Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


attiati
(veterán)

Ez tök jó bepillantást ad a lakásépítés néhézségeibe
[Miért nem épülnek lakások Budapesten?]

(hosszú)


attila199207
(tag)
Blog

Sziasztok! Ez a Bankmonitoros hirdetést dobta fel az fb.
Nem tudom normálisan feltölteni, de a lényeg egy esetekben 5,19% lehet a kamata a lakáshitelnek.

Mi lehet a buktató?

[ Szerkesztve ]


rumos XIII
(aktív tag)

Szia!
Szerintem semmi buktató nincs.
Kérsz egy ajánlatot és ingyen küldik, majd eldöntöd, hogy élsz-e vele.
Mi is igénybe vettük a segítségüket, és nagyon pozitív volt minden velük kapcsolatban.


Remekelek28
(őstag)

Ez melyik banknál van? Hol találtál rá? Gondolom kell egy 600 ezres netto,meg csak 30 milla hiteligénylés felett stb..

illetve akinek van esetleg rálátása tudna segíteni,hogy a lakáshitel kamatplafon csökkenése vajon folytatódhat e?

[ Szerkesztve ]


HoTDoG
(tag)

Hát, Nyíregyházán meg építési és új lakás vásárlási láz van. A nagy vállalkozók arra apellálnak, hogy sok kínai akar majd bérelni, akik az épülő gyárakba jönnek.
Megint csak egy nagyon vékony réteg jár jól. A helyi magyar lakosság pedig megy Budapestre a normális(abb) fizetés reményében.


dellfanboy
(őstag)

remélem az ilyen vállalkozók majd 10-20év múlva boldogan viszik a gyereket abba az oviba-iskolába aminek a fele ilyen harmadvonalu ázsiaival van tele...
am mik epulnek arrafele?


Dorian
(félisten)

Miért, mi bajod az ázsiai ovisokkal?


attila199207
(tag)
Blog

Rákérdeztem: Iyen kamat akkor lehet elérni, ha Piaci hitel mellett van babavaro és alacsony energia felhasználású az ingatlan ( A besorolás vagy jobb) és kötsz mellé hitelfedezeti biztosítást, nagy a hitel és min 600 nettó mellett, szóval elérhető, de réteg termék.


Remekelek28
(őstag)

Akkor jól tippeltem :DD Nehogymár a kissebb keresetűek legyenek segítve :N
De a babavárónál nem alapból 3%a thm?

[ Szerkesztve ]


Árpi001
(senior tag)

Inkább azokkal, mint Rikárdokkal....


axioma
(veterán)

babavaroval nem ertem miert van osszekotve, a tobbit ertem (es illeszkedne ha egyszer odaernenk), bar igy a dijtetel egy resze a biztositasban van... lehet hogy jobb tud lenni forintalisan


updog
(senior tag)
Blog

Elég jó cikk (sajnos). Egy valamit hiányolok belőle a "nincs hol lakni" kérdésben, vajon a korfából kiindulva nem lesz viszonylag rövid, akár évtizeden belüli időtávon egyre több használt lakás ("kinti" kerületekben ház) parlagon Bp.-n?

Értem én hogy most is a kihalt nagyi lakásába pattintanak néhány IKEA bútort aztán airbnb, de azt se lehet a végtelenségig növelni (megy is most a nyavajgás FB csoportokban hogy nincs vendég), ahogy azt sem hogy tartogatják az üres lakásokat, telkeket stb. a drágulásra várva.

Amúgy pont nálunk XIV-ben - amellett hogy dőlnek egymás nyakába az üres polgári lakások - már lépni se lehet úgy hogy ne akarjon elütni egy betonmixer, minden sarkon ikerház, társasház, lakótelep** épül... persze ez csak egy kerület.

**Vicces amúgy, ha 50 éves panelekről van szó, akkor "lakótelep", pedig van értelmezhető távolság (és zöldfelület) a házak közt, de ha mostanában építik, akkor "megújuló városközpont", "lakópark", "dinamikusan fejlődő", igaz, a szembe ház teraszáról kezet lehet fogni :D ;]


Madwe
(nagyúr)

Sose költöznék panelbe, de ezerszer inkább egy olyanban laknék, mintsem egy tipikus újépítésűben, ahol semmi infra, közlekedés, boltok, gyógyszertár, edzőterem, iskola óvoda jellemzően nincs a környéken vagy eléggé kompromisszumosan. Cserébe ugyanúgy egymás szájában vagytok, ugyanúgy hallod ha a szomszéd megmoccan, miután frissebb az épület ezért modernebbnek hat - de erre térjünk vissza 20 év múlva mikor az is koszos poros lesz - viszont a legtöbb kivitelezés jellemzően hitvány spórolós de látványos, tartós viszont nem... meg tök jó hogy a++ s a rezsi szinte nulla, de a közösköltség fenntartási része meg drágább, mint a panelbenn a kktsg+rezsi... s ebben jellemzően nem is feltétlen van benne az avultatásos csere ára, csak a futó költségek...
persze vannak kivételek, de azok ritkák...


Dorian
(félisten)

A népesség nem csökken annyira, hogy ezt kompenzálja. Ráadásul a lakásmegújulási ráta 1% alatt van, ami azt jelenti, hogy több, mint 100 év, hogy az ingatlanállomány megújuljon, és egy épület jó esetben bír ki ennyit. Erre jön rá még az a tény, hogy a 60-as -70-es években brutális mennyiségben épültek lakások, ezek a panelek. Jelenleg van 800ezer panel, ebben él 2,5M ember. Ezeket fel lehet újítani szigetelésileg, gépészetileg, elektromosan, de végtelen időt ezek szerkezete sem bír ki, és mivel egyidőben épültek kb. egyidőben is fognak tönkremenni, óriási hiányt zúdítva a lakáspiacra. Ezt fokozni fogja az, hogy nem is kell megvárni, míg ezek tönkremennek, elég ha 10-20 tömb életveszélyes lesz, onnantól pedig senki sem akar majd ilyenben lakni.

[ Szerkesztve ]


Revolit
(senior tag)

igaz, a szembe ház teraszáról kezet lehet fogni

És nehogy bárki azt higgye, viccel a kolléga, engem egyszer felhívtak egy új építésűbe, sarokban elhelyezkedő lakás, és ott volt sarokszomszéd, és kezet fogtunk vele, bemutatkoztunk, minden :DDD
Azóta hallottam is a panaszt, hogy iszonyatosan visszhangos az a sarok.

De amúgy előnyök és hátrányok, természetesen nem fekete és fehér az új építésű sem, de ilyenekre pl nem is gondolna az ember, pontosítok, én pl nem gondoltam volna ezelőtt. Panelben ilyen probléma pl nem volt, hiszen az egy téglalap - természetesen volt sok más helyette.


Vision
(veterán)

Jellemzően a vidék pusztul ki, Budapest és az agglo népessége növekszik. A lakásállomány ráadásul nagyon le van csoffadva, ahogy Dorian is írta, hamarosan objektív lakáshiány lesz (nem olyan, mint most, hanem tragikus).


attila199207
(tag)
Blog

Én sem, ezt mondta a Bankmonitoros hitelközvetítő. Szerintem egyébként Erste, de ez nem derült ki. Igen elég speciális esetben ennyi, persze ez a hirdetményben nincs részlezetve...nah mindegy. A babaváró / CSOK vonal azért van benne, mert elvileg azon a bank jobban keres mint a piaci hitelen, ezért ha van benne ilyen támogatott hitel, akkor tud kedvezményt adni a piaci hitelre.


axioma
(veterán)

Koszi, igy ertheto az arazas, erre nem gondoltam. Akkor ez egyszeruen nem nekunk az 50+-os korosztalynak szol :)


Csabroncka
(addikt)
Blog

Én a panelt félteném a legkevésbé, ritka egy igénytelen jószág, ezeknek még van legalább 100 éve rohadni. Van más sok (sajons új építésű is) aminek 50 évet nem adok.


_NCT
(őstag)

Egy ilyenben lakom....Gyakorlatilag bukó ablak mellett is, mintha a szomszéd a mi lakásunkban lenne. Ráadásul én bevonzom az idiótákat, ez a szomszéd alap hangon is üvöltve beszél és káromkodik napjában 1-2 órát.Korábban egy indiai lakó volt, ő az időeltolódás miatt hajnalban telefonált üvöltve. Ezek az új építésű lakóparkok max penthouse részen jók, vagy arra, hogy a büdös életbe ne akarjak ilyenbe lakni. Most úgymond kényszerből vagyunk itt, amíg nem találunk házat + arányaiban olcsón lakunk egy garzonban.

[ Szerkesztve ]

üzenetek