[RIOS ERROR] Lakáshitel, lakásvásárlás - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

Lakáshitel, lakásvásárlás - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

Csabroncka
(addikt)
Blog
[RIOS ERROR]

Azzal nem számoltál, hogy mi van akkor ha maradnak a mostani ~7% körüli kamatok, vagy bizonyos termékek feljebb tornázódnak?
MÁP+-ban is maradtak emberek, a PMÁP is lehet ilyen.


Segal
(veterán)
[RIOS ERROR]

Ez is elképzelhető meg az is egyértelmű hogy egy része a pmap vásárlóknak azt sem tudja hogy mit vett és fogalma sem lesz a változásokról így marad ott ahol van, de azért ha fogadnom kéne arra hogy jövőre 7% alatt lesznek e a kamatok vagy fölötte akkor én az alára voksolnék.
Jelen pillanatban a FED és az EKB korlátozza az itthoni lehetőségeket, de én nem félek attól hogy ha "odaát" kicsit bátorodnak és kamatot csökkentenek akkor a mi világverő gazdaságunk többet is ki fog bírni és jön a jobb láb a gázra, bal láb a jobbra gondolkodásmód...


attiati
(veterán)
[RIOS ERROR]

"vattaúj kecó hozama 2% ha van"

berendezve?
otthonosan?

Ha az ember saját lakással azonos minőségű kecót akar bérelni, azért az zsebbe nyúlósabb szerintem, mint 2%.


attiati
(veterán)
[RIOS ERROR]

Iinnen van a kép.

Jelenlegi 10 éves birs: 6,52% (de nézzünk egy 30 napos átlagot: 6,89%)
Jelenleg a 10 éves átlagkamat a bankszektorban: 6,4% (THM legyen mondjuk 6,7%)

Így sem jobb a helyzet.

#29846Revolit
Vagy valami kormányzati nyomás?

Szerintem igen.
Január 1-től THM plafon: 7,3%

Gondolom alacsony a hitelezési volumen, így ezen nem sokat buknak a bankok (az elmaradt profit okán). Cserébe megér annyit, hogy nincs a kormánnyal háború és más jogcímen jöhet a profit.


Vision
(veterán)
[RIOS ERROR]

Hozamról beszéltem, ergo ha te adod ki a tulajdonodat. :)


attiati
(veterán)
[RIOS ERROR]

Jah értem, levontad a költségeket. Mennyivel számoltál? Mennyi a bruttó hozam?


Vision
(veterán)
[RIOS ERROR]

Kb. 3%. Egy most 100 milliós beruházási igényű kecót (ebben benne van a beker ár, a berendezés, az illeték) olyan 250-ért lehet kiadni.


Dorian
(félisten)
[RIOS ERROR]

Azért ez túlzás.
Az én 15 éve épült 45+5 m2-es lakásom adom ki 230-ért, ami nem túlzó ár.
Ugyanitt újépítésű 65 m2 körülit lehet kapni 92-3 körül, ez kb 100-ban megáll berendezve és kétlem, hogy az ennyivel nagyobb vadiúj lakást nem lehetne 250-nél többért kiadni, inkább 300 lesz az.

[ Szerkesztve ]


Vision
(veterán)
[RIOS ERROR]

Most kértem árajánlatot új kecóra, ott már 2m nm ár van (Pest, 13. ker a Marina part környékén). De biztos lehet olcsóbbat is találni, ahol talán jobb a megtérülés, de nem nagyságrendileg. És a bérleti díjaknak van egy palfonja, amit nem tudsz áttörni.


Segal
(veterán)
[RIOS ERROR]

De nem csak újépítésűek léteznek...
Ki lehet adni egy 30-40 milliós panelt is. Még jobb is lesz az ár/érték aránya kiadás szempontból, meg a berendezése és illetéke is sokkal olcsóbb.
A másik hogy oké hogy felhozod az illetéket, meg akkor már vegyük ide az ügyvédet is stb. de ez egyszeri kiadás. Igen az első évben mindenképp veszteségként jelentkezik mint ha mondjuk állampapírba vagy tbsz-re stb. rakná a pénzét az ember, de a következő évben ezek a kiadások már nincsenek a lakásnál sem.
Nyilván a bútorzat esetleges frissítése vagy új lakó esetén újra közjegyző stb. ilyenek lehetnek, de illeték akkor sem lesz :N


Vision
(veterán)
[RIOS ERROR]

A vételár is egyszeri tétel, ennyi erővel akkor ne számoljuk be azt se? :) Egy megtérülés számításnak integráns része az összes felmerülő költség beszámítása.

A panelnek bizonyos esetekben jobb lehet a megtérülése, de nagyobb a kockázata is. Macerás a felújítása, bármikor beüthet az, hogy valami alap infra elbaszódik. Én anno nézegettem használt kecókat, de nem érte meg a beugró. Most valszeg jobb lehet a dolog, mert az újak nagyon elszálltak.


Revolit
(senior tag)
[RIOS ERROR]

De hát költség vs bevétel, minden, amit ki kell adni az ingatlan miatt, az mehet a költség sorba. Adó (illeték), bútor, felújítás, üres lakásnál rezsi költség...

Plusz, ugye a kockázat, hogy lakó nem fizet, és még tönkre is vágja ingatlant... Ezt nem lehet beárazni, de az én könyvemben ez hatalmas piros betűvel ott van a negatív oldalon :P

Feleségem nagyon mondja, hogy lakást vegyünk, mert úgy is jó lesz gyereknek... ehh... egyrészt nem vagyok biztos, hogy a gyerek segge alá egyből ingatlant akarok tolni (igazából lehet, még messze van, de valamilyen szinten dolgozzon meg érte), másrészt mostani kamatok mellett, még ha elhagyom kockázatokat is, nem nagyon jön ki a matek. Amit persze nem tudunk, az az értéknövekedés, na de tényleg, hova már? :F


Segal
(veterán)
[RIOS ERROR]

"Amit persze nem tudunk, az az értéknövekedés, na de tényleg, hova már? :F"

Hogy-hogy hova már?
Régen még 2-3 millióért is lehetett panelt venni. Ha akkor bárki akár csak 10 milliót mondott volna rá hogy lesz majd annyi, konkrétan kiröhögték volna...
Ahogy növekedik mindennek az ára az infláció által, ennek hatására meg emelkednek a bérek elkerülhetetlen dolog hogy dráguljon az ingatlan mert lakni kell valahol így kereslet mindig lesz rá.
Szóval számomra nem az a kérdés hogy a jövőben drágább lesz e az ingatlan, hanem az hogy mennyivel.
Azzal viszont egyetértek hogy több dolog is van amit nem lehet beárazni, mert nem tudja előre az ember 1 évben mennyit áll üresen, fizetnek e, lelakják e stb.


Kobe
(veterán)
[RIOS ERROR]

En epp egy regebbi, de strukturalisan felujitott kecot pofozok ki az egyedi igenyeimnek megfeleloen, igy joreszt csak “kozmetikazni” kellett.
Hat ha az uj epitesu lakasokban is olyan, vagy minimalisan hadonlo brigadok dolgoznak, es neadjisten mar az alapoktol kezdve mint amilyeneket az itteni kivitelezo eroltetett, akkor azokban az uj kecokban barmit, csak lakni ne kelljen……de tenyleg….
A kivitelezo altal kuldott szakemberek kozul az _osszeset_ el kellett kuldeni, burkolot, komuvest, vizest, mindenkit. Olyan szinten kutyautok voltak mind, hogy az elso alkalom utan jelezni kellett hogy akkor kuszobon belul tobbet ne….
Inkabb osszelegoztam magamnak az embereket, jobban jartam mentalisan…..


Vision
(veterán)
[RIOS ERROR]

Ebben bőven van igazság. Az új projekthez is szerencse kell. Annyit nyersz vele, hogy ott a garanciát a beruházóval le tudod boxolni, és nem neked kell összeszervezni a melót.

Nekem szerencsém volt, leinformáltuk a kivitelezőt, és javították a hibákat is. Viszont remélhetőleg innentől van egy 10-15-20 év nyugalmam műszaki szempontból. A használtak jó része viszont időzített bomba komoly felújítás nélkül (ez simán 20+ milliós sztori is lehet).

Nálam pl. egy csomó hibát az átvételkor magától vett fel a beruházó embere (én észre se vettem volna), és leverte a kivitelezőn. Ez ugye önálló felújításnál macerásabb tud lenni.

[ Szerkesztve ]


j0k3r!
(senior tag)
[RIOS ERROR]

Egyetértek, hosszú távon biztosan emelkedni fog. Befektetési ingatlannál az alternatív lehetőség(ek) a kérdés. Veszel egy ingatlant, majd kiadod, amiből bejön mondjuk évente nettó 5+3% hozam HUF-ban. Mi van, ha ezt mondjuk egy EUR vagy USD alapú ETF is tudja úgy, hogy nem kell a bérlővel szarakodni, nem telefonál egy beázás miatt, nem kell szakit keresni SOS bizonyos problémák esetén és még likvidebb is. Itt már bejön az, hogy valaki inkább a kényelmet preferálja, vagy szereti kézzel fogni, látni a befektetését. A jelenlegi magas bázisról egy 2015-2022-höz hasonló ingatlan befektetős hozam elég nagy valószínűséggel felejtős, de azért 5-10 éves távon a befektetett tőke reál értéken valószínűleg megmarad.


gerii
(addikt)
[RIOS ERROR]

Ilyenkor még ha elgondolsz arra, hogy a feletted lévő lakásokban is valószínűleg ilyenek csinálták a vízvezetéket ;]

Egyébként hogy küldöd el őket, megkezdik a munkát és azt mondod hogy ez nem tetszik, nem fizetek, pápá?

[ Szerkesztve ]


Kobe
(veterán)
[RIOS ERROR]

En a kecot teljesen felujitott formaban vettem, az elado is ugy hirdette es papiron is igy szerepelt. Az elado egyebkent szakmabeli, igy a teljes felujitast egy ismeros generalkivitelezovel csinaltatta nemreg.
Amikor elojottek a problemak, a mar altalam kezdemenyezett kozmetikai felujitasok soran, jeleztem neki hogy ez es ez nem OK, eleg durva kokanyolasok vannak 1-2 helyen.
Kikuldtek a szakit hogy garanciaban javitsa meg, vagy fixalja a problemakat.
Az eladonak nyilvan az lett volna az erdeke hogy a kivitelezo garanciaban csinalja meg, de az elso par eset utan abban maradtunk, hogy akkor a kivitelezo gardabol koszonom szepen de inkabb senkit ne kuldjenek a lakasba, mert egy szoget sem lehet rajuk bizni.

par vicces pelda:melegburkolas aljzatkiegyenlitozes nelkul, regi szonyegre rakva, lepes-zaj gatlo folia vagy barmi nelkul. Masik helyen a szonyegre ontve az aljzatkiegyenlito…. (Fel millas / 650K-s anyagkoltseg, gyak vadonatuj 0 perces parketta mehetett mindenestul a lecsoba)
Vizesblokkban fali kiegeszitok beton/tegla csavar helyett rez facsavarral felfogatva (oxidalodas ugye….), a “nagyon profi, nagyon oregmotoros” vizes szakemberek kozul ketto is jart kint, egyik sem tudott egy wc deszkat megszoritani…..
Asztalos altal gyartott es szerelt butorban olyan ivek (2 meteres hosszon 3-4 cm), vizvetonek konyhabutorra kabelvezetos parketta diszlec felrakva…..a sajat asztalosom meg en is fel oraig sirva rohogtunk

Vegul abban maradtunk hogy akkor 7szamjegyu visszafizetes a garancialis dolgok miatt.
Ezt a kivitelezo problema nelkul visszafizette, nekem nem kerult plusz ktgbe mert a sajat szakijakmmal meg tudtam normalisan csinaltatni…..mondjuk szerintem az elozo tulajjal kicsit gallyra tette a viszonyt koztuk, mert az “ezereves ismeros” mint kiderult kiszamlazott mindent fele is anno, anyