Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


rwin5
(őstag)

Tegnap akartam neked írni egy privit, hogy esetleg Szegeddel kapcsolatban nincs valami infód / statisztikád? Tegnap googléztam volna, de nem találtam azzal kapcsolatban semmit.
Csak azt láttam, hogy a szűrt összegre, kb 1/3-a a találat, nem tudom, hogy ennyire megnőttek itt is vagy csak simán kevés most az eladó lakás.

Azt viszont láttam, hogy a korábbi 21-22 milliós garzonok átlagban 26 milliós hirdetési árra nőttek, szóval ha jól tippelem nőtt a nm ár 100.000 Ft-tal kb. :F


Vision
(veterán)

Ezekkel kapcsolatban mindig szkeptikus vagyok. Ugyanis ebben az országban sohasem a szabályozással volt gond, sőt, túl van szabályozva minden. De betartatva ezeknek a szabályoknak a töredéke van. Hoztam példát a budai agglobol. :)


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[link]

Ennyit tudok osszesen, ezek hirdetesi arak, alul valaszd ki a lakas fulet(es esetleg a nagyobb idotavot). Illetve ingatlan.com-os statisztikak szerint januarban +20% orszagos erdeklodes novekedes volt, de Szegeden +60%-os. BYD gyar miatt nagy novekedesre szamitanak a kozeljovoben. Ez az erdeklodeseken mar most latszik, valoszinuleg az arakon is, ha meg nem is nez ki egyelore kulonosebben csunyan ez a grafikon.


rwin5
(őstag)

Ez nekem bőven elég, amit linkeltél, köszi!
Akkor ezek szerint nem volt olyan nagy ugrás, de a panellakások, amiket néztem az tuti az átlagár alatti áron mentek a görbéhez képest. Durva, hogy 2019 óta mit dobbant az ár :B , de ezt eddig is tudtam, csak hajlamos vagyok elfelejteni. :D
A gyár valamennyit dob az tuti, én is félig azért raktam egyelőre vissza a voksot Bp mellől újra Szegedre.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Továbbra is nézem hétvégén mindig, hogy mi hogy változott a publikus hirdetési számokon. Sajnos egész Budapestet csak idén kezdtem vezetni, de ebben a hónapban hatalmasat csökkent a rendelkezésre álló kínálat(majdnem 400-zal, ami majdnem 2%). Azt, hogy mennyire nő a kínálat, sajnos csak országos szinten lehet követni és radásul ott sincs különbség az ingatlan típus szerint. A hirdetésszám növekedés érdemben olyan szinten van, mint egy éve. Így valószínűleg a tranzakciószám nagyon magas lesz. Úgy tűnik ez volt eddig a legerősebb hét idén tranzakciókban, de nyilván ebben nagyon sok bizonytalanság van az adat milyensége miatt, csak más egyszerűen nem áll rendelkezésre.


sss
(senior tag)

Mondjuk én továbbra sem értem, hogy mi lett a kínálattal, hova lettek az eladó lakások.
A szűrő amit korábban is használtam, novemberhez képest feleannyi találatot ad.


_XXXXX_
(tag)
Blog

Én már egy jó pár hónapja gyűjtögetem a győri ingatlanok árait, 10 milliónkénti darabszámonként kategorizálva, a 2 vagy több szobásakat. Elég érdekes dolgok jönnek most ki belőle. (persze ez nem rendes statisztika, vannak átfedések, lehet félre visz, de talán a trendek látszanak benne)

Pl a lakások 20-30 millió közötti kategóriában az elmúlt fél évben, a ~felére csökkent a hirdetett ingatlanok száma (150-ről 84-re). Most még februári adatokat nem raktam bele, de most éppen már csak 61 db van hirdetve, úgyhogy tovább csökken.

A 30-40 közötti kategória is ~30%-al lett kisebb (431->330), aktuálisan 284db van a piacon.

Viszont a többi kategóriában nagyjából stagnálás van darabszámban.

