Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


.mf
(veterán)

Hétfőn felcipeltem a Gellért-hegyre kipróbálni az új összeállítást: kerek 20 kg lett az egész, pedig csak távcső rotátorral és korrektorral a kofferjében, fényképezőgép váz (még csak obit se vittem) és a SA-GTi mechanika egy nagy hátizsákban, egy ultrakönnyű kis háromlábú szék, fejlámpa, fél liter víz, és az állvány volt nálam. Míg a SA-t fényképezőgéppel és objektívvel még simán felcipeltem hátizsákban egy-egy hegyre, ez már szigorúan kocsis téma, sajnos. Inkább olyan értelemben tartom már utazó mechanikának, hogy ellensúlyok nélkül és könnyebb állvánnyal repülőn szállítható.
A Gellért-hegyen inkább csak ismerkedtem a dologgal, a fényszennyezés miatt (város szinte közepe) nem lett értékelhető kép.
Tegnap éjfélhez közeledve bepakoltam a cuccokat a kocsiba és elmentem Pilisszentkeresztre, a temető melletti rétre, ahol már jóval kisebb a fényszennyezés, és végre lehetett egy rendes teszt. Első távcsövem első éles bevetése, még szoknom kell a dolgot. A SA-GTi teherbírása ugyan 5 kg, de hiába csak 3.95 kg a 82ED + rotátor + korrektor + a fgép (Nikon Z6II), a gyári ellensúlyokkal még egy kicsi hiányzott volna a jó kiegyensúlyozáshoz. Féltem kicsit, hogy vezetés nélkül milyen lesz egy ilyen "hosszú" (530 x 0.9 = 477 mm) távcső, de még a 60s képek többsége is jó volt - 30s-nál azonban még jobb volt az arány, inkább maradtam annál. A másfél óra alatt azonban kicsit elmászott a kép, 6000 helyett már csak 5900 pixel maradt, tehát nem árt a vezetés.
A másik ismeretlen tényező pedig a távcső volt: egyrészt a korrektor csak 36 mm-ig ad korrigált, teljesen illuminált képet - szemben a full frame 43 mm-jével. Másrészt, nem tudni, milyen üvegből készült, a neten található egyetlen (bár számomra nem túl hiteles) beszámoló a 72ED-hez hasonlította, ami nem FPL53-as, szemben a széria többi tagjával. A nyers képeken és fókuszálás közben volt is egy nagyon kis (pár pixeles) lila udvara a fényesebb csillagoknak, de feldolgozás után már alig látszik. A FF képkört bár valóban nem rajzolja ki, a sarkokban torzulnak a csillagok, de az eredmény jobb lett, mint vártam.
Ami viszont gyengébb volt, mint vártam: a fókuszírozó, főleg a finom, elég gumis érzetű. A fókuszálással amúgy is akadtak gondjaim, készítettem ugyan papírból egy Bahtinov-maszkot, de nem látszódtak a tüskék, legfeljebb csak 3 pont; utána inkább nélküle fókuszáltam. Az este folyamán kicsit el is mászott a fókusz, így az utolsó fél órát külön is feldolgoztam.
A fókusz, köd belövése, vakon találgatás után... hja, én is örülnék egy AsiAir + EAF-nek...

Na de elég a szövegelésből, jöjjenek a képek. Észak-Amerika köd volt a cél, már amennyire sikerült az éjszakai eget alig ismerve belőni (sajnos a szélére csúszott).
1. 1 1/4 óra, többnyire 30s + pár 60s kép, 82ED 477mm, Nikon Z6II, ISO800

2. 29,5 perc, az újrafókuszálás után, azonos beállításokkal.

Feldolgozás: DSS + Gimp (sok (5-6-7?) kör Levels, 1 ill. 2 kis Curve, majd Contrast, Sharpen, enyhe Noise reduction). Teljes méret, vágás nélkül, így a sarkok is látszódnak.

Na meg egy olyan is, ahol irányba van forgatva :))

üzenetek