[RIOS ERROR] Asztrofotózás - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Csak kettő, 2026-tól már ismét jobban rálátni.


VivienR
(tag)
[RIOS ERROR]

Wohoo Gyönyörű! Erről valahogy mindíg lecsúszok... Pedig már a Sigma 135-us be van készítve, de legutóbb már nem volt rá elég időm.


.mf
(veterán)
[RIOS ERROR]

Tegnap is mentem ki fotózni, kalandosra sikerült, avagy nincs is jobb, mint a puszta - és a semmi - közepén sárba és nyomvályúba ragadni éjféltájt... :DDD

Van egy bevált kis helyem Bugyi és Kunpeszér között, egy kis homokdomb a Lánci-zsiliptől nem messze. Lakott területektől arrébb, néhány tanya pár km-re, alacsony fényszennyezettség Bortle 3 és 4 határán. Az aszfalttól bő másfél kilométernyi földút vezet hozzá elkerített szántók / rétek között. Nagyrészt homokos a talaj, de néha akadnak saras pocsolyák, egy-két egész terebélyes. Pont a legnagyobbat akartam oldalt kikerülni, de a nyomvályú válla beomlott a kerék alatt, a kerék becsúszott a nedves sárba, majd nem sokkal később, hiába aránylag nagy a kocsim hasmagassága, mégis megfeneklett. 23~23:15 körül mi sem hiányzott jobban. A kocsi se előre, se hátra, a sáros kerék csak pörgött. Ráadásul, hogy a múlt heti műszakira az összes ülés (7) beférjen, ki kellett pakolnom a szerszámosládát, így most semmi szerszám, kompresszor sem volt - maradt a két kezem. Egy kicsivel arrébbról kézben hoztam száraz homokot, valamint pár száz méterre volt egy kis erdő, onnan egy nagyobb száraz ágat, husángokba törve, ezek mentek a kerekek alá, így végül kb fél óra múlva ki tudtam szabadítani a kocsit.

Ezzel viszont hasznos idő ment el, már megint elmúlt éjfél, mire kijutottam és elkezdtem kipakolni.
Aztán utána jött a szokásos bénázás, márt megint nem húztam meg az egyik kuplungot eléggé, így a kamera rotálásakor elmozdult a távcső, állíthattam be újra. Na meg utána a mechanika hülyült meg, Lagúna / Trifid ködre csak egyik tengelyen állt rá, a másik tengelyen meg se mozdult. Restart, kezdőpozícióba visszaforgatás, másodszorra már ment. Ja és az ég sem volt olyan tiszta, mint pár napja (bár azért rossz se volt, szerencsére, csak kicsit párásabb).

Szóval az első célpont a Lagúna és Trifid volt. Másodszor is ráálltam, rotáltam, újrafókuszáltam - már a Bahtinovos ISO3200 / 15s képeken is átjöttek a ködök színei; az ISO800 / 30s subokon pedig szépen megjelentek. A fűtőm kontakthibás lett, amíg azt birizgáltam, több sub kiesett, végül 51 képet használtam fel (25.5 p), de ezt tök könnyű volt feldolgozni: már a DSS nyers tifjében felsejlett egy kis ködösség; pár kör levels, curves és már szinte kész is volt (még volt egy kis contrast-brightness, saturation, sharpen, noise reduction).

