[RIOS ERROR] DIGI internet - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

DIGI internet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

adika4444
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Hali!

Tegyél egy próbát a Cloudflare Warp-pal, esetleg más VPN-nel.

#101443 dchard
Bizonyos Cloudflare irányokba rendszeres, hogy Romániába megy a forgalom. Jelenleg IPv6-on reprodukálható, v4-en IP-től függően vagy a BIX-be, vagy Frankfurtba vagy londonba megy a forgalom. Az viszont igaz, hogy olyat én is eddig talán maximum egyszer láttam, hogy a Telia bukarest-bécs útvonalon haladt.
#101453 4Grider
IPv6-on van IP, ami frankfurti. Az IP-re vonatkozó infókat összepárosítva elég jól be lehet lőni, hogy román-e a forgalom (korábban írta dchard). Például IPv6-on traceroute-olva a joyhits.online-ra (random CF-es domain, van tucatnyi) jól látszik a román cím ill. a 17--20 ms. HA egy direkt román RCS-RDS-es IP-t tesztelek, akkor ugyancsak ennyi jön ki. IPv4-en ha a CF-et épp Románián át éri el, akkor a PTR rekord is a CF előtt rdsnet.ro-s. Szóval az, hogy románia felé nem megy forgalom, ilyen formán nem jelenthető ki.

De a román peeringtől függetlenül is kijelenthető, hogy a DIGI peering-je rosszabb mint a konkurenseké, különösen IPv6-on, ahol egy pesti Telia-ig vagy Level3-ig 10 ms a v4-es 2--3 helyett.


dchard
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Amit írsz, simán megtörténhet. Például simán lehet olyan CF (vagy más host), ami Románián keresztül bizonyos napszakokban gyorsabban érhető el. Vagy éppen romániában van hostolva, de az is megtörténhet, hogy valamelyik útvonalon hiba vagy karbantartás miatt csak a román útvonal marad relatíve használható.

Nade ezt ne keverjük már azzal az általános állítással, hogy a forgalom Románián át megy, ami úgy nem igaz, ahogy van. Arról nem beszélve, hogy nincs az az isten, hogy egy Budapest-Bécs-Frankfurt útvonal drágább és rosszabb minőségű legyen, mint ugyanez Románián át. Az már csak hab a tortán, hogy Románia EU-s tranzitjának 99%-a Magyarországon keresztül megy. Hová is menne? Ukrajnába, Moldovába, esetleg Szerbiába? Ugyan... A nagy nemzetközi tranzit szolgáltatók mint a Liberty, a Voda a Telekom, a Telia is Magyarországon keresztül éri el a nyugatot ha Románia felől nézem. Szóval sehogy nem jön ki a matek. Kivételek lehetnek - több szempontból is - de nem többek annál: kivételek.


sfdrakex
(nagyúr)
[RIOS ERROR]

Keresnek a mobilos Digis topicban. 😀


dchard
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Nem véletlenül. Sületlenség itt is van, de ami ott ment az már majdnem a HWSW komment mező színvonala volt, azt hiszem nem kell bemutatni... Majd ránézek, hogy mit akarnak...


TeeJay
(félisten)
[RIOS ERROR]

Ebből kiindulva ha a 4ig teljesen átveszi a DIGI-t és tranzitot bérel ugyanúgy lesz kb. minden mint most, maximum többet bérelnek és többfelé és az már csak a magyar cég forgalmát fogja tartalmazni, a román cégét nem :K


dchard
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Nehéz megtippelni hogy mi lesz a tranzittal, kell-e tök új peering egyezségeket kötnie a 4iG-nek, vagy átveszi a Digi meglévő kapcsolatait, egyáltalán a Digi saját tranzitjait meddig és hogyan használhatja. Összetett kérdés.


viktorhu
(veterán)
[RIOS ERROR]

A diginél sem maradt változatlan a peering. Nem tudom, hogy hogy működnek ezek a szerződések, hogy rugalmasan kötnek le szabad kapacitásokat, mint az áramtőzsdén, vagy hosszú időre kell fix kapacitásokra szerződni, de így kb. éves távlatokban mindig más szolgáltatón keresztül route-ol nagyobb távolságokat a digi. Egy időben minden a Thelia felé ment, aztán láttam telekomos útvonalat ugyanarra, most épp a cogenten keresztül ment.

