Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


bear_
(aktív tag)

"[Ja es folyamatos arveresbol elobb aktivba megy, felhivod a figyelmet ra, plusz epp nemreg volt 3 torolt egymas utan licitzaras elott 2 nappal, mar volt rajta 1-5 licit per darab]
En ezek miatt nem valasztottam ilyet, pedig kicsit beleastam magam, es kesobbi celra jo lehet, most nem."

Ezt nem értem teljesen. Mit jelent az, hogy aktívba megy? A licit kikiáltásától kezdve aktív az árverés. Törölni meg elvileg csak akkor törölhetik, ha az adós rendezte a tartozását és kéri a végrehajtás megszüntetését.

[ Szerkesztve ]


bulikavagyok
(nagyúr)

Én hat ingatlant vettem már az MBVK-n, de soha nem volt még vitám egyetlen szolgáltatóval sem! Pedig volt olyan ingatlan amin több mint egymilliós Émász tartozás volt, és volt olyan is ahol még a gázórát is ellopta az adós. Emlékezetem szerint a hirdetmények alján mindig fel van tüntetve, h az adott ingatlan tehermentesen kerül átadatásra. Ez alól talán egy kivétel lehet: olyan beruházások amit a társasház végeztetett el (például energetikai korszerűsítés).

Birtokbaadás: ha jól emlékszem kilenc hónap volt a maximum amit várnom kellett. Az egy vitás úgy volt (zsarolással, csalással és jelentős károkozással "megfűszerezve"), a végrehajtónak végül a rendőrséghez kellett fordulni a kilakoltatás miatt. Tudomásom szerint nincs olyan eshetőség, h egy évnél többet kelljen várnod a birtokbaadásra.


bear_
(aktív tag)

Csak a víz problémás ahogy olvasom, valamilyen kacifántos törvény lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy megtagadja a szerződéskötést az új tulajjal ameddig nincs rendezve az előző tulaj tartozása.


hurenzon
(senior tag)

Pontosan , csak a víz .
Birtokba adás lehet több év is .

[ Szerkesztve ]


bulikavagyok
(nagyúr)

OK, erről nem hallottam még. :B Gondolom nem túl gyakori eset.

hurenzon: Milyen esetben lehet több év? Tudomásom szerint max egy kilakoltatási moratóriumot kell megvárni.

Egyébként ez nem csak saját tapasztalat, van olyan haverom aki több mint húsz ingatlant vett így, és soha nem volt problémája egyetlen adóssal sem. Ismerősi körben csak én voltam ilyen peches, tényleg ritka az ilyen eset. A legtöbb adós együttműködő, persze ehhez nem árt, h te is normálisan állj hozzájuk.

[ Szerkesztve ]


bear_
(aktív tag)

Ha már itt vagy mint gyakorlott licitáló lenne még egy kérdésem: Mi van akkor, ha befizetem a 10% árverési előleget, de nem veszek részt a licitáláson? Gondolom ilyen esetben is visszajár az előleg a licitálás lejárta után.


bulikavagyok
(nagyúr)

Így még nem jártam, de szerintem ugyanaz az eljárás mint egy vesztes licit esetén: automatikusan visszautalják a pénzt a számládra.


goodboy007
(senior tag)

Nem tudom más országban hogy megy, de annyira magyarnak tűnik, hogy a kilakoltatást nem maga a végrehajtó intézi, majd utána adnak túl az ingatlanon, hanem majd szépen az új tulaj megkapja a korábbi lakót és végigszopja az esetleges procedúrát, ami rossz szándék esetén jár. :W

[ Szerkesztve ]


axioma
(veterán)

Ja azt hittem, hogy az 5 eve uresen all az azt jelenti, hogy egy regi arveresbol maradt, nem most aktiv hanem un. folyamatos arveresbol nezted ki. Az az "elfekvo". De ha te oda licitalsz, akkor indul valami 14 nap es bekerul az aktiv listaba, amit sokan nezni szoktak.
Ezek szerint akkor csak 5 eve ures, megis most kerult az aktiv listaba, az mas.
Ismerosom kb. 10 vasarlasbol egyszer vart 2 evet, most meg megint problemas bar ugye me'g nem tudni, mi lesz a vege, csak gyanus. (Mondjuk a volumenbol latszik, hogy ugyis eladas celjara veszi, van hogy felujitva, van hogy csak tovabbadja).


axioma
(veterán)

Ott ideztem az elobb be, mi van benne. Tehermentesseg a tullapos terhekre vonatkozik, szolgaltatokra nem azt kiemeli - azt en nem tudtam hogy csak a viz a problemas, koszi az infot.


AxBattler
(félisten)

Szupi, hogy felmerült a téma, anno én is regisztráltam, de aztán nem lett semmi a dologból... a közeljövőben talán lenne rá lehetőségem, szóval kérdeznék a rutinosaktól!

A legtöbb adós együttműködő, persze ehhez nem árt, h te is normálisan állj hozzájuk.
Igazából ez okozza a legfőbb visszatartó erőt. Hogyan lehet normálisan közölni egy lakóval, hogy tipli van, tesó? Ez elég nagy dilemma nálam. :(

[ Szerkesztve ]


bulikavagyok
(nagyúr)

Nem neked kell közölnöd vele! Ez igazából egy hosszú évekig tartó folyamat, amihez te csak a végén csatlakozol. Lehet, h csak szerencsém volt, de én soha nem találkoztam olyannal, h egy kisgyerekes családnak kellett volna utcára mennie az árverés után. Egyébként számtalan olyan ingatlant árvereznek amiben nem él senki! Sajnos kicsit ködösek az emlékeim, de korábban a kikiáltási árból lehetett arra következtetni, h az adós nevén van-e más ingatlan azon kívül amire licitálni szeretnél.

Árverés után megkeresheted az adóst, és egyezkedhetsz vele, szerencsés esetben egy kis extra (anyagi) motiválással azonnal birtokba tudod venni az adott ingatlant. Vagy másban segítesz neki, például az ingóságai elszállításában. És ha nem költőzik ki időben, kérheted a végrehajtótól a birtokbaadást.

Régebben sok végrehajtót ismertem, tőlük hallottam pár horror sztorit, de akkoriban ez nem volt annyira jellemző. Mondjuk nekem nincsenek friss emlékeim, az utolsó megnyert licitem 2019-ben volt, az első még 2013-ban... "Régi szép idők", egy ingatlanra ketten vagy legfeljebb hárman licitáltunk. Na ez teljesen megváltozott négy-öt évvel ezelőtt: a legtöbbször számomra teljesen érthetetlen módon a piaci ár felé licitálták az ingatlanokat. Egyébként én a mai napig figyelem az árveréseket és készen állok újra piacra lépni, de nem tudom, h lesz-e még rá lehetőségem?! Tudom, h mivel járhat egy ilyen vásárlás, és nem vagyok hajlandó piaci árat fizetni ilyen kockázatok mellett.

[ Szerkesztve ]


Fox Mulder
(aktív tag)

Ezt látom én is az árakkal kapcsolatban, a jobb ingatlanoknál főleg.
De lássuk be, egy igazságos világban így kellene működnie a dolognak, hogy az adós minél kevesebbet bukjon a dolgon és ne tudják kizsákmányolni.


hurenzon
(senior tag)

A lényeg a végén van .

Pár éve piaci vagy sokszor piaci ár felett fejeződik be az árverés .
Sokat olvastam utána és a pszichés állapot okozza a legtöbbször , a nyerési vágy . Mert piaci alapon nem érné meg .


AxBattler
(félisten)

Nem neked kell közölnöd vele!...
Árverés után megkeresheted az adóst, és egyezkedhetsz vele, szerencsés esetben egy kis extra (anyagi) motiválással azonnal birtokba tudod venni az adott ingatlant. Vagy másban segítesz neki, például az ingóságai elszállításában. És ha nem költőzik ki időben, kérheted a végrehajtótól a birtokbaadást.
Pont ez az, nem akarnék vele kommunikálni, gondolom mindenről kap írásos értesítést.

Mégis azt hallom/olvasom, hogy felkeresik, találkoznak vele, csak nem értem, miért. :F

Tudom, h mivel járhat egy ilyen vásárlás, és nem vagyok hajlandó piaci árat fizetni ilyen kockázatok mellett.
Igen, ilyen ingatlanok esetében arra kell számítani, hogy még a szögeket is kihúzzák a falból, szóval piaci ár közelébe nem lennék hajlandó menni.


bear_
(aktív tag)

Más fórumokon azt írják, hogy megveszik az adósságot jóval ár alatt az adósságkezelőtől, ezért még ha piaci ár felett is megy el az ingatlan akkor is nyereséggel/olcsóbban jutnak hozzá

[ Szerkesztve ]


sakal83
(addikt)

Nem a psziché okozza, hanem a licitaloe a koveteles, amit 20-30%os aron vett.


hurenzon
(senior tag)

Ezt nem tudtam , tehát az ingatlannal együtt a követelés az övé lesz .
Ez érdekes.


sakal83
(addikt)

Nem. Mondjuk odament a bankhoz es megvette 2016ban egy akkor 10millios panelre terhelt chf alapu kb 18m ftos kovetelest. Ezt kb megkapta 3m ftert.

Majd elindulta a végrehajtás es licital ra. Mondjuk a vegen elvitte 14mert, a 10mos piaci ar felett, amit kvazi sajat maganak fizet ki :)

Es tadam. 3m ftjaba került :)

Eleg sok a hatalomhoz kotheto ceg vasarolt be tobb sza mrdnyi kovetelest igy, mert a bankoknak a tartalekratak miatt le kellett epiteniuk a nemfizeto allomanyt.


axioma
(veterán)

Ebben azt nem ertem, h ha mas is licitalt [attol ment piaci fole], akkor a masik 13M-ja is bevetel neki ha abbahagyja a licitalast, es ha akar megvehet piaci 10M-s nem terhelt ingatlant, 3M-ja es egy azonos ingatlanja lesz. Sot tobb koveteles maradt ha nem is er szinte semmit.

[ Szerkesztve ]

üzenetek