Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


sakal83
(addikt)

Nem bevetel neki a masik licitje. Az utolso licit a bevetel.

Lehet nem teljesen korrekt a peldam, de a lenyege ez, hogy egyik zsebebol a masikba rakja a licitet, es igy a neki csak a koveteles ara a lenyeg.

En sem tudtam, olyan vilagositott fel, aki ilyen koroknek ugyvedkedett, es o is vett koveteleseket.


attiati
(veterán)

ez komoly


axioma
(veterán)

Ha felment mas licitalo az ertek fole, arra a koveteles birtokaban se eri meg licitalni, rahagyja 13M-ert, akkor annyi az ove... a sajat 14 nem jobb. Persze beszallni erdemes hogy felverje az arat...

[ Szerkesztve ]


AxBattler
(félisten)

Alakul. :Y


Drizzt
(nagyúr)
Blog

Update:
- 2024, áprilisi ingatlan.com hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: + 1500 Ft/nm.
- Budapest egesze, lakasok: + 6500 Ft/nm.
- Eger, lakasok: + 1500 Ft/nm.
- Debrecen, lakasok: - 1000 Ft/nm.

A hirdetési árak növekedése kezd kifújni, illetve van, ahol teljesen megáll. Szeged azért még mindig kivétel, de ott is lassul. Egyébként venni mostmár vennék lassan, de elsősorban a kínálat tart vissza. Főleg az albérlet kínálattal összevetve. Egyszerűen arányaiban sokkal több a jó lakás az albérletpiacon, mint az eladón. Újbudán legalábbis.


Revolit
(senior tag)

Miért éri meg egyáltalán a banknak BIRS-sel megegyező kamaton kiadni ügyfélnek a pénzt? Főleg alatta? Ő is többért kapja, nem? Vagy a bankoknak igazából nincs más okat kölcsön kérni egymástól, és ha nincs hitelezés, nincs forgalom se? Vagy valami kormányzati nyomás?


CorsairS
(csendes tag)

Ezt esetleg valaki elmagyarázná hozzá nem értőeknek is, mint például én?


axioma
(veterán)

A visszatekinto atlag es a kamatcsokkenesi varakozasok mellett ez nekem nem tunik annyira furanak - azon kell hitelezni, ami a jovore nezve varhatoan jovedelmezo lesz. Miert nem az aktualis, es atlag-kamatperiodusu ertekkel hazonlitjak? A 7 ho is legbolkapottnak tunik.
Nem ertek hozza, csak mint matek ertelmezve.


Mercutio_
(félisten)

Amíg nem termelik ki az albik a rájuk költött felújítási pénzt nem hiszem , hogy piacra kerül közülük számottevő mennyiség:( nálam is hasonló a helyzet, bár év végéig ráérek nézelődni és az se dráma, ha még 1 évet kivárok.


Vision
(veterán)

Ő is többért kapja, nem?

Ez ennél sokkal bonyolultabb. A bankoknak kizárólag a jegybankpénz a szűk keresztmetszet, számlapénzt korlátlanul teremthetnek. Ezért van az, hogy tavaly messze a jegybanki alapkamat alatt hiteleztek, miközben nincs olyan tankönyvi példa, amire ez passzolna. Persze a tankönyvek jó részét is kukázni kéne már. :D

Amúgy miért éri meg? Mert ügyfelet szereznek, és szedik szépen a margint. Van az a lélektani határ, ami fölött befagy a hitelezés. Ez olyan 7-8%-körül van. Látszik ez a kamatokból is, aki tudta, próbálta ennél lejjebb venni.

A jegybanknál csak jegybankpénzt tudnak fialtatni magas kamaton.


VMatteo
(őstag)

Meg ha ki is termeli, miért adná el valaki, ha egy fix bevételi forrás, pláne ha megbízhatók az albérlők?
Mit gondoltok, az árak mennyire fognak nőni, hogy az állampapírba tartott rengeteg pénz egy része megjelenik majd a keresleti oldalon?


Vision
(veterán)

...ha egy fix bevételi forrás, pláne ha megbízhatók az albérlők?

Igen, csak a rate kurva alacsony. Most egy vattaúj kecó hozama 2% ha van. Ennél sokkal-sokkal jobban megéri bármilyen értékpapírban tartani. És nem futsz amortizációs, és egyéb kockázatokat.

Az ingatlanban a nagy buli korábban az értéknövekedés volt. Ez meg innentől már hitvita, hogy Magyarországon mennyi kakaó van még az ingatlanpiacban. Szerintem nem sok, mert nem látom azokat a hasító jövedelmeket, amik ezt támasztanák.


Segal
(veterán)

Infláció szinten biztosan nőni fog a lakásár mert az építőanyag nem lesz olcsőbb, meg a "Józsi" is évről-évre egyre többet fog kérni hogy elvégezze az adott munkát, de tény hogy a 201x-es évek növekedését el kell felejteni, viszont az tuti hogy nőni fog csak lassabban.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

[Egy kis elemzes a befektetoi visszateresrol es az ezzel kapcsolatosan varhato arnovekedesrol]

TLDR: befektetoi arany 10% koruli, megugras leghamarabb jovo tavasszal varhato ilyen cellal.

"A befektetők visszaszorulása nem meglepetés. 2022 óta több mint 1000 milliárd forintnyi megtakarítás áramlott a kiugró hozamot nyújtó állampapírokba, ami a lakáspiaci forgalom alakulásán is látható. 2022-ben a lakáspiaci forgalom 4100 milliárd forintra rúgott, tavaly viszont már csak 3000 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a lakóingatlanok."

