lehet, és ezek a modern szenzorok már talán vannak annyira érzékenyek, hogy már egy színessel sem esélytelen? Én a 290C vs 224C vonalnak néztem röviden utána, az utóbbit mondják jobbnak szinte minden paraméterében: érzékenység, full well, dinamika-tartomány, SNR, USB3, fps.

Megérkezett a Z - M48 adapterem, ma megyek a postára érte.
Közben gondolkoztam azon is, hogy lehet, hogy érdemes lenne szereznem okulárokat is, ha már távcsövem van, ami fogad 2" és 1.25" oklikat is, de az a téma nekem teljesen terra incognita. Addig értem, hogy a kevesebb mm nagyobb nagyítás, de hogy melyiket érdemes... vagy ez is olyan, mint a fotózás, ha fix, akkor kell egy sor belőlük? :DDD Ha nincs nagy terv vizuális észleléssel, csak a kíváncsiság, akkor melyik kezdő oklit érdemes?

S ha már belelendültem... Este jött szembe valamelyik asztróaprón egy Bresser Newton, és meglepett, hogy annak a fókuszírozója nem a szokásos 2", mint szinte mindegyik Skywatcheren 130-tól 300 mm-ig, hanem 2.5"-es. A 2"-nél mindig ezen tűnődtem, hogy vajon nem zavar-e be full frame gépeknél. Cserébe a segédtükör is nagy, 85 mm, vele a kitakarás is, és csak 203 mm a legnagyobb, 250-esük nincs.

Vasárnapról hétfőre virradóan pedig volt egy kis sarki fény - plusz Eta Aquarida hullócsillag, plusz halvány Tejút, plusz Duna-kanyar :)

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]