Asztrofotózás - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


.mf
(veterán)

Tegnap is mentem ki fotózni, kalandosra sikerült, avagy nincs is jobb, mint a puszta - és a semmi - közepén sárba és nyomvályúba ragadni éjféltájt... :DDD

Van egy bevált kis helyem Bugyi és Kunpeszér között, egy kis homokdomb a Lánci-zsiliptől nem messze. Lakott területektől arrébb, néhány tanya pár km-re, alacsony fényszennyezettség Bortle 3 és 4 határán. Az aszfalttól bő másfél kilométernyi földút vezet hozzá elkerített szántók / rétek között. Nagyrészt homokos a talaj, de néha akadnak saras pocsolyák, egy-két egész terebélyes. Pont a legnagyobbat akartam oldalt kikerülni, de a nyomvályú válla beomlott a kerék alatt, a kerék becsúszott a nedves sárba, majd nem sokkal később, hiába aránylag nagy a kocsim hasmagassága, mégis megfeneklett. 23~23:15 körül mi sem hiányzott jobban. A kocsi se előre, se hátra, a sáros kerék csak pörgött. Ráadásul, hogy a múlt heti műszakira az összes ülés (7) beférjen, ki kellett pakolnom a szerszámosládát, így most semmi szerszám, kompresszor sem volt - maradt a két kezem. Egy kicsivel arrébbról kézben hoztam száraz homokot, valamint pár száz méterre volt egy kis erdő, onnan egy nagyobb száraz ágat, husángokba törve, ezek mentek a kerekek alá, így végül kb fél óra múlva ki tudtam szabadítani a kocsit.

Ezzel viszont hasznos idő ment el, már megint elmúlt éjfél, mire kijutottam és elkezdtem kipakolni.
Aztán utána jött a szokásos bénázás, márt megint nem húztam meg az egyik kuplungot eléggé, így a kamera rotálásakor elmozdult a távcső, állíthattam be újra. Na meg utána a mechanika hülyült meg, Lagúna / Trifid ködre csak egyik tengelyen állt rá, a másik tengelyen meg se mozdult. Restart, kezdőpozícióba visszaforgatás, másodszorra már ment. Ja és az ég sem volt olyan tiszta, mint pár napja (bár azért rossz se volt, szerencsére, csak kicsit párásabb).

Szóval az első célpont a Lagúna és Trifid volt. Másodszor is ráálltam, rotáltam, újrafókuszáltam - már a Bahtinovos ISO3200 / 15s képeken is átjöttek a ködök színei; az ISO800 / 30s subokon pedig szépen megjelentek. A fűtőm kontakthibás lett, amíg azt birizgáltam, több sub kiesett, végül 51 képet használtam fel (25.5 p), de ezt tök könnyű volt feldolgozni: már a DSS nyers tifjében felsejlett egy kis ködösség; pár kör levels, curves és már szinte kész is volt (még volt egy kis contrast-brightness, saturation, sharpen, noise reduction).

Ezután jött a második cél, a dunabogdányi párás kudarc után Szív és Lélek, csapó 2 - a csillagászati sötét végén.
Amilyen könnyű volt a Lagúna / Trifid, a Szív és Lélek annyira nem hagyta magát. Nem tudom, hogy attól, hogy már a csillagászati sötét végén voltam, vagy hogy arra világosabb volt az ég, vagy hogy a hullámhosszait jobban elnyeli a módosítatlan kamera szűrője, vagy mindhárom. A Lélek nagyon halványan épp csak felsejlett az ISO3200 / 15s beállítóképeken, ISO6400 se segített, csak a kép lett világosabb, de nem látszott a köd jobban. Szívből semmi se látszott, a Lélek formája alapján érzésre lőttem be a képet. 50 percnyi kép utolsó 10 percét már túl világosnak éreztem, a maradék 40 percből előbb a legjobb 34 percnyit próbáltam felhasználni, de nagyon nem akart semmi kijönni. Akkor még egy kör DSS, kihagyva a sorozat világosabb végét, maradt 56 kép = 28 perc. A Lélek pár kör Levels után már látszott, de a Szívhez sok körben, elég erősen meg kellett huzigálni, hogy látszódjon valami. Ami a zajnak és a finom részleteknek is betett, és nekem a kontrasztossága is egy kicsit erőltetett, de sajnos ez kellett, hogy már kivehető legyen a formája.

üzenetek