Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


f.lorand
(senior tag)

Én vezettem már színessel, nem volt gond. Ha az alapparaméterei jók, akkor jók.


f.lorand
(senior tag)

A 2" nem jó a full framehoz, jól látod. De akkor már a segédtükörre is figyelni kell, ott sem mindegy a méret.

A kép szép!


.mf
(veterán)

A BTC-n nézelődve botlottam bele: már előrendelhető a SW Wave 100i és 150i, méghozzá kedvezőbb áron, mint amire számítottam - ugyan az amerikai listaáruk magasabb, mint az AM3 ill. AM5, itt jóval olcsóbbak, méghozzá a nagyobb 150i is csak kicsit drágább, mint az AM3! (672k a 100i, 780k az AM3, 800k a 150i)
Remélem ez nem csak bevezető akció, hanem marad ennyi, majd ha a SA-GTi-ről feljebb lépek :)


f.lorand
(senior tag)

Sarki fény a Balcsi felett. Nagyban itt.


consono
(nagyúr)

Wow!


.mf
(veterán)

Nagy buli volt éjjel, még a kp9-et is elérte. 5 után értem haza Dobogókőről - kb 1850 képpel, ami 5 hosszabb-rövidebb timelapse :)


ati3x
(senior tag)

Frankó volt ez a saki fény! Csakhogy itt felhős volt. Egy alkalommal "kitisztult". Úgy értsétek, hogy kb az égbolt felén a magyon vastag párarétegen, ami csak a legfényesebb csillagok fényét engedte át éppen hogy, látszódott a sarki fény! Szóval el sem merem gondolni mi lett volna tiszta időben! Egyenlőre ez után a szezon után iszonyat mélyre süllyedt a motivációm....


tvamos
(nagyúr)
Blog

Nalunk allandoan paras a levego, es vilagit az eg a fenyszennyezes miatt. :(


.mf
(veterán)

"Szóval el sem merem gondolni mi lett volna tiszta időben!"

Hogy nálunk mi volt, arról pont az előbb tettem ki az első timelapse videót... Nálunk szerencsére este kitisztult, és csak pirkadatkor kezdett újra befelhősödni, amikor már világosodott.


f.lorand
(senior tag)

Nagyon jó kis videó!
Nekem meg készült egy mélyég kép is közben.


.mf
(veterán)

Köszi!
Az én képeim is pont ilyen színűek - csak azok a fényszennyezéstől :DDD

Megvan a rotátor és korrektor-reduktor szett, valamint a bázistávhoz megfelelő hézagolás, végre már rá tudtam tenni a kamerát a távcsőre :) Így nappal az egész FF képkört kirajzolja, nem látok a kép szélén sötétedést, torzulást, de az igazi próba majd éjszaka lesz, kíváncsi vagyok, hogyan teljesít a távcső, na meg a GTi hogyan birkózik meg a tömegével (3.95 kg kompletten távcső + rotátor + korrektor-reduktor + fgép) és a gyútávjával (reduktorral 477 mm).


f.lorand
(senior tag)

Na szuper, jó fényeket!


f.lorand
(senior tag)

Nekem a Tű-galaxis, amit minden felszerelésemmel lefotózok, így követve, hogy alakul a felszerelésem, illetve a feldolgozásban merre fejlődöm. Idén a Newtonnal is elkészült. Most itt tartok. https://fenyeslorand.hu/a-tu-galaxis/


t72killer
(titán)
Blog

Gyönyörű, és van több kistesója is :K !

[ Szerkesztve ]


.mf
(veterán)

Hétfőn felcipeltem a Gellért-hegyre kipróbálni az új összeállítást: kerek 20 kg lett az egész, pedig csak távcső rotátorral és korrektorral a kofferjében, fényképezőgép váz (még csak obit se vittem) és a SA-GTi mechanika egy nagy hátizsákban, egy ultrakönnyű kis háromlábú szék, fejlámpa, fél liter víz, és az állvány volt nálam. Míg a SA-t fényképezőgéppel és objektívvel még simán felcipeltem hátizsákban egy-egy hegyre, ez már szigorúan kocsis téma, sajnos. Inkább olyan értelemben tartom már utazó mechanikának, hogy ellensúlyok nélkül és könnyebb állvánnyal repülőn szállítható.
A Gellért-hegyen inkább csak ismerkedtem a dologgal, a fényszennyezés miatt (város szinte közepe) nem lett értékelhető kép.
Tegnap éjfélhez közeledve bepakoltam a cuccokat a kocsiba és elmentem Pilisszentkeresztre, a temető melletti rétre, ahol már jóval kisebb a fényszennyezés, és végre lehetett egy rendes teszt. Első távcsövem első éles bevetése, még szoknom kell a dolgot. A SA-GTi teherbírása ugyan 5 kg, de hiába csak 3.95 kg a 82ED + rotátor + korrektor + a fgép (Nikon Z6II), a gyári ellensúlyokkal még egy kicsi hiányzott volna a jó kiegyensúlyozáshoz. Féltem kicsit, hogy vezetés nélkül milyen lesz egy ilyen "hosszú" (530 x 0.9 = 477 mm) távcső, de még a 60s képek többsége is jó volt - 30s-nál azonban még jobb volt az arány, inkább maradtam annál. A másfél óra alatt azonban kicsit elmászott a kép, 6000 helyett már csak 5900 pixel maradt, tehát nem árt a vezetés.
A másik ismeretlen tényező pedig a távcső volt: egyrészt a korrektor csak 36 mm-ig ad korrigált, teljesen illuminált képet - szemben a full frame 43 mm-jével. Másrészt, nem tudni, milyen üvegből készült, a neten található egyetlen (bár számomra nem túl hiteles) beszámoló a 72ED-hez hasonlította, ami nem FPL53-as, szemben a széria többi tagjával. A nyers képeken és fókuszálás közben volt is egy nagyon kis (pár pixeles) lila udvara a fényesebb csillagoknak, de feldolgozás után már alig látszik. A FF képkört bár valóban nem rajzolja ki, a sarkokban torzulnak a csillagok, de az eredmény jobb lett, mint vártam.
Ami viszont gyengébb volt, mint vártam: a fókuszírozó, főleg a finom, elég gumis érzetű. A fókuszálással amúgy is akadtak gondjaim, készítettem ugyan papírból egy Bahtinov-maszkot, de nem látszódtak a tüskék, legfeljebb csak 3 pont; utána inkább nélküle fókuszáltam. Az este folyamán kicsit el is mászott a fókusz, így az utolsó fél órát külön is feldolgoztam.
A fókusz, köd belövése, vakon találgatás után... hja, én is örülnék egy AsiAir + EAF-nek...

Na de elég a szövegelésből, jöjjenek a képek. Észak-Amerika köd volt a cél, már amennyire sikerült az éjszakai eget alig ismerve belőni (sajnos a szélére csúszott).
1. 1 1/4 óra, többnyire 30s + pár 60s kép, 82ED 477mm, Nikon Z6II, ISO800

2. 29,5 perc, az újrafókuszálás után, azonos beállításokkal.

Feldolgozás: DSS + Gimp (sok (5-6-7?) kör Levels, 1 ill. 2 kis Curve, majd Contrast, Sharpen, enyhe Noise reduction). Teljes méret, vágás nélkül, így a sarkok is látszódnak.

Na meg egy olyan is, ahol irányba van forgatva :))


sza.sa
(tag)

.mf : Döntöttem, a Touptek 224C lett a befutó, legalább a bolygózást is ki tudom vele próbálni.

Viszont ahogy néztem UV/IR szűrő nincs előtte, Newton-hoz kell esetleg beszereznem? Mert úgytudom lencsésnél fontos az UV/IR szűrő. Mondjuk ha vezetéshez használom majd, akkor mindenképp kell majd..


f.lorand
(senior tag)

.mf: jó lesz ez, sok örömöt hozzá.
sza.sa: ha nincs UV/IR, akkor kell. Nem csak a lencsésnél fontos, mindenhol, mivel ha egy-egy bejön neked a teljes tartomány, felzajosodik a kép.


hunace
(tag)

Sziasztok,
kezdő vagyok és kellene egy kis segítség:

NINA-ban a 3 Point Polar Alignment-hez előtte mennyire kell pontosan ráálni a polarisra ?
Elég ha be van állítva a vízszint, a dőlésszög és csak úgy" iránytűhöz van beállítva észak ?
(gondolom a csillagkövetést be kell kapcsolni még .. )

Köszi !


Zyrius
(aktív tag)

Szuper osszefoglalo es szép képek !


f.lorand
(senior tag)

Hú, ebben én nem tudok segíteni, nem használom ezt a szoftvert. Popey37, te igen, ugye?

Közben kis Hold közeli, 4860mm-en (eredeti méretben meg itt):

[ Szerkesztve ]

üzenetek