Ezután jött a második cél, a dunabogdányi párás kudarc után Szív és Lélek, csapó 2 - a csillagászati sötét végén.
Amilyen könnyű volt a Lagúna / Trifid, a Szív és Lélek annyira nem hagyta magát. Nem tudom, hogy attól, hogy már a csillagászati sötét végén voltam, vagy hogy arra világosabb volt az ég, vagy hogy a hullámhosszait jobban elnyeli a módosítatlan kamera szűrője, vagy mindhárom. A Lélek nagyon halványan épp csak felsejlett az ISO3200 / 15s beállítóképeken, ISO6400 se segített, csak a kép lett világosabb, de nem látszott a köd jobban. Szívből semmi se látszott, a Lélek formája alapján érzésre lőttem be a képet. 50 percnyi kép utolsó 10 percét már túl világosnak éreztem, a maradék 40 percből előbb a legjobb 34 percnyit próbáltam felhasználni, de nagyon nem akart semmi kijönni. Akkor még egy kör DSS, kihagyva a sorozat világosabb végét, maradt 56 kép = 28 perc. A Lélek pár kör Levels után már látszott, de a Szívhez sok körben, elég erősen meg kellett huzigálni, hogy látszódjon valami. Ami a zajnak és a finom részleteknek is betett, és nekem a kontrasztossága is egy kicsit erőltetett, de sajnos ez kellett, hogy már kivehető legyen a formája.


f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Micsoda kalandok :) Már az izlandi útnál is megállapítottam, hogy kifejezetten élvezhetően tudod átadni az élményeket. Nekem nagyon tetszenek a képek. Nyilván nem a fullra húzott top asztrofotó kategóriában vannak, de szépen kiexponáltak, van bennük részlet, nincsenek digitálisan megerőszakolva. Szóval teljesen ok.


.mf
(veterán)
[RIOS ERROR]

Örülök, hogy tetszett a történet, és főleg, hogy a képek is :)
A sztorit tanulságként is írtam ebbe a csoportba: ha valaki egy jó sötét eges hely felé menet így jár, akkor nem kell megijedni, meg lehet oldani a helyzetet.

A Szív-ködre esetleg van tipped, hogy miért volt ilyen nehéz előcsalogatni a képen? Abban biztos vagyok, hogy mivel főleg Ha, ezért az átalakítatlan kamera a fő ok, de ebből normál esetben ennyire kevés látszik, vagy a csillagászati sötétség vége, az abban az irányban erősebb fényszennyezés, a lapos szög, és a párásabbá váló levegő is sokat nyom a latba? Jobb körülmények között se látszana több?


t72killer
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Továbbra is a gép uvir szűrője az ellenség :)). VISZONT a Lagúna+Trifid nekem nagyon szimpatikus így "csitítva" :R . Hagyományos asztrofotókon, még filmen/dián is mindent elnyom a Hα.

[ Szerkesztve ]


f.lorand
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Egyetértek, a kamera az.


t72killer
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Gyorskérdés: 5-600mm-es fókuszhoz 3,45mikron vezetőkamera (asi120mm) és 2.4mikron főkamera (pl asi183mm) pixelméret mellett elég egy 30mm f4 vezetőtávcső? utazós készlet súlyát igyekszem minimalizálni.

Bár boltban drágák ezek a kis pillekönnyű szénszálas vackok, időről időre akad belőlük normális áron használtban.


.mf
(veterán)
[RIOS ERROR]

4x gyútáv-különbséget szoktak mondani, ha jól tudom?
OAG nem lenne könnyebb és pontosabb?


t72killer
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Az OAG persze nyerő, de ultramacera pepecselni vele, szvsz ilyen méter alatti fókusztávokra overkill.

Ráadásképp nagyon szemezek egy Quattro 150p Newtonnal, mert vizuál nézelődéshez azért a kicsi APO-k elég soványak: lehetséges, hogy ez lesz végül az utazós mindenes távcső, amire fizikai képtelenség OAG-t varrni a korrektor és a DSLR közé. Fókusztávja, súlya kb annyi, mint a főhangszer TSAPO906-osomnak, szóval nem kell mindent IS áttervezni.

