Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


Villa7
(tag)

már mi is megbántuk, hogy nem legfelső szintet vettünk...
Inkább beázok és azt javíttatom, mint bérgyilkost béreljek, de a böszme lakó újratermeli magát úgy is...


Dorian
(félisten)

Az a még legalább 100 év azért durva túlzás, 50-nél többet biztos nem adnék nekik. A probléma ott az egyidejű dömpingszerű brutális mértékű hiánnyal lesz.
De most nem is ez a lényeg, mert a panelprobléma nélkül sem újul meg elegendő sebességgel a lakásállomány.


Csabroncka
(addikt)
Blog

Ebben a formában (újat helyette) igen, de valószínűleg héjazat cserével a szerkezet megújítható. 100 év múlva kb feleennyi ember lesz, lesz itt más nagyobb gond, mint a lakhatás és az egyszemélyes háztartások száma. :(


Dorian
(félisten)

De nincs még 100 év. 50-60 éve épültek ezek.
És a filippínók meg a kínaiak mégis hol fognak lakni? :DDD


Oppenheimer
(veterán)

Van az 100 év is:

M.Cs.: Viszont statikailag azt tudom mondani, hogy semmiféle veszélyt nem jelentenek.

P.: Ez a megállapítás azt is jelentheti, hogy a több mint fél millió panellakás akár további 50-100 évig is állhat?

M.Cs.: Minden további nélkül. Fel lehet újítani a gépészetet és a villamoshálózatot, így korszerűen működhet tovább az épület. Lehet egyénileg is felújítani, de a legjobb, ha ezt a közösség végzi. A fűtés a legnehezebb kérdés, mivel ezt kizárólag közösen lehet felújítani. A legnagyobb probléma az, hogy a régi alumínium vezetékek, amelyek helyenként be vannak betonozva a panelekbe, lassan életveszélyessé válnak. A panelekben elég sűrűn vannak tüzek, véleményem szerint a 80 százalékának ez az oka. Például az alumínium vezeték szakszerűtlenül rézzel összekötve oxidálódik, és ez tűzveszélyes.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20120406/az-elso-igazi-panelbontas-es-tanulsagai-interju-165311


pit stop
(addikt)
Blog

Illetve ha gond lesz velük nem csak el akarnak majd onnan költözni emberek, hanem mivel senki nem akar majd oda menni, ezért semmit nem is fognak érni ezek a lakások.
Van aki egy élet munkájából panelt vesz, majd közlik vele hogy nincs semmie. Nem tud majd máshol venni...
Szerintem is tömeges probléma lesz ebből, és hiába vidéken egy lepusztult fog először összerogyni, az összes árára hatással lesz ez.


Csabroncka
(addikt)
Blog

Szerintetek a fafödémes és a vasgerendás, téglaboltozatos téglák mennyit bírnak még?

Ezek a panelkorszak előtti lakások, ugyan ez a helyzet, számban is nagy és ott még meredekebb következménye van az ázásoknak.


updog
(senior tag)
Blog

Mondjuk ez a statikai dolog szerintem addig áll meg, amíg a tulajdonosok nem kezdik el tömegesen úgy gondolni (márpedig elég 1-1 lakótelepi, vagy "panel felújítós" fb csoportban benne lenni hogy lássuk hogy már rég elkezdték, és egy hülye aki megcsinálta az száznak lesz precedens...), hogy az oldalelemeket ész (és engedélyek) nélkül kivagdossák függetlenül attól hogy főfal, mert ha átadónyílás van a konyhából a nappaliba, akkor már nem is panel hanem Ámerikáikónyha. Ugyanez ha sajtreszelővé lyuggatják a födémet mert ugye gipszarton álmenyezet+spotlámpa = modern ápártment :N


Madwe
(nagyúr)

Miért, a gázszilikát házak eladhatatlanok, csak mert van amelyik sugározhat? vagy a salakbetonosok?