Szerintem onnantól, hogy nincs saját globális hálózatuk, mint egy Telekomnak vagy egy Telmexnek, mindegy, hogy ki a tulajdonos, csak az a kérdés, hogy elég sávszélességet foglal-e harmadik féltől a nemzetközi kapcsolatokhoz.

Amúgy a saját globális hálózat sem csak előny, hanem óriási fix költség is, a Telefónica most akarja eladni egész latin-amerikát, pedig ott azért fontos része volt a birodalmi álmodozásnak, hogy az exkolóniák ilyen mélyen be vannak kötve az egykori anyaország vérkeringésébe.


TeeJay
(félisten)
[RIOS ERROR]

Van ott még Level3 is vagy kitudja hogy hívják mostanában meg még jó pár nagy
Lehet 3 felé bérelni x gigabitet jobb mintha saját hálózatod lenne mint Deutsche Telekom-nak
Meglátjuk mit alkotnak, reméljük nem lesz gond bár szerintem idén még ebből a full átvételből semmi sem lesz


zelikocc
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Sziasztok!
Egy gyors kérdésem lenne.
Általában milyen alhálózatot használ a DIGI az ONT-jén?

192.168.X.Y ?


qqcqqc
(őstag)
Blog
[RIOS ERROR]

Méregettétek az xbox felhő elérését, mert akad a játék...

A kolléga egy Intel Pentium Dual-Core E5200 gépen próbálkozik.

[link]


Silverboy
(aktív tag)
[RIOS ERROR]

192.168.0.1 az ONT, defaultban. (Huawei) 99%, hogy a többi is.


zelikocc
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Na egy ismerős meg 100.0-ás hálózatot mondott. (Vagy az bridgelt hálózat miatt annyi?)

De lehet amúgy is itt különbözik mert ez román Digi és állítólag 5 GHz képes ONT-t hoznak (amit nem láttam még Magyarországon) és előre be kellene állítanom az itt levő AP-k IP tartományait hogy aztán ne legyen szívás távolról elérnem őket.

[ Szerkesztve ]


Borisz76
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Ha 100-al kezdődik akkor NAT-olva van !

Az ONT-ba belépve meg kell nézni a WAN IP címet.
Majd megnézni a [https://whatismyipaddress.com/] oldalon az IPv4-s címet.

HA azonos, akkor jó.
Ha eltérő akkor NAT-olva van.

Ilyen esetben az ügyfélszolgálatot kell hívni , hogy adjanak PUBLIKUS IP címet.....( Nem ugyanaz mint a FIX IP ! Az fizetős és cégeknek szól ).

Az , hogy az ONT 2.4 vagy 5 GHz-s az ilyen szempontból lényegtelen.
Semmi köze a NAT-oláshoz.

[ Szerkesztve ]


SunMount3r
(nagyúr)
Blog
[RIOS ERROR]

Ezzel akartál valamire utalni?

A gép olyan régi, amilyen, ettől függetlenül már írtam, hogy kb. 1 hónapig elég jól futott az XBOX Cloud Gaming is, csak a napokban esett be ilyen trére. A Stadia is jól futna, csak az egér mozgatásával van baja. Ezeket már mind írtam.


zelikocc
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Bocsi talán nem volt egyértelmű, nem a publikus IP-címről van szó és nem NAT-ról, hanem az ONT belső hálózatáról.