Ezt az 1:4 arányt valahol én is olvastam pár éve, meg ellenpéldát is láttam, ahol a kolléga 0.5" rms-t hozott ki egy ilyen 30/120-as piciműanyag csővel. Szoftveres szubpixel-centroid mágia már a vezetés, nem vagyok egészen képben, mire is képesek ezek a modern csodák - ezért a kérdés :R

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Aki figyelgeti a hűtött kamerák piacát, lehet lesz egy érdekesség/megfizethető 533-szenzoros eszköz: az SVbony a kacat, bandingolós kameráit (SV605cc, sv605mc) úgy tűnik hardver-revizóval kipofozta.
Persze ez se túl olcsó, jelenleg 630 dodó+vám+áfa áron adják Kínai szállítással, de ha tud annyit, mint a zwo 533mm, akkor ez egy elég komoly megtakarítás lehet.


popey37
(addikt)
[RIOS ERROR]

hiába. amig nem mennek az asi airral vagy nem lesz saját vezérlöjük addig esélytelenek belépni a piacra.


t72killer
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Nna arra várhatunk. Amúgy tényleg durva amilyen szinten leuralta a kamerapiacot a ZWO, bár meg kell hagyni nagyon jó ez a kameradizájn, amit tolnak: extrém pici szenzortávolság amennyire csak lehet egységesen minden kamerára = egy nagyon szűkreszabott rendszeren is komolyabb közgyűrűpánikroham nélkül lehet váltani. Mindemellett nagyon baráti súly.


popey37
(addikt)
[RIOS ERROR]

ha megfigyeled az összes kameragyárto a zwo-t majmolja, ugyanaz a cucc más szinbe bujtatva. persze a belsö más: hiába ugyanaz a szenoz mégsem tud annyit. a zwo az asi airral tolt nagyot, csinált a kamerái mellé egy vezérlöt ami mindent is megcsinál, és fejleszti folyamatosan ingyé. és nem horro az ára, persze a kamerák drágák.
én sem akartam asi kamerát, mégis van 3 belöle.


t72killer
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Apropó Air: emberek még mindíg 100 font körüli összegeket fizetnek használtan(!) ipolar meg polemaster kacatokért, amikor ennyiből egy használt asiair is megvan és az szépen rávezeti az embert a pólusra.


t72killer
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Gatyát felkötni srácok, a jövő mecha-tuningja így fog kinézni :C


popey37
(addikt)
[RIOS ERROR]

ha minden gépet beszerzel ami kell az elkészitéséhez, az erre elköltött lovébol vehetsz 20 db. fornaxot. :C :C :C

és akkor sem fogod tudni megcsinálni, mert a tudást nem lehet megvenni ami a csoka fejében van.


popey37
(addikt)
[RIOS ERROR]

polarmasterem nekem is volt, nem rossz kütyü, de tény és valo, hogy az asi kivált minden kiegészitöt: polarmaster, expo vezérlö, tápok a kisfogyasztásu cuccokhoz, és pofon egyszerü kezelni. vszont az ár amit irtál 100 font kicsit kevés, 50k környékén senki nem adja el.
akinek van és rendszeresen használja, az nem fogja fillérekért eladni/nem is tudja, mert kutyának sem kell/.


5150head
(senior tag)
Blog
[RIOS ERROR]

Csillagász topikban említettem pont ezt.
Amúgy ha lehetne ilyesmiket kitben kapbni az is tök jó lenne, én is szívesen megépíteném.
Nekem van ismerősöm aki a cubesatokhoz meg hasonlókhoz cnc-zik plateket meg alapokat, majd megkérdezem mennyi lenne egy ilyen kivágása. Gyanítom olcsóbb megvenni a gyárit. :))


t72killer
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Noigen, jóöreg műhelyes kontaktom már sajnos nem él :(

Air: Igen, most láttam fent egy minit 150 fontért és egy plust 190ért. Valaki meg stellarmate-tel nyomja Pi4-ről, az mondjuk van nekem elfekvőben, igaz pl tápot nem ad. Engem vándorcigányként a mini érdekel, de az állítólag még kompromiszumos, még kivárok vele. Amúgy a versenytársak haladnak-fejlesztenek, éccaka (csillagok híján) átküldöm az egyikről a vidit.

[ Szerkesztve ]

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]