Fegyver topic - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Dorien
(veterán)

Garázdaság vagy sem, szerintem azért egy gázspray viselése egy könnyen előrántható helyen sosem árt...

A lőfegyver(nek látszó tárgy) már más tészta, ennek ugye elrettentő ereje van: a másik a legtöbbször nem tudja megállapítani, hogy mire képes a cucc és jó eséllyel meghátrál. Gáz-riasztó fegyverre kérhető viselési engedély is.

Ha meg az otthont / családot kell megvédeni, akkor szükség esetén nyilván a végsőkig is elmegy az ember.


pècsimunkás
(addikt)

:K


tornas
(őstag)

A múzeális besorolású Keserű revolverekben nincs akasztó. Így azok puha gumigolyóval is pontosabbak. A múzeális Alfa MG sorozatú revolverekben is minimális akasztózás van, és az is csak a csőfarnál 2 db stift formájában. Pontosabbak es erősebbek is mint a G sorozatúak.

[ Szerkesztve ]


pendre54
(addikt)

Így van, de az ez év január 1-el életbeléptetett jogszabálymódosítás előtt, javarészt nem ilyeneket gyártottak. Konkrétan, ez a bizonyos Revenge 14-M amiről szó volt, és ami nekem is van, azt nem múzeális besorolásúként vettem, és elég tisztességes akasztóval van szerelve.
A másik revolverem, a cseh Alfa G030, meg még ennél is brutálisabb akasztóval szerelt.
Ezek miatt is, a kint lévő gumis revolverek döntő többsége nem múzális besorolású. Ez az arány nyilván, az elkövetkező években változni fog.


mancer7151
(tag)

Tudni valamit hogy ennek mi lett a vége? Rendőrségi lefolyásra gondolok.


pendre54
(addikt)

Pár naponta rá szoktam nézni a Fegyverfórumra, ahol lehozták a hírt, de eddig nem találtam semmit, a folytatást illetően. Amúgy meg az Isten, és a hatóság malmai elég lassan őrölnek, lehet hosszú hónapok telnek el, mire lesz valami érdemei döntés, akár rendőrségi, akár ügyészségi vonalon.


mexel
(veterán)
Blog

Sziasztok, nem olvastam visza és jelenleg időnm sincs sajna. Csak elmentem ma egy fegyverbolt előtt és beugrott az ötlet hogy nagyon idős szülőknek családi házba otthonra vennék valami egyzserű olcsó önvédelmi gázfegyveret ( teljesen tökéletes szellemi frissességnek örvendenek szerencsére)
Van ötlet így kari előtt hol lehet venni, mi az olcsó és használható, és egyszerű? Nyilván nem profi cucc kell, csak valami ami jó arra ha bemene valaki szemközt dörrenthetnék.
( már nem akárki, pl én hanem egy betörő :) )

[ Szerkesztve ]


mexel
(veterán)
Blog

Ja, 8 vagy 9mm-est érdemes, forgótárast, vagy automatát? Látok már 25-40 közötti árakat vmi ilyenre gondoltam
A forgótáras talán egyszerűbb, kevésbé hajlamos elromlásra úgy gondolom, bár lehet tévedek

[ Szerkesztve ]


BioNiCMaN
(addikt)
Blog

Én erre a nemes célra Paintball Marker/Pepperball Kilövőt vennék. ;)


Dorian
(félisten)

Beltérbe nem jó a gáz, mert azzal képletesen magukat is lelövik. Gumis kellene.


mexel
(veterán)
Blog

Gumissal célozni kell, jobb lenne a gáz. Igen tudom beltérben nem jó, de legalább a behatolót is kiütheti, jobban mint őket, plusz ők felkészülhetznek. A gumissal ha csak testen lövi az nem rettent el senkit nagyon.
Gázba először egy riasztó aztán gáz talán, vagy ha a kertben vannak is jó lehet.
Milyen típust érdemes, ez lenne a fő kérdés, 1 napom lenne beszerezni :(


N€T0X|N
(őstag)
Blog

Gázba először egy riasztó aztán gáz talán

Annak semmi értelme, csak gázt, vegyesen tárazva (cs/paprika).

A gumissal ha csak testen lövi az nem rettent el senkit

Vannak azért bőven ellenpéldák a való életből. Az a teória nem nagyon akar testet ölteni, hogy csak felbőszíti a támadót. Egyetlen esetről lehetett hallani a hírekben, talán tavaly, de az egy nagyon homályos sztori volt. Otthonra amúgy is puska kell, nem pisztoly. Az tényleg nem viccel. De nem is olcsó, a megjelölt összegeken vastagon felül van és valóban célozni kell vele, szóval gyakorolni szükséges.