#29247Csabroncka azokban nagyságrendekkel kevesebb ember lakik

#29248updog meglehetősen sokáig lehet jengaval játszani :D


pit stop
(addikt)
Blog

Egy-egy ház esetén más a képlet, mint ha egyszerre sok embert érint és tömeghiszti elindul (mint pl. dízel botrányban- annak a dízel autónak az ára is beesett, amelyik nem is volt érintett).
Szerintem, de legyen igazatok :R


Dorian
(félisten)

"akár további 50-100 évig"
Szóval ebből az 50 a biztosabb. Ill. Ott az a hatás amit írtam, ha már az első pár életveszélyes lesz, onnantól az összes egy kalap kutyakakit fog érni a piacon, hiába semmi baja.


Oppenheimer
(veterán)

Nekem úgy tűnik a szakértői véleményekből hogy inkább több mint kevesebb. Inkább az ő véleményükre hagyatkoznék mint random fórumarcokéra. :D


Dorian
(félisten)

Hajrá! 100 év múlva megbeszéljük.

[ Szerkesztve ]


Qtya123
(őstag)

Én úgy gondolom, hogy amikor azzal lesz probléma, hogy a panellakások elkezdenek veszélyessé válni, addigra házakból (az ezer éves tégla lakásokból meg pláne) is lesz egy rakattal, amely a panellel egyidős, sőt még idősebb lesz és veszélyessé válnak.
Iszonyat mennyiségű gányolt és korszerűtlen öreg családi ház van, azokra ugyanez a sors vár. Sokan ezeket a lefingott kádárkockákat ugyanúgy életük munkájával veszik meg és ugyanúgy meg lesznek lőve, mikor omlik rájuk a tető és cseréltetni kellene, de nem tudják, mert nem tudnak 10 millát rálocsolni.

És igen, panelban sokan élnek, de korszerűtlen és öreg házban még többen, ha országosan nézzük. Szóval ha gáz lesz, akkor nem gondolom, hogy úgy lesz probléma, mint ahogy itt le van festve, hogy húúúú a panelok szétestek, a többiek meg élnek nyugalomban.

De elég megnézni a belvárosi régi tégla lakásokat is. Eleve már most 100 évesek és ezerszer korszerűtlenebb dohos, ólomcsőves gányok és még állnak, lakják őket. Mire a panel kuka, azokkal ugyanúgy gond lesz és lakhatatlanná válnak, mire a panelok is azzá válnak. Szóval ilyen analógia mentén 50 év múlva minden kuka, minden összeomlik és azok vannak csak biztonságban, akik mostani új házakban, lakásokban élnek. Hány százaléka ez a lakosságnak?

Panel tartósságához még laikus véleményem, hogy elég jó fokmérő az is, hogy pl megnézel egy Pripjatyot, ahol 38 éve magára van hagyva minden. A családi házak közül sok már szó szerint a földbe mállott, a panelok meg kiherélve, nyílászárók nélkül ugyanúgy ott állnak.

Az elmúlt 20 évben eddig 3 panelt 1 csúsztatott zsalus és 4 tégla lakást birtokoltunk/birtoklunk/éltünk-éljük a feleségemmel.
A téglák közül 3 esetében a lépcsőház, de főként az alagsor ezerszer gatyább állapotban volt, mint a paneloknál. Ezen 3 tégla a 60-as évek közepén épült. Messze több gond volt a gépészettel is. Rendszeresek voltak az alagsorban az eldurrant víz/szennyvízcsövek. Az egyiknél pont most február elején telefonáltunk be a lakszövnek, hogy megint csorog a szennylé az alagsorban. Szinte már rendszeres. Volt eldurrant vízcső a konyhában a falban, beázás a külső fal felől, beázás a WC-nél fentről.

Paneloknál vagy mákunk volt, vagy jobbak, de ott egy alkalommal volt egy szivárgás a strangnál, meg egy másiknál az erkély ázott le, de azért mert a felettünk lévő megmókolta.

[ Szerkesztve ]


Dorian
(félisten)

Félreértitek. Minden ingatlan tönkremegy a panel és a tégla is. Már önmagában ez is óriási probléma lesz pár evtized múlva a jelenlegi megújulási ráta mellett.
A panel csak annyiban problémásabb, h egyszerre épültek nagy tömegben, így tönkremenni is nagyjából egyszerre fognak hatalmas tömegben. Ill. amit írtam:
Tégla épületből van ezer féle, a panel egy kifejezett típus. Ha elkezdenek tönkretenni, hirtelen elértèktelenedik az is aminek kutya baja.

üzenetek