Garancia kérdés, fogyasztóvédelem - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


asdf_
(veterán)

Tökre nem, mert leszerelés előtti óraállást sértetlen jogi zár mellől olvasnak. Plombát nem bonthatsz, csak erre jogosított szerelő.

[ Szerkesztve ]


Tikakukac
(titán)

Fölöttem írták már. Ha te otthon levágod a plombát aztán szerelgetsz nyugodtan veheted úgy, hogy a kövi évben a büntetést fogod ledolgozni, mert olyat állít ki mindegyik szolgáltató, hogy megbolondulsz.


FunPro
(senior tag)

Életszerűtlen a szituáció, de miután a plombát hivatalosan eltávolították, nekiállhatsz szerelgetni.

Tényleg nem tudom milyen órát fogadnak el hivatalosan, de plombától plombáig nem vagy rákényszerítve senkire. Vehetsz órát, felszerelheted az órát, csak ezt nyilván nem fogod csinálni, ha egy folyamattal megcsinálnak neked mindent.

Szerintem még abba is belemennek, hogyha a szolgáltató által kiküldött szerelő kezébe nyomok egy elfogadott órát, hogy azt szerelje fel, megteszi.


Tikakukac
(titán)

Én értem, hogy te mit szeretnél, de ez valóban életszerűtlen.

Olyannyira, hogy apám villanyszerelő volt és soha az életben nem ment volna ebbe bele, okkal. Csak gondolj bele miért is.

Maradjunk annyiban, hogy lehetséges a dolog, de ebbe a szakik nem mennek bele :B


luciferc
(őstag)

Leveszi a plombát és otthagyja neked? És ki méri a vizet addig? Érted. Nem lehet plomba nélkül. Leszedeted, aztán szerelgeted 1 hónapig? Vagy mi a határ? Vissza is kell menniük, amit be kell ütemezni. Nagyon nem életszerű.

Tetszik nem tetszik, nincs választási lehetőség, így nem is fogyasztói szerződés szerintem. Legalábbis nem egyértelmű.


GZoli7
(senior tag)

Eleve a hiteles óra a Magyarországi szolgáltatóknál a szolgáltató tulajdona, te/mi nem is cserélheted. Ők megteszik ingyen, ha lejár az óra hitelesítési ideje. Gázra is ez érvényes. A szolgáltatónál regisztrált szerelő követhet el ilyet. Rendes papírmunka mellett.


Lackooo84
(nagyúr)

Nálunk a hidegvíz óra a miénk, mindig nekünk kell kifizetni a cseréjét is és itthagyják a régit.


asdf_
(veterán)

Ez egészen addig igaz, amíg nem társasházban laksz, ahol a főmérő a szolgáltatóé, az almérőket meg már saját magának biztosítja mindenki.


GZoli7
(senior tag)

A víz nálunk is így van. Sőt még embert is nekem kell keresni hozzá. :)


GZoli7
(senior tag)

Társasházban lakom és egész életemben abban laktam. Most még a közös képviselő is én vagyok.
Itt minden társasházban egyénileg szerződnek az albetétek a szolgáltatókkal. hirtelen nem is tudtam, hogy lehet másképpen. Ebbe a mindenkinek külön valami barkács óra megoldásba bele sem szabadna menni, de elhiszem, hogy van ilyen is. :R


asdf_
(veterán)

Van itt minden, az alapesetnek szerintem annak kéne lennie (és van is, ahol igy csinálják), hogy mivel a vízvezeték közös tulajdon, az almérők is, így közös költségből van fedezve mind az óra, mind annak cseréje, így az óra is a társasházé (de ez persze a kedves nem fizetők miatt nem kivitelezhető jellemzően). Aztán van ahol egyénileg szerződés, és a vízművek szerződött felkent embere (vagy maga a vízművek, ha épp ráérnek, épp most dobtak be papirt, hogy nyáron igen, cseréltessünk velük órát) kijön, plombát bont, órát cserél, új plombát rak, de mind a munkadíj mind az óra költségét a lakó fizeti, így az óra is a lakó tulajdona.
Az SK rakunk fel órát az csak akkor járható szerintem, ha társasházban nem hiteles már az óra, ami fent van, így nem fogyasztás szerint fizet a lakó, hanem a főmérő maradékát dobják szét az órátlanok között. Ott lehet lekapni, felrakni SK, aztán csak plombálni hívni valakit.