BioNiCMaN ajánlásával értek egyet, ha mindenképpen fegyver formájú cucc kell. A T4E cuccok elég jók, ezt fegyverboltos ismerősöm is megerősítette (úgy, hogy nem volt érdekében fényezni előttem). Abba lehet tenni gyakorlatilag bármit és nagyon egyszerű az üzemeltetése és nem kell vele nagyon pontosnak lenni, mellkasra kell célozni vele.
Mondjuk a pepper lövedék nem olcsó, de gyakorláshoz gumit bele és kész. Az .50-es kalibert érdemes venni, a .68-as nem annyira jó.

Amúgy én szimplán egy paprika gélt vennék, mostanában magammal vinni is csak sprét szoktam. Az hatékony állat ellen is, ha úgy adódik, plusz beltérben is csak a célos kapja (ráragad a pofájára), nem kell utána két napig szellőztetni. Ja és a szomszédság - meg a TEK - sem ébred fel tőle.

[ Szerkesztve ]


pendre54
(addikt)

Egy-két észrevételt teszek, csak így röptibe. Az ilyen ad-hoc jellegű vásárlások, főleg úgy, hogy 1 napot szánnál rá(tudom karácsony), ebben a fegyver katergóriában, nagyon necces történet lehet a vége.
Kezdjük ott, hogy ezeket csak személyesen lehet megvásárolni, és mivel a legnagyobb választék, a komolyan vehető üzletek terén, jórészt csak a fővárosban van, a vidékiek már is komoly hátrányba kerülnek, főleg ha ilyen rövid idő áll rendelkezésre.
Első körben azt ajánlanám, hogy nézz szét a Fegyverfórum oldalán, ott is a gáz, riasztó, és gumis fegyverek topikjában. [link] Ott a nagyobb cégek is szoktak ajánlani, hírdetni, mint pl. az Önvédelmi Bolt [link] , nekik több üzletük is van, de csak Budapesten.
"A gumissal ha csak testen lövi az nem rettent el senkit nagyon."
Háát, őőő, izé, akkor egy-két szösszenet arról, hogy mennyire is nem rettent el a gumis fegyver.
Kezdjük mindjárt ezzel, konkrétan, egy C típusú volt a próbababa, fotókkal. :DDD [link]
Nekem két gumis cuccom van, és gyakorlásként, egy 2 cm vastag bútorlapokra szoktam lőni, úgy kb. 5 m-ről. Jöjjön akkor, a szegény 2 cm-es bútorlap panaszai. :DDD [link]


mexel
(veterán)
Blog

A fegyvert én venném meg személyesen, budapesten. Most metekozhatok napestig, igazából gumisat nem szeretnék mert ha véletlenül kilövik a szemét a behatolónak még őket veszik elő stb stb. A gáz kényes nyilván, lehet szellőztetni, de ha azt elérik hogy megvédik maguklat, még ha taknyuk nyáluk folyik is, megéri. És elsősorban biztonságérzet növelése a cél, édesanyám fél ha egyedül kell lennie ha esetleg édesapám kórházban van.
Nem akarnak gyakorolni, nem akarják használni, legyen ott ha nagyon kellene. Szerintem egy forgótáras egyszerűbb lehet, ilyet néztem ki, de ahol olcsó volt ott elfogyott.

Ugyanez it nem messze sokkal olcsóbb lenne - ha nem fogyott volna el :(
A gumilövedékes az azt hiszem igencsak más árkategória

[ Szerkesztve ]


pendre54
(addikt)

