Így építsd a billentyűzeted! - Beviteli eszközök fórum

üzenetek

hozzászólások


lypen99
(aktív tag)

Magyar oldalról nem lehet vagy csak only ali? :B


Ribi
(nagyúr)

Pár makróhoz akarok valószínű arduinot használni. Van esetleg 3-4 gombos kit vagy hasonló erre a célra? Nem igazán tudnék normálisan kinéző billentyűzetet összehozni.


dqdb
(nagyúr)

Készen, vagy esetleg Wooting Uwu

A BN006-on QMK fut, azaz teljesen nyílt forrású a firmware, azt kezdesz vele, amit akarsz, és VIA képes, azaz böngészőben futó konfigurátor felületen tudod makrózni.

A Voice Mininek nem nyitott a firmware-e, de programból konfigurálható és tud BT-t is.

A CU7 is hasonló a BN006-hoz, de ez nagyon régről beragadt készlet lehet, mert legalább 2 éve lehúzta a Caps Unlocked a rolót.

Ha jobban a DIY felé mennél el, akkor a tvamos-nak ajánlott boltokban vannak macropad kitek is, és a legtöbbhöz létezik 3D nyomtatható ház.

Ha asztal alá szerelhető kellene, akkor Pikatea.

[ Szerkesztve ]


dqdb
(nagyúr)

Ha fancy macropadrendszer is lehet a cél, mert nem a konkrét végeredmény, hanem a DIY rész a fontos, akkor ez érdekes lehet, bár ahogyan a végén említi, még nem tökéletes a projekt.


tvamos
(nagyúr)
Blog

Nagyon vagany az az ezust gomb a kepen! Olyan minden keppen kell nekem!

Arra tudtok megoldast, hogy potmeter abszolut allasat tudjam elkuldeni PC-nek, hogy azzal allitsam a hangerot? Most azt csinalja, hogy jelado van, ami tudja allitani a hangerot fel, meg le, de a potmeterrel abszolut erteket allitanek, be, hogy a hangero legyen 25%, vagy 90... ilyesmi.

Az erdekelne meg, hogy valami kis trackballt tudok-e venni, lehetoleg olcson, amivel tudnek gorgetni a kepernyon. (Hasonloan, mint az egeren a fel-le gorgo, csak 2D-ben gondoltam a gorgetest.)


dqdb
(nagyúr)

Most nézem, hogy elbénáztam, és a videót elfelejtettem linkelni.

Arra tudtok megoldast, hogy potmeter abszolut allasat tudjam elkuldeni PC-nek, hogy azzal allitsam a hangerot?
Erre két megoldást tudok, de mindegyik kényelmetlen a maga szintjén.

Az egyikhez MIDI eszközt kell emulálni, a billentyűzeten lévő slidereket így szokták megoldani, de ehhez a túloldalon is olyan szoftver kell, ami elboldogul ezzel, szóval egy sima, operációs rendszer szintű hangerőállítás nem fog így menni külön szoftver nélkül (biztosan van ilyen, de sosem néztem utána, mert még nem volt sliderrel szerelt billentyűzetem).

A másik lehetőség, ha USB raw HID protokollon keresztül a számítógépen futó program lekérdezi az aktuális értéket, miután a billentyűzet beküldött egy speciális kódot (lehet, hogy direkten is be tud küldeni ilyet a billentyűzet, de én eddig csak olyat csináltam, hog a PC kérdezett le valamit a billentyűzettől, a másik irányt sosem, és nem tudom, hogy lehetséges-e).

Az erdekelne meg, hogy valami kis trackballt tudok-e venni, lehetoleg olcson, amivel tudnek gorgetni a kepernyon.
Nagyon kis méretben ezt szokták használni, a szoftveres támogatottsága eléggé jó (QMK natívan kezeli). Ha ennél nagyobb kell, akkor ott már épített-3D nyomtatott megoldások vannak csak egészen tekegolyó méretig felfelé.

Ezt a kereső dobta ki, mostanáig nem is hallottam róla, arra az esetre, ha extrém megoldásra vágynál.

[ Szerkesztve ]


tvamos
(nagyúr)
Blog

Kozben az aliexpressen talaltam blackberry trackball sensort, breakout boardon, azt fogok rendelni, mert olcso. Ezzel csak az a baj, hogy mire megjon, elfelejtem, mit akartam vele. :(

"MIDI eszközt emulálni" menne, olyat mar csinaltam, de nem akarok telepiteni semmit a PC oldalon, ugyhogy a hangero marad ez a fel/le modszer most.

Hu, nagyon jo a video. Lehet, kesobb belevagok.

[ Szerkesztve ]


PROTRON
(addikt)

küldesz linket?


tvamos
(nagyúr)
Blog

Ezt valasztottam: [link]


0xmilan
(addikt)

Nekem ilyesmi van a Corne-omon.

Gorgetesre pont egesz jo, kurzormozgatasra mar kevesbe.