Ez az erdekes resze a cikknek. Azt mondja, hogy kb. 1000 millard ment ingatlanbol allampapirokba. Ha ezek visszateresevel szamolunk 1-1 aranyban, akkor olyan 1350 milliard visszaterese lenne varhato. De ez nyilvan egy tok sok valtozos dolog, vannak felfele es lefele is mutato tenyezok boven. Ebbol az osszegbol hitel nelkul 50M-s lakasbol kb. 27000 darabot lehetne megvenni. Mostani piachoz kepest az olyan +15-25% eves tranzakcioszamot jelenthet. Tippelni meg azt tippelik, hogy ekkortol megy az 5-10% savba az eves ingatlan aremelkedes.


Drizzt
(nagyúr)
Blog

(Nem tudom miert Segalnak ment a valasz, bocs)


Segal
(veterán)

Teljesen nyilvánvaló hogy jelenleg azért nem vesznek befektetésre ingatlant az emberek mert az állampapír nagyobb hozamot hoz és mellette még a kockázata is kisebb.
Viszont ahogy haladunk előre az időben ami szintén nyilvánvaló hogy jövőre (február, március, május) kifutnak a jelenleg igazán nagy hozamot hozó pmap-ok.
Onnantól meg jelen esetben 7%-ot hozó állampapírban lehet az ember pénze (jelenlegi fixmap), ami meg felszabadul a pmapból jövőre az jó eséllyel még rosszabb kamattal futhat tovább.
Na most ha csak 5%-os lakásár növekedéssel számolunk jövőre, de mellette ki is adja az ember a lakást akkor már simán megugorható a 7%+ hozam.
Persze nyilván ugyanúgy macerásabb és kockázatosabb befektetés marad az ingatlan bérbaadás mint az állampapír mert ha belefut az ember egy problémás bérlőbe akkor kihullik pár hajszála, de jövőre a várható hozam is nagyobb lehet és ez a nagyon nem mindegy. Ha meg elkezdenek rákapni az ingatlanvásárlásokra az emberek akkor nyilván a piac árazni fogja a megnövekedett keresetet ami további lakásárnövekedéshez vezethet.
Azt meg bele sem számoltam a képletbe ha Marcikáék megint kitalálnak valami lakásvásárlást "könnyítő" reformot...


Revolit
(senior tag)

Lehet nekem full szerencsétlenek az ismerőseim, de az összes, aki adott ki lakást, mesélt horror sztorit :) Szóval nem kicsit kockázatmentesebb az állampapír.

Arról nem is beszélve, hogy ingatlankiadás azért nem épp passzív befektetés, vagy ahhoz már tényleg mázlistának kell lenni, hogy ne legyen semmi nyűg a bérlővel, pl még azzal is felhív, hogy kiégett az izzó...

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

+ az ingatlan a legkevésbé likvid befektetések egyike... nem úgy van hogy gondolsz egyet eladod (max kis büntetéssel) s kb 1 hét s már hozzá is férsz... nagyon nem :D


Vision
(veterán)

Múltkor már írtam, hogy az ingatlannal kapcsolatban nagyon sok költséget nem számolnak be az emberek. Vételkor illeték + berendezés + felújítás. Aztán folyamatos amortizáció, ingatlanadó (nekem ez most elvitt 1 havi bérleti díjat), bérlőváltás kimaradása (ha 1 hónap kiesik, akkor buktad is az az évi profitot).

Az ingatlan mellett csak egyetlen érv van: a magas + olcsó tőkeáttétel. Ezért nem annyira hiszek abban, hogy PMÁP telibe oda áramlana. Illetve meglepne.


Segal
(veterán)

Nem is telibe kalkuláltunk, hanem csak 1000 milliárd forinttal. Az kb a hetede a pmap-ban lévő állománynnak...
Az viszont tény hogy kockázatosabb, egyáltalán nem passzív, nem lehet csak a tizedét eladni ha pénzre van szükséged és be is lehet sz*pni egy rossz bérlővel.
Én ismerettségi körömben is van olyan aki nagyon megszívta, meg olyan is akinél évek óta ugyan az a lakó van.
Szintén ismerettségi körben tapasztaltam hogy az nagyon nem mindegy az első problémáknál hogy reagál a tulaj. Többnél is előfordult hogy nem fizetett a bérlő és a telefont sem vette fel, vagy ha fel is vette igérgetett össze-vissza és itt volt a nagy különbség a tulajok közt. Amelyik okézta hogy jó akkor pár nap haladék annál rendszeres lett a probléma, a másik amelyiknek a telefont sem vették fel kizárta a bérlőt (2 zár volt és csak az egyikhez adott kulcsot).
Roppant érdekes módon egyből tudott jelentkezni a bérlő és hiába kezdte hogy ezt nem teheti meg a tulaj és megy a közjegyzőhöz, fél perc alatt el lett neki magyarázva hogy abban az esetben engedi be a tulaj ha fizet... naná hogy fizetett és nem is ment a közjegyzőhöz. Magyarul nem való ez mindenkinek.
Ezzel most nem erre szeretnék itt bárkit is bátorítani, de az tény hogy fontos a határozott fellépés ha gond van mert különben élve megreggelizik a bérlők a tulajt. Szóval nagyon nem való ez mindenkinek.

üzenetek