GZoli7
(senior tag)

Lehet, hogy én értettem félre valami, de amit írsz a víznél ok, de áramnál, gáznál biztos, hogy nem így van. Az még ok, hogy van egy főmérő és a lakóközösség valamilyen almérő szerint elosztja, de ezeknek a cseréje igen sok tűz és villamos biztonsági kérdést vetne fel.


asdf_
(veterán)

Persze hogy vízmérőnél, hiszen arról volt szó :)


Balazs_
(aktív tag)
Blog

10 napja rendeltem 3 terméket online, viszont úgy néz ki, hogy az egyikre nincs szuksegem. Így gyakorolhatom az elállási jogom, hogy csak egy terméket küldenék vissza, viszont a másik kettő maradna?
Ha fontos: nem volt promóció a három termék együttes megvásárlására.


PuffyDog
(junior tag)

Sziasztok!
Ide küldtek jogász topikból.

Én, mint magánszemély feljelentést tehetek egy cég ellen? Ha igen milyen indok állná meg a helyét?
A Samsungról lenne szó. Esetleg békéltető testület, fogyasztóvédelmi hatóság el tudna érni valamit? Ezek ingyenes 'segítségek'?
Röviden, tömören. 2022 közepén vettem egy TV-t. 1.1 millió Ft volt a listaára, de promóciós kereteken belül 450e Ft volt a számla vége. Április eleje óta a TV folyamatosan elsötétül, lefagy. Teljesen véletlenszerűen. Valamikor heti 5-6 alkalommal, valamikor 2 héten keresztül semmi gond. Bejelentettem a Samsung felé, küldik a szervizt. 3 hónapba tellett, míg a szervíz ideért. Megállapították, hogy alaplap és kijelző hibával rendelkezik a készülék. Szerettünk volna javítás helyett pénzvisszafizetést kérni, a hibás készüléket pedig szállítsák el. Az Oktogon a Samsung hivatalos szervize, Google vélemények alapján gányolnak, 100/90 értékelés rossz. Nekem nem kell a takec munka. A Samsung elutasította ezt. Szerintük a pénz visszafizetés nem opció, csak a javítás. A csere sem, mondjuk egy idei vagy tavalyi készülékre, mert szerintük az többletköltséggel járna. Szerintem nem vagyok köteles elfogadni a javítást, főleg a bejelentés óta eltelt 3 hónap után és egy kókány szerviz esetleges hibázása miatt. Bár nem értem. Alaplap + Kijelző az nagyjából a TV. Túl sok más dolog nincs benne. Konkrétan 360-380e Ft ebayről ez a két alkatrész.
Mit tudok tenni?


Attix82
(őstag)

Javítási opció van csak neked jelenleg. Azzal ne törődj nekik mennyibe fáj ez...gyártó adja az alkatrész akkor adja.

[ Szerkesztve ]


asdf_
(veterán)

3 év kötelező jótállás van rá
A 3 hónap múlva jöttek ki eleve bukó, mert 30 napjuk volt rá összesen, utána cserélni kellett volna.


Superhun
(addikt)

Szia! Ahogy a kolléga írta, 30 napjuk lett volna javítani, ez már bőven letelt, így kötelező cserélniük vagy a pénzt visszafizetniük. Fordulj a területileg illetékes békéltető testülethez.


PuffyDog
(junior tag)

Köszönöm szépen nektek!
Kb mennyi idő ez a békéltető testület ügyintézés és ingyenes? :R


Tikakukac
(titán)

Samsung:))
Ennyi bohócot. 30 nap ha eltelt akkor pénz csörög és kész. Nem is értem hol élnek a fiúk.

[ Szerkesztve ]

üzenetek