Ami még érdekesebb, én 20-40 millióra állítottam be hogy kapjak értesítéseket az árváltozásról amellett, hogy fogynak a lakások ezekben a kategóriákban mégse nő az ár, inkább zöld-el jönnek az árcsökkentések többségében.

Amúgy itt nov közepétől január közepéig full halott volt a piac, alig mozdult meg valami. Az utóbbi 2 hétben kezdtek el jönni jobban az értesítések, de még mindig nem éri el a tavalyi kora őszi szintet.

Felmerült bennem egy kérdés, nem vagyok képben a hirdetési/reklámozási árakkal (mivel én venni akarok nem eladni). Nem lehet hogy az "olcsóbb" ingatlanok elvándorolnak más oldalakra (az ingatlan.com-ról) ahol olcsóbb hirdetni őket? Ezt eltudnám képzelni, hogy ez látszik a statisztikámban.

Valaki nincs képben, hogy változtak-e a hirdetések/reklámozási árak mostanában?

[ Szerkesztve ]


sakal83
(addikt)

Sokat elvittek, tobb ismerosom eladta a 6+ honapja hirdetett ingatlanat januarban. A csok+ eleg jo, ha celkozonsegbe tartozol, minden cikk ellenére... 40m ft babavaroval ugy h 2 gyereknel elengednek 13m ftot igy 27m hiteled marad cca 2% fixen 20-25 evre es hasznaltra is ervenyes. A torleszto ket gyereknel 127e ft/ho 40mra. Ez nagyon jo.

Januar 1en vettem volna lakast ha ram ervenyes lenne.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

November 2. felétől nagyon kevés új hirdetés került fel, de csak január második hetéig. Onnantól kb. ugyanannyi hirdetés került fel, mint egy éve, pár százalékkal kevesebb. Tehát két dolog lehet a magyarázat: sikeres értékesítés és hirdetés abbahagyasa. Szerintem mind a két faktor kellett ahhoz, hogy ilyen szintű csökkenés legyen az aktív hirdetésekben. Talán ha nézném az országos hirdetésszámokat és a azt vetném össze a trazakciószám becslésekkel, akkor jól tudnánk erre közelíteni egy arányt. Arra sajnos nem számítok, hogy ezeket közvetlenül elkezdje az orrunkra kötni az ingatlan.com.


attiati
(veterán)

Az ultra rövidtávú folyamatot nem tudom.

De ilyen pár hónapos távlatban a lakosság számára elérhető forint hozamok 10%pontot estek (november óta 17%-->7%). Hitelkamatok is lejöttek 2-3%pontot.
Zárul az olló. Erőteljes korrekció ment végbe.

Az átadott lakások száma is csökken.
[link]
[link]

[ Szerkesztve ]


sss
(senior tag)

Ami fura, hogy a legkisebb (panel)lakásoknál is nagyot csökkent a kínálat. Nem tudom, hogy azok csok kompatibilisek-e, viszont azt nem hiszem, hogy ilyen kis lakásokat venne bárki aki épp gyereket tervez.

Drizzt: igen, valószínűleg mindkét faktor közrejátszik, de a nem túl reprezentatív mintám alapján ez azért egy elég durva visszaesés.

Attiati: igen, ez is belejátszik.


Segal
(veterán)

Most azert 2 elegge "megeroszakolt" honapon vagyunk tul. December az utolso csokos honap volt, januar meg az elso csokpluszos, tehat az elso a meg a masodik meg a minel hamarabb vegyunk honap volt.
Februar meg mindig eros lehet. Az igazi kerdes hogy utana is kitart e a vasarlos lelkesedes mert a kamat jo esellyel meg csokkenni fog viszont a csokpluszra alkalmas parok szama meg csokkenni fog.
Szerintem aprilis, majus kornyekere tisztulhat a kep.