Saját ingatlanon belül, a behatoló ellen, jogos önvédelemnek számítana az is, ha történetesen a delikvens fél szemmel jönne ki a történetből. Az otthoni önvédelem terén, szerencsére kedvezően változtak a jogszabályok legutóbb. Minden másban viszont sajnos nem.
A gázzal kapcsolatban még egy-két megjegyzést. A leírásod alapján feltételezem, hogy a szülők családi házban élnek. Az meg nem életszerű, hogy egy darab revolvert folyamatosan, mindig magukkal hurcolják házon belül, az ott lakók, még a WC-re is. A gyakorlat általában az, hogy a ház egy bizonyos helyiségében tárolják a revolvert/pisztolyt, fiókban, szekrényben, akárhol. Tegyük fel, hogy olyan szerencsétlen szituáció alakul ki, hogy a tárolt fegyver, pont abban a helyiségben van, ahonnan a behatoló jön, akkor mit fog csinálni a tulajdonos, megkéri udvariasan a betörőt, hogy engedje már be abba a szobába, mert épp volna ott még egy kis dolga. :D
A legbiztosabb megoldás, hogy lehet fegyver, de mellé kell még legalább 4-5 db gázspray, az ingatlan helyiségeiben szétszórva tárolva, mások által nem látható helyen, de a tulajdonosok által viszont könnyen eléhető helyen.
Nálam a gumis cuccokon kívül, van még jelenleg 3 db ilyen gázsprayem, a szlovákoktól beszerezve. [link] A szlovák törvények sokkal rugalmasabbak, onnan postai úton is kiszállítják, míg nálunk, ezeket is csak személyesen lehet megvenni.
Érdemes egyszerre legalább 4-5 darabot rendelni, és abból egyet mindenképp kipróbálási célra, a többit meg szétszórni az ingatlanon belül. Tehát a próbánál megtapasztalni, hogy milyen erővel kell lenyomni a szórófejet, meddig terít, milyen a szórása, ami pl. egy falra szögezett papírlapon jól lekövethető, stb.
"Nem akarnak gyakorolni, nem akarják használni, legyen ott ha nagyon kellene."
Ezt a kitételt, meg el kell felejteni sürgősen, kipróbálás, gyakorlás nélkül annyi, mintha nem is lenne.
Éles helyzetben, akkor kézbevéve, és először próbálni használni kizárt, hogy abból jó dolog süljön ki.

[ Szerkesztve ]


mexel
(veterán)
Blog

Oké, ezt megértem, a gázspray oké, de az ráér. Most a fegyver típusa, formája minősége lenne a lényeg hogy meg tudjam venni. nyilván ott lenne ahol alszanalk, főként éjszaka az amikor esetleg kellene, mondjuk ágy mellett. ( nem párna alatt azért)
Nagyon köszönöm valóban a segítségeket a helyzetekre és más felkészítésre, de először az lenne jó ha tudnám legalább milyet NE vegyek, valami nagyon rossz típus vagy mi az amit nem szabad ha gázfegyvert keresek olcsón. Vagy megvehetek bármit?
Legalább arra kérek választ most hogy forgótárast vagy automatát?


N€T0X|N
(őstag)
Blog

Egy gázpisztoly használatát is meg kell tanulni és arra nem árt felkészülni, hogy házon belül, falak között kurvahangos. A revolver jó irány (mindenképpen, mert pl. az én anyám az Ekol Alpomat nem tudja csőretölteni, nem elég erős a keze hozzá), az Ekol Lite jó, ha ragaszkodsz hozzá, csak ne adjon hamis biztonságérzetet, mert azzal nincsenek előrébb. Használni tudni - és merni - kell.

[ Szerkesztve ]


pendre54
(addikt)

Nekem kizárólag gumis cuccaim vannak, ott meg szinte majdnem mint forgótáras, így a szekrénytáras cuccokkal nincs tapasztalatom. Általánosságban viszont, ahogy a fórumokat olvasom, azokból az jön le, hogy a forgótáras kialakítást megbízhatóbbnak mondják.
Viszont a gázosoknál, meg a kínálat nagyobb részét, a szekrénytáras cuccok teszik ki, szóval a fene tudja :D , de én azt gondolom, hogy minimális használat(gyakorlatozás) esetén, nincs jelentősége. Továbbra is azt javasolnám, hogy a linkelt Fegyverfórum topikjánál, ha van most időd, nézd át az utolsó hetek, hónapok anyagát, hátha találsz értelmes dolgot, ajánlást.


mexel
(veterán)
Blog

Köszönöm az infókat. Sajna időm semmi, most is dolgozom, még éjjelig, holnap eg percem sem, pénteken valahol meg tudok venni vmit. Szerintem veszek egy olcsó 9mm-es forgótáras gázost, néhány risztóval és majd kipróbálják vhol egyszer. Ekol-t néztem, csak nem találok olcsón sehol, ahol olcsó ott nincs raktáron sajn.
Gázból mit érdemes bele venni, van valami amire figyelni kell?


BioNiCMaN
(addikt)
Blog

A T4E cuccok előnye, hogy addig nincs nyomás alatt a "fegyver" ameddig a markolatot (melyben a patron van) hozzá nem ütik valamihez, utána lehet használni. A másik előnye, hogy a gyakorlás sokkal olcsóbb, ha nem gyakorolnak, akkor inkább ne is vegyél semmit. Szerintem.

üzenetek