Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

18g kosarba ne rakj 15-ot

Tomeget merunk es nem ml-t. Pont a crema az egyik ami miatt csaloka az egesz. 1ml~=1g
Ha savanyu akkor probalj emelni a hofokon.


adamssss
(veterán)
Blog

Mondjuk lövésem sincs, hogy ez hány g-os kosár. Vagy a dupla az standard-en 18g?

Szerintem az én gépemen nincs lehetőség hőfokot állítani legalább is én nem látok rajta semmilyen tekerőt.


body007
(addikt)
Blog

Ez jó cucc - akkor veletek van a baj :D :B

Hogy ne csak hülyeséget beszéljek, az nem lesz jó ha a kosarat nem rakod teli. Az lesz amit írsz, át fog szaladni rajta a víz


Jolida
(tag)

Correcting the sour [link]

Savanyúság kompenzálására valamelyik eljárás (bal felső szektor):
- finomabbra őrlés;
- hőmérséklet emelése;
- hosszabb lefolyás (longer shot).

Ha a lefolyási idő jó, emeld a hőmérsékletet.
A Malabar az egyik legkevésbé savas kávé.


Viiktor1989
(tag)

Ez a táblázat megtalálható magyar nyelven is valahol?


RetepNyaraB
(veterán)

Ha a géped nem automata kikapcsolós (sztem nem, mert régi) akkor hagyd 20-30 percet melegedni bekapcs után, húzás előtt; méghozzá a kart+kosarat (finomabban) felhúzva a fejre. Közvetlenül csapolás előtt átereszthetsz a fejen 1-2mp vizet, de nem feltétlenül, csak ha megégetné a kv-t (ízlelés).
A malabar egyrészt elég ütős (jeleztem is), másrészt valóban nem kéne savanyúnak lennie. Hőhiányos lehet leginkább.
A kosarad fene se tudja milyen névleges töltetű, főleg ahogy mondtad nem is 53mm, hanem 57(?). Én asszem beruháznék avx-en egy IMS kosárra; pár ezer Ft, nem egy bankrobbantás és egyrészt tuti jobb a gyárinál, másrészt tudod a névleges töltetét.


Jolida
(tag)

Ahhoz azért nem kell perfekt angol tudással rendelkezni, hogy azt a kb. 20 szót megértsd, ami a képen van.
Egyébként, ha a telefonodra letöltöd a Google fordítóját, a képen levő szöveget le tudja fordítani.


danbenzin
(csendes tag)

[link] ezen a szlovák blogon van teszt, fordítóval lehet próbálkozni


adamssss
(veterán)
Blog

A gépen nem automata így akkor megfogadom ezt a 20-30p-es előmelegítést. Miután áteresztettem a vizet utána leszedem, beletömöm a kv-t, tamperelem, visszarakom és főzöm? Itt az a lényeg, hogy maga a kar és a kosár is legyen átmelegedve?

Ha vennék egy kosarat akkor honnan tudom hogy méretben passzolni fog-e a karba?


RetepNyaraB
(veterán)

A karon nem kell vizet átengedni, az maradjon száraz. A fejen se, csak ha megégetné első próbálkozásra (random kávézókban gyakori hiba az ihatatlanul forró presszó a túlmelegedett gépből, pedig csak hűteni kellett vón a fejet csapolás előtt kicsit). Előkészíted a szajrét csapoláshoz, 2mp víz, kart fel, nyomás.
A kosarak szabványosak. Ha biztos vagy a méretben, akkor passzolni fog a karba. A peremezése lehet kismértékben eltérő (domború, vagy lapos), ha ez extrém, akkor lehet gond. Elég ritka, de előfordul. Az pech.


tobias40
(veterán)

Ez az oldal nem váltható át vmi érthetőbb,legalább angol nyelvre? :U


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

:DDD bejelentkezés után átállítható [link]


adamssss
(veterán)
Blog

Koszi. Van a csorsz utcaban egy barista bolt majd ott probalgstom hogy mi menne bele. De egyelore nem aldozok erre tobbet mert mar a mostani eredmeny sem rossz nekem.
delutan fozok egyet ugy ahogy irtad.


tobias40
(veterán)

Köszi,így már megvan az angol :)


Alabástrom
(senior tag)

Sziasztok! Ha csak ritkán használom az eszpresszógépemet (hetente egyszer, néha még ritkábban), akkor beposhadhat a víz bojlerbe, csövekbe, és érdemes kiűríteni belőle? Ha igen, akkor hogyan? Gondolom ha simán csak addig járatom a pumpát, míg már nem jön víz, az károsíthatja... (Lelit Anita PL042TEMD-ről van szó.)


Alabástrom
(senior tag)

És ha már itt vagyok, mivel tök kezdő vagyok a témában, tudnátok ajánlani cikket, youtube filmet, könyvet, stb... ami szépen, átfogóan, rendszerezetten elmagyarázza az eszpresszófőzéshez szükséges dolgokat? Rengeteg videót néztem youtube-on, de szinte mind ugyanazt mondja el picit másként, itt-ott egy-két új infóval, temérdek sok az ismétlődés és hiányosság. Ezt így időpazarlásnak érzem... (de Jolinda tegnap itt belinkelt ábárja például tök jó!)


RetepNyaraB
(veterán)

Hoffmann: Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon c. könyve remek. Könyvesbolt.
De amúgy is James Hoffman túb csatornája. Lance Hedrick is jó és rengeteg témához készít anyagot, de kibírhatatlanul sokat beszél.

Ha pedig eléggé érdekel a téma, akkor barista tanfolyam. Ára lesz, igen, de haszna is.

Ja a gépet átöblíteném használat előtt, ha egy hétig áll benne a víz. A tartályban semmiképp ne hagyj, az legyen friss.

[ Szerkesztve ]


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

Latte Art témában Emilee Bryant [link]
A többi dologra amit írtak fentebb. Ha ezeknek a végére érsz okosabb leszel sokkal.


kchris78
(veterán)

Abszolút béna ember is tud latte artozni? :D EZ az amihez még nem kezdtem hozzá :). Néztem 1-2 túb videót de mikor mutatta hogy ez is dönt az is dönt/stb na az kicsit betett :D. Plusz Nespresso-val habosítok az egyszerűség miatt, azzal lehet nem is fog összejönni..


koxx
(MODERÁTOR)
Blog

Lásd a linkelt videot.
Bazisokat kell gyakorolni és tisztában kell lenni az elméleti dolgokkal is. Nespressoval az életben nem fogsz latteartozni mivel paplanhabot csinál.

üzenetek