Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


axioma
(veterán)

Hulyesegnek hangzik, de ugye a logika nem feltetlen erossege a bankrendszernek. Kerdezz lakashitel-kozvetito ceget, hogy ok tudnak-e errol valamit, ehhez inkabb sok tapasztalat kell, az meg naluk van. Az ilyen felteteleket nem feltetlen irjak le a koznek, de attol me'g alkalmazhatjak.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Koszonom! En is. :) Az ocd-s enem persze elojott, kb. minden karcolasrol, kopasrol, tapeta tokeletlen illeszkedesrol gyartottam a kepeket. De a nyilvanvalo hasznaltsagi jeleken tul tenyleg jo lakas szerencsere, tulajok is eddig jonak tunnek, de paraznak ok is, mert elso berlojuk vagyok.


Kiki18
(őstag)
Blog

Sziasztok,

A dec 15-ig magyar közlöny szerint, az első lakásvásárlók kapnak kedvezményt, elegendő lenne 10% önerő, ha nincs 50% tulajdonjoga ingatlanban, és 41 év alatti magánszemély.

Kérdésem, hogy ez bárkire vonatkozhat, ugye jól értelmezem?

Sok forrás/cikk, összemossa a CSOK-al, CSok plusz-al, párok esetére, stbstb.

Tehát én, mint fiatal egyedülálló, kezes és pár nélküli is élhetek ezzel a lehetőséggel?


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Elvileg igen, gyakorlatilag meg majd kiderul. Valoszinu, hogy igen, de az egyeb hitelfeltetelek szigorubbak lesznek varhatoan.


Kiki18
(őstag)
Blog

Értem.

Gondolom az egyéb hitelfeltételek ki kell derüljenek január 1-ig bezárólag...
Addig nem megyek el a bankomhoz beszélgetni, felesleges.

Köszönöm. :R


VMatteo
(őstag)

A bécsi úton 1 nap alatt ismét kiadtam a lakásom.
Szóval az albérletbusiness pörög, lehet válogatni a leendő lakók között, ami nem egyszerű


Vision
(veterán)

Mik a paraméterek?


VMatteo
(őstag)

50m2, 6.em, holdudvarra néz, tavaly vásárolt új bútorok, frissen festve, klíma, teljes gépesítés. Minden közmű egyedi mérős. Fix 1 éves szerződés, kiköltözési nyilatkozattal.

[ Szerkesztve ]


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Elozo berlo egyebkent mondott valamilyen indoklast, hogy miert koltozott el? Vagy nem beszeltetek errol.


VMatteo
(őstag)

Persze. Jön a baba. Drága is nekik, meg a szerződés is tiltotta. Egyébként szerettek ott lakni.


concret_hp
(addikt)
Blog

szerintem ez amiatt lehet problémás, mert így egymás közt oda-vissza adogatva egy ingatlant, folyamatosan lehetne olcsó(bb) hitelhez jutni (minden más hiteltípushoz képest) és a tippem szerint emiatt nem működik. fura helyzet, hogy ha 0%-od van benne akkor is kapsz hitelt, ha 100% akkor is a 2 közt meg "gyanús"...


tepenzed
(őstag)

Ilyesmin gondolkodtam én is, de egyrészt ki mer azzal játszani, hogy házasság nélkül csak úgy adogatja át másnak emiatt a tulajdonrészét. Plusz ilyenkor ugye ugyanúgy adózni kell eladás után, illetve illetéket fizetni, egyéb díjakról nem is beszélve. Nem is értem :((

[ Szerkesztve ]


Vision
(veterán)

Panel? Mennyiért vették ki végül? Ha jól sejtem, akkor ez 2 szobás (nappali+háló)?


Segal
(veterán)

Akármennyiért is vették ki a következő bő 1 évben havi többszázezer buko a (régi) pmappal szemben.


Csabroncka
(addikt)
Blog

Meglássuk... Sokan nekem túl optimisták. Tavaly ilyenkor a gazdasági lassulásban, a toporgásban biztos voltam, most akkora a bizonytalanság, hogy fogalmam nincs mitől lenne jobb, vagy talán még rosszabb :((


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Az a kamat, amiről Segal beszél, már majdnem biztos. Vásárlás és lejárat idejétől függően 17.9-19.2% közötti. Ha még valami ultranagy trükköt bevet a KSH év végére, akkor lehet lentebb lesz 0.1-gyel. A 2025-ben kifizetett kamat az kérdéses, de az 5.2-7.5% alsó becslésnek megteszi jelenleg. Sokkal valószínűbbnek tűnik a magasabb, de van azért benne bőven bizonytalanság valóban.
Én továbbra is úgy vagyok, ha jövő évben nem nőnek a lakásárak legalább ~15%-kal, akkor én beljebb vagyok vásárlási megfontolásból. Ekkora növekedésre meg sok esélyt azért nem látok. De persze ez megint szegmens függő dolog lesz. És fontos lesz nézni a kínálatot, mert hiába van sok hirdetés relatíve, ha olyan dolog, amire igazán vágyom ritkán jön szembe. Idén nem is láttam sok olyan lakást, ami komolyan gondolkodtatott el a vásárláson. De ez megint azért van, mert törekszem a minimális kompromisszumra. Még persze a hitelkamatok változása is érdekes lesz, ez a januártól élő 7.3% THM plafon se változtat nálam érdemben a bérlés vs vásárlás matekon. Persze ha ilyen ütemben megy le a kamat, akkor nyilván eljön az a pont, hogy hitelre újra érdemes lenne, de azért az ütem elég rendesen be fog lassulni. Most pl. a forint reakció a kamatvágás után szerintem némi óvatosságot indokol az MNB részéről. De én sem vagyok jós, csak ötletelek, meg valamelyik irányba döntök, aztán vagy bejön, vagy nem. :)


Vision
(veterán)

Oké, volt 2 jó éve az állampapíroknak. Zsír, csak erre nem lehet alapozni egy sokévtizedes beruházási döntést. :) és én még emlékszem rá, amikor kijött a máp+ az 5%-os kamattal, mindenki a seggét verte a földhöz örömében.

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

off, de valakinek van infoja lakasfelujitasi szakemberekrol?
A parom szerint kollegaja nem talal _most_ szakikat, nem tavalyi allapot. En azt hittem, oft utan [elorehozottak elmaradasa], magas kamatoknal, doglodo epitoiparrol szolo cikkeknel ez mar eltunt.


A Zéé
(addikt)
Blog

Jó szakikra nem kizárt továbbra sem, hogy várni kell kicsit, de hogy nem találni, az azért szerintem túlzás. Persze örök kérdés, hogy mikor akar, mit, hol és mennyiért. Mert most 2-3 hétig nem fog dolgozni senki sem az biztos.
De haveromék most újíttatnak lakást BP-n... Augusztusban felmért a tag, szeptember elején megegyeztek, október elején kezdtek is, és teljesen normálisnak tűnik az eddig látottak alapján az, amit csinálnak.
Itt felénk Zalában is általában 2 héten belül meg tud jelenni mindegyik szaki, mert nincs annyira túlvállalva most senki sem. De ilyen, hogy azonnal ugrik valaki bármi munkára azért nincs.


Vision
(veterán)

Építőipari fb csoportban állandóan keresnek melót komplett brigádok. Villany/vízszerelősben is.

üzenetek