Kobe
(veterán)

Szerzodesbe szoktak irni valami zaradekot, hogy amennyiben a banki hitel meghiusulasa miatt nem jon letre az adasvetel akkor foglaloval stb mi tortenik

erre van vkinek valamilyen peldaja, szovegezese?


OPiiPO
(addikt)

"vkinek valamilyen peldaja, szovegezese?" - no offense ezt ne egy topictól várd amikor tízmilliók forognak egy ingatlan vásárlásnál, itt az idő egy ügyvédre.


Kobe
(veterán)

nem a szó szerinti konkrét szövegezés érdekel, hanem inkább a tartalma, hogy milyen feltételeket szoktak a gyakorlatban ilyen esetre beleírni

az ügyvéd meg majd megdolgozik a pénzéért, csak látni akarnám előre mit érdemes belerakatni, ami a gyakorlatban is átmegy


attiati
(veterán)

Ez közös megegyezés kérdése, aztán az ügyvéd majd megfogalmazza rendesen.
Más az eladó és a vevő érdeke.

Alap esetben nem szokott ebbe belemenni az eladó, de tehet engedményt, ha olyan a piaci helyzet.

[ Szerkesztve ]


Revolit
(senior tag)

Így van, most gondolj bele ingatlan eladói szempontból. Azért lehet tudni, hogy a bevételedre megkapod-e a kiszemelt hitelt, de elő is szűrnek a bankok kérésre.

Viszont az eladónak meg kukkmindegy, miért nem veszed meg végül, ő már lemondta a többi jelentkezőt, és pár hétig nem is hirdette. Én, ha eladó lennék, nem tennék ilyen engedményt, hacsak nem valami eladhatatlan ingatlanról van szó. Akkor ugye bármit a vevőért, csak vigye ;]


axioma
(veterán)

Azert a 10% foglalo meg a banatpenz ami a nemhirdetesert, csuszasert jarHAT az ket kulonbozo mertek szerintem. Utobbit mondjuk mnb alapkamat a haz arara nagysagrend (mivel nem valami biztostol esik el), az meg e'ves 10%, ha 2-3 hetig nem hirdette az csak 0.4% ha jol osztok fejben. Persze ez most exhas, de sztem valahol itt van a racionalitas.


Revolit
(senior tag)

Eleve 5% szerintem az általánosabb foglaló, na de mindegy is. Viszont akkor szerinted, ha én mégse adom el neki, fizessem meg neki a teljes foglalót, de ha ő nem veszi meg mégse, rögtön számoljunk időarányos mnb alapkamattal?!? Miért?! A lónak a legféltettebb kincsét...


attiati
(veterán)

Ezt nagyon pontosan körbe kell fogalmazni a szerződésben, hogy a vevő milyen okból nem kap hitelt?

Ellenkező esetben a vevő ezzel a kiskapuval büntetlenül tudja szabotálni az adásvételt., ha meggondolja magát. Pl. nem ad be minden dokumentumot.
Erre az eladónak semmilyen ráhatásra, rálátása nincs.

Persze a vevő is érthető, ha valóban rajta kívülálló okok miatt nem kap hitelt.

Annyit írnék bele a szerződésbe, hogy a felek beleegyeznek, hogy másik banknál is megfuttatják a hitelfelvételt. Két bank közül már kapni kell valahol.

Azt mondjuk érdekes kérdés, hogy egy 2008. szeptember elején már csőben levő ügyletnél ez hogy nézett ki?
Vevő nem kapott hitelt, vagy sokkal rosszabb kondíciókkal, mint gondolta.
Eladónál meg ott volt az érvényes szerződés és a világ legjobb pillanatában tudna kiszállni az ingatlanpiacról.

Abban a pillanatban nagyon nagy az érdekellentét.
Az eladó éppen az ilyen pillanatok miatt szeretné a zsebében tudni a foglalót.
A vevő pedig pont ilyenkor van a legjobban kiszolgáltatva a banki gyakorlatnak + szeretné magát meggondolni.

[ Szerkesztve ]

üzenetek