Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


adamssss
(veterán)
Blog

(CSOK, CSOK+ kérdés)

Sziasztok!
Van egy telkem amire házat szeretnék építeni a feleségemmel. Namármost jelenleg nincs saját ingatlanunk ergo ez lenne az első. Viszont van ez a 80 illetve 150 milliós értékhatár első illetve második ingatlannál. Erről tud bárki bármit, hogy építkezésnél ezt, hogy számolják, egyáltalán ott érvényes-e vagy ez csak a vásárlásra vonatkozik.

Ugye ha vesszük mondjuk esetünkben a 80 milliós értékhatárt akkor mit néznek? A kész ház értékét? Az építési ktg-et (mi van ha a saját kezemmel rakom a téglát)? A ház+telek értéket?

Szóval ha bárkinek van bármi infója ezzel kapcsolatban akkor azt nagyon megköszönöm.


Madwe
(nagyúr)

Nem lepne meg ha erre a kérdésre még a tövény alkotója se tudná a választ :D


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[Jo olvasgatast! :) ]

Bár átírják még ötször úgyis és én is el tudom képzelni, hogy nincs még meg benne az esetedre a válasz.
Annyit azért tudunk, hogy a banki értékbecslésnek komolyan vett szerepe lesz az értékhatárok elfogadtatásánál. Illetve ha vontakozik az értékhatár az új építésnél, akkor első közös lakásnak számít, ha nincs legalaább egy ingatlan, amiben mindkettőtöknek van közös tulajdonrésze. De ez egyébként könnyen orvosolható, ha van rokonnál esetleg ingatlan, aminek végtelenül kicsi részéből 1-1 darabot hajlandó nektek ajándékozni/eladni. Legalábbis hallottam erre való utalásokat már. Az is valószínű, hogy érvényes itt, hogy az új ingatlannak az értéke magasabb kell, hogy legyen, mint annak, ami a közös tulajdonban van. Tehát ideális esetben olcsó lakrészt ajándékoz nektek egy rokon. De tényleg sajnos az új építésnél főleg feltételezések ezek.
Egyébként a 6. paragrafus 8. pontja vonatkozik szerintem rátok és ott a lakás bekerülési költsége az, amire a korlátot írják.


Vision
(veterán)

Sima CSOK esetén is kellett egy költségvetés az igényléshez. Itt is ezt fogják valószínűleg figyelembe venni. Utólagos értékbecslést nem tartom valószínűnek, hiszen ott a telek ára nem igazán lenne elhatárolható. Miközben CSOK+-ból telek nem finanszírozható.

[ Szerkesztve ]


adamssss
(veterán)
Blog

Koszi a segitseget. Irtam a banki ugyintezonek varom a hivatalos allasfoglalast (mar ha lesz nekik) :)


_NCT
(őstag)

Sziasztok! Mostanában mennyire elvárás, hogy lakáshitelnél a munkabér is oda érkezzen, ahol a hitelt felveszem? OTP-s vagyok, de már nagyon szabadulnék tőlük, erre az elmúlt napok történései ráerősítettek… A független hitelügyintéző azt javasolta ne váltsak, majd ha hitelt veszek fel akkor úgyis kell másikat nézni, mert így jobb feltételekkel kaphatok hitelt, mintha már meglévő ügyfél vagyok. Viszont ha még 1 évig nem találunk semmit, akkor nem akarok továbbra sem itt szívni…


axioma
(veterán)

Nem ritka hogy utcarol jobb kondiciokat kapsz.
Elvileg nem kotelezhetnek, h ott (is) legyen folyoszamlad, de kreativ dijstrukturak miatt inkabb az szokott kijonni, h erdemes...


sakal83
(addikt)

Ha nem viszed oda a bered kisebb kamatkedvezmenyt kapsz. Ha utana viszed el, akkor megvonjak. 1 honapja futottam ezt le OTPs vagyok sajat fizu odautalas nelkul. Jo fuggetlen kozvetito kell, o kimaxolja amit lehet.

Szamlavezetesben az Unines Rafi jo, ott is dobnak feled kedvezmenyeket.

Ne tegyel ettol szamlavezetest fuggove.

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Ez meg a masik: miert ne lehetne 2 szamlad, egy a kedvezmenyert, egy meg ami tetszik es a napi ugyeket lehet intezni rola
Fizu odairanyitas is ha nemsurgos, atpakolhato ingyen [pl. revo].


gg07
(tag)

Liapor témában csak 1 bejegyzést találtam. Valakinek van esetleg azóta személyes tapasztalata vele?
A gyors "könnyűszerkezetes" építési megoldások érdekelnek. Nem cél a több generációt kiszolgáló építmény, de kb 50 évig azért bírja, komolyabb generál nélkül.


tepenzed
(őstag)

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy amikor kijönnek lakáshitel miatt felmérni a házat és szabálytalanságot találnak, jelen esetben a tervekhez képest egy utólag meghosszabbított garázst, ilyenkor visszavágják a kérelmet vagy bízhatok abban, hogy max levonnak egy kicsit az ingatlan értékéből?
Illetve ilyen esetben ebből indulhat-e építésügyi bírság, eljut-e ez az infó ilyenkor pl az önkormányzathoz?


axioma
(veterán)

Onkori 1-2 evente legifelvetelt csinaltat/ment (manapsag Gmaps is baromi pontos tud lenni ehhez, de passz hogy milyen technologiaval, de van adatuk az tuti), ugyhogy most mar nem lehet sumakolni, siman diff-fel kijonnek az alaprajzi valtoztatasok... hogy mennyire akarnak utanamenni, mas kerdes.
A kerdeseidre nem tippelnek, biztos lesz valaki aki tudja nalam jobban.


Dorian
(félisten)

Sztem nálunk szrnak mindenre. 2 szomszédom is kb full letérkövezte a telkét, szóval messze nincs meg az előírt zöldfelület, másik szomszédnak 2 összetákolt bejelentetlen épülete áll évtizede, stb
Nincs erre se energia, se kapcitás

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Ami nem az utobbi evekben tortent, az "fennallo allapot". De amit az elso felvetel ota csinaltak, az mar bizonyitottan elevulesen belul van.


emvy
(nagyúr)

Most eppen van, szerintem. En most masfel honapot (!) szoptam az onkormanyzattal csak azert, mert par ablakot meg akartam nagyobbitani (lefele). Olyasmiket kertek mar a vegen, h teljes terepmodellezes, meg brutto szintterulet szamitas, meg a leveltarba kellett mennem a korabeli hasznalatbaveteli engedelyt felkutatni. Hivatalos indoklas nem volt, szoban annyit mondtak, hogy 'erdekelte oket, hogy a garazs tenyleg szabalyosan epult-e meg'. Ez persze sok extra koltseggel jart nekem (3D modelleket kesziteni, meg geodetat hivni a terep felmeresehez). Persze beleallhattam volna, hogy nem jogos, de az idom fontosabb volt, mint a penz.

Szoval most nincs annyi epitkezes, van idejuk.

[ Szerkesztve ]


Vision
(veterán)

Dorian kommentje inkább arról szólt (és ezt a gyakorlatban is látom), hogyha nem szaladtál volna az önkorihoz engedélyért, hanem megcsinálod, akkor soha a büdös életben nem lett volna ebből semmi gondod.


emvy
(nagyúr)

Igen, ezt el tudom kepzelni. Arra reagaltam, hogy szerintem most van kapacitas, es minden onkormanyzatos munkatars probalja bizonyitani, h bizony neki van munkaja.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

No, kozben en csak meguntam a szarakodast, novesztettem egy kis kompromisszumkeszseget es bekoltoztem ma egy alberletbe. Egyebkent kimondottan joba, de ugyis mindenki ezt mondja. :D Az elado felhozatalt azert fogom figyelni kozben, de ha esetleg veszek is valamit, akkor is maradok, hatha kell nemi felujitas, butor valogatas, etc.


j0k3r!
(senior tag)

Használd egészséggel, reméljük beválik :)


tepenzed
(őstag)

Exem 50%-os tulajdonrészét vettem volna meg lakáshitelből(is), de azt mondták ma a bankban, hogy ez nem lehetséges, mert ilyen csak öröklés vagy válás esetében játszhat (nem volt házasság). Ez minden banknál így van, tényleg nincs erre semmilyen kerülőút, mindenképp el kell adni az ingatlant és másikat keresni?

[ Szerkesztve ]

üzenetek