192.168.100.1 IP címen lehet elérni az ONT-t az említett ismerősömnél. Erre mondtam hogy 100.0-ás hálózat (/24 maszk)
De itt említették hogy legnagyobb részt 0.0-ás hálózatot használnak.
Akkor 0.0-ás hálózatra konfigolom be az eszközöket aztán majd meglátjuk. A héten kötik be a román Digis optikát, de én már nem leszek itt, megyek haza Magyarországra.

Most Vodafone van. Az lenne a cél, hogy ha meghozzák a Digisek a saját eszközüket, akkor a hálózatban levő FIX IP című eszközök ne boruljanak és ehhez az kell, hogy tudjam előre milyen lesz az alhálózat.


cof
(veterán)
[RIOS ERROR]

Stadia minimum követelménye E6400 CPU, nem hinném, hogy jól futna ha még a minimumot sem üti meg.

[ Szerkesztve ]


SunMount3r
(nagyúr)
Blog
[RIOS ERROR]

Most csináljak róla videót, vagy mi, hogy elhiggyétek? 1080p/60fps Stream-et kapok, H.264 kódolásban, ez tök simán fut pl. gamepad-el. Csak akkor akad be és esik szét a kép, amikor bemozgatom az egeret. De ez megint egy másik probléma.

Visszatérve: mértem a Win 7-es laptop-omról is (szintén elég régi) és az Androdi-os HiMedia Q10 Pro média box-omról is és ugyan ilyen ramaty késleltetéseket kaptam. Szóval szerintem nem a géppel van a probléma...

A Router-emet már próbáltam reset-elni, de nem hozott javulást. A következő az lesz, hogy kihúzom a szolgáltatói ONT tápját egy pár másodpercre.

[ Szerkesztve ]


Turcy086
(tag)
[RIOS ERROR]

Sziasztok! Nem tudok portot nyitni Digis Huawei HG8143A5 routeren. Ezen az eszközön nem csináltam még ugyan semmit, de mindent a tutorial szerint végeztem el, de továbbra sem nyitott az altalam megadott, raadasul az eszkoz IP-jet is megadtam amihez köze lenne.
Mi lehet a megoldas?

[ Szerkesztve ]


atomeec
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Csak, hogy legyen vége a történetnek, kjöttek végre egy hét után, volt valami karbantartás helyben, amiről nem tudtunk, kihúzták az optikát az oszlopon és rossz helyre dugták vissza...tovább tartott felmászni a srácnak az oszlopra mint megoldani :) Kaptam kis kárpótlást, de azért bosszantó, hogy információt nem kaphat az ember, mi van a háttérben (elég lett volna annyi, hogy nincs akit küldjenek, de nem felejtettek el és kb mikor várhatom, hogy tudnak velem foglalkozni...).


Szabolcs22
(tag)
[RIOS ERROR]

Sziasztok! Megoldódott a probléma, kijött a szerelő, bent a csatlakozóban volt a kábel eltörve..Bár valamit csinált kint az oszlopon is.
Most mindend jó, csak...foglalkoztam azzal, hogy áttegyem bridge módba az ont-ot. Sikerült is és a saját routernél beírtam a szolgáltatótól kapott felhasználónév jelszót a pppoe kapcsolathoz. Ez is működik,de!
A letöltési sebesség tök jó kábelen, de a feltöltés az 0-25 mbit között mozog. Amit nem értek, mert az ont bridge módba kapcsolás előtt, az ont portjából a gépbe dugva minden ment simán.
A wifi sebesség az adott eszközökhöz mérten kiváló, azzal nincs gond! Hozza a feltöltési sebességet is.
Nem tudom mit kéne beállítanom a saját routernél, hogy a feltöltési sebesség jó legyen kábelen is. Gyári resetet is kapott és úgy is ezt csinálja!
Míg nem volt az ont modem módba, csak rá volt dugva a saját router és a saját routerből a kábel a gépbe, akkor is hozta a feltöltési sebességet!

[ Szerkesztve ]

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]