Foxpost - Társadalom, közélet fórum

üzenetek

hozzászólások


siketm20
(újonc)

Sziasztok!

Az elmúlt néhány héten arra lettem figyelmes, hogy Budapest belvárosában található populárisabb diszkontáruház-láncok számos üzletében hatalmas tömeg torlódik fel nap, mint nap. Ez mind lefárasztja az embereket, mind türelmetlenebbé teszi őket. Egy ilyen helyre gyakorlatilag nem éri meg bemenni babakocsival, nagy részük pedig nem támogatja az állatbarát vásárlást, ezért terveztem meg a Pick-up boxot. Vállalkozásom célja, hogy egy olyan alternatív vásárlási lehetőséget nyújtsak, ami ezt a mindennapos torlódást enyhíti, illetve a feljebb említett fogyasztói csoportok vásárlását is könnyebé teszi.

A box lényege, hogy a megvásárolni kívánt terméket a nap 24 órájában át lehessen venni, sorban állás nélkül bármelyik üzlet oldalában. Fontos kiemelni, hogy ez nem a hétvégi nagy bevásárlást akarja helyettesíteni, hanem a napi „beugrom egy tejért gyorsan” típusú vásárlásokat tenné könnyebbé. Hasonló elven működne, mint a már nagy sikert aratott Foxpost, Alzabox, Packeta automatái, annyi különbséggel, hogy ez rendelkezne hűtött rekeszekkel. Az itt keletkező esetleges sorban állásokat az egy napon belüli vásárlások korlátozásával lehet kiküszöbölni. Egy adott boxnál leghamarabb 6 óra elteltével lehet újból fizetni. A 0-24-es szolgáltatásból adódóan, akik későn fejezik be munkájukat/éjszakai műszakban dolgoznak, vagy szórakoznak a városban remek lehetőséget nyújt, hogy mindennapi háztartási termékeket, élelmiszereket vásároljanak a bolt szokásos, hétköznapi árain.

A doboz autómata több fajta, méretű rekeszből áll, a vásárlás mennyiségétől, méretétől és a benne található termék típusától függ, hogy a vásárló milyen és mekkora rekeszből veheti át a kívánt árut. X számú rekesszel rendelkezne, a forgalomtól függően lehetne bővíteni/csökkenteni a számukat. A tárolóládák egy bizonyos része hűtőrendszerrel rendelkezne, a romlandó termékeket tartalmazó rendelések megfelelő tárolása érdekében.
A rendszer egy applikáció segítségével működik, mint egy webshopban, ahol összerakjuk a megvásárolni kívánt termékeket, majd a fizetés során kiválasztjuk a számunkra kedvező automata lokációját, illetve a kívánt időintervallumot, amikor át tudjuk venni a rendelésünket.
Figyelembe kell venni, hogy a foglalt idősáv a lejáratot követően törlésre kerül, mert az árucikkeket minőségbiztosítási okokból nem tudja tovább tárolni, tehát későbbi átvétel nem lehetséges. A rendelés leadását követően sms-ben, az applikációban, illetve e-mail- en keresztül is megkaphatjuk az átvételhez szükséges egyedi kódot. Hasonló elven lehet átvenni a megrendelt termékeket, mint pl. egy Foxpost automatánál. Az illető a vásárlása átvételének megfelelő intervallumában megérkezik az automatához, ahol csupán annyi a feladata, hogy a korábban megküldött egyedi kódot beírja az automata oldalán található érintőképernyős tablet megfelelő mezőjébe. Amennyiben helyesen írta be és nincsen további kötelezettsége, a számára megfelelő automata ajtó kinyílik és átveheti rendelését. Többféle fizetési lehetőség is biztosított a rendszerben. Az applikációban előre fizetéssel lehet fizetni, illetve a helyszínen utánvétes fizetés során készpénzes, illetve bankkártyás fizetés is lehetséges.

Összességében szerintem egy hasznos ötlet, nyilván ehhez szerződést kéne kötni egy áruházzal/ el kellene adni nekik az ötletet, mert ehhez magának az áruháznak is fel kéne építenie egy új részleget, hogy az automata rekeszeit folyamatosan, zökkenőmentesen tudják üzemeltetni.

Mit gondoltok?

üzenetek