_________________________________________________________
mas:
Kijott a Svalboad Lightly

[ Szerkesztve ]


tvamos
(nagyúr)
Blog

Szerintem ez valami nagyon hasonlo lehet, mint amit en rendeltem, csak gondolom jobb minoseg. Jo tudni, hogy gorgetesre megfelelo. Jo lesz kiprobalni! Koszi az infot!

[ Szerkesztve ]


0xmilan
(addikt)

Elkeszult a Sweep es ezuttal mukodik mindket fele! 🎉

Nincs socketelve, csak egy header van a mikrokontroller es a NYAK kozott, igy jo alacsony. Ez igazabol csak akkor szamitana, ha lenne rajta egy trackball / trackpoint, de szerintem kinezetre is jobb igy.

Felul a Corne, socket + header. Alul a Sweep, csak headerrel.

A Dactyl Manuform kialakitasaval nyilvan nem tud versenyezni, de talan segit majd kitalalni, hogy MX vagy Choc kapcsolokat szeretnek-e hosszu tavon.


tvamos
(nagyúr)
Blog

Ennek a billentyuzetnek a trackballjat valahogy meg lehetne otthon epiteni szerintetek? [link] Gondolom valami eger szenzor lehet...

Ezt a trackpadet is kiprobalnam, ha lenne olcson... [link]

[ Szerkesztve ]


Domonkos
(Ármester)
Blog

Persze.
Eleg gyakori, hogy valami ujabb PMW szenzort hasznalnak az ilyesmihez.


tvamos
(nagyúr)
Blog

Valami ilyesmi lehet ez?


0xmilan
(addikt)

A Charybdis open source. Githubon elerheto a BOM, abban meg a sensor PCB, ami egy PMW3360-at hasznal.

A PMW3901 felhasznalasi terulete egy kicsit mas.
"It uses a tracking sensor that is similar to what you would find in a computer mouse, but adapted to work between 80 mm and infinity."
Szoval ha a trackball-t a szenzortol minimum 8 centire forgatnad, akkor jo lehet. Amugy meg a PMW33xx vonalon nezelodnek. :D


tvamos
(nagyúr)
Blog

Koszi! :R Ezt nem vettem eszre.


dqdb
(nagyúr)

Ez a projekt open source lett, Doomra fel :D


xEon1337
(őstag)
Blog

Sziasztok! Keychron Q2-höz keresek Tactile kapcsolókat. Eddig egy Q1-et használtam Cherry MX Brown kapcsolókkal és mivel világ életemben barna kapcsolós billentyűzeteim voltak, maradnék is ennél. Ezeket néztem első körben:

- Gateron Silent Brown
- Gateron Cap V2 Golden-Brown
- Gateron G Pro 3.0 Brown

Valaki próbálta már őket, van érezhető különbség? Van olyan márka/típus, amit még javasolnátok? :) Köszönöm szépen!


dqdb
(nagyúr)

Én áttenném a Q1-ből a Q2-be a kapcsolókat. A Cherryk vadonatúj állapotban eléggé karcosan járnak (bár ennek nagy részéért a rugó a felelős, azt érdemes cserélni), de bekopás után ez enyhül, így megspórolnál egy 1-2 hónapos bekoptatási fázist. Ha újonnan kellene, akkor itt találsz belőle (Európában sajnos csak drágán akad Cherry kapcsoló). 3 pines, az kevésbé áll stabilan hotswap billentyűzetben.

Ha másra váltanál, de maradnál a gyengén taktilis vonalon, akkor a listádból a G Pro 3.0 lenne talán a legjobb választás. Kicsit gyengébb taktilitást kapnál, cserébe mind a kapcsoló, mind a rugó meg van kenve, olcsó és jó.

A Gateron Silent Brownt csak akkor választanám, ha halkítás lenne a cél, a szilikon hangtompítók a gépelési érzetre is hatással vannak, és enyhe gumis érzést adnak a bottom outhoz. Ez úgy halkított, hogy nem szilikon hangtompítót használ és gyengén taktilis, de a taktilitása teljesen eltér a Cherryétől.

A Gateron Cap közepesen taktilisnek tűnik, a többi felsorolthoz képest nagyobb lesz a taktilis hupli.

Gyengén taktilis vonalon nulla pezsgés van a piacon. Épített billentyűzeteknél a legtöbben lineárist használnak, vagy ha kell a taktilitás, akkor erősen taktilis kapcsolókat, a gyengén taktilis ritkaságnak számít. Ha lista nélkül kérdezel rá, akkor is valószínűleg ugyanezeket az ajánlásokat kaptad volna a (plusz Cherry, mínusz Caps V2), mert az olcsó+jó opcióként felmerülő Gateronokból (KS-3X47 Pro, Milky Pro) nincsen taktilis változat, más gyártóktól pedig ajánlható kapcsoló nem akad.

üzenetek