exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


npera
(újonc)

Az akku az jó vicc. A svéd tűzoltóság sok megyében kerek-perec megmondja, hogy ha van egy raktárban lítiumos akksi (és nem az ég, de ott van), akkor el sem kezdik oltani.

A kivonuló tűzoltók parancsnoka dönti el, hogy hagyják inkább leégni az akksit és a környezetét hűtik, vagy ténylegesen az akksit is próbálják oltani. Nagyon hasonló ideig tart ugyanis az "eloltása" (nem igazán lehet eloltani), mintha hagynák leégni magától. A nagy különbség az, hogy ha oltod, akkor egy csomó mérgező anyagot belemosol a talajba, míg ha hagyod égni, akkor a levegőbe megy több. Egyik sem jó, de a körülményektől és a tűz természetétől függően dönt a parancsnok.

Egy mélygarázsban égő BEV-et értelemszerűen nem hagynak csak úgy kiégni.

2017-ben volt egy kisebb incidens a vágóhídon. Egy elég kezdetleges "épületben" teszteltek éles akksikat. És egy teszt picit félrement és sikerült rövidzárat csinálni. Olyankor bőven 5k A feletti áramok vannak. El lehet képzelni, hogy ha mondjuk közel 500V-on van egy konyhanyelven 400V-os akksi, akkor ott P=U * I alapján kábé 2,5 MW dolgozik. Nem folyamatosan annyi, mert ugye a feszültség sosem állandó. De azért van teljesítmény. És az szépen elvégzi a munkát is.

A lessons learned le lett vonva. Azóta nagyon durván megszigorították az előírásokat, sokkal komolyabban kidolgozott eljárások vannak. És építettek egy state-of-the-art laboratóriumot, ahol a tesztelés folyik. Nem volt olcsó. De jó lett. Oda például be sem mehetek.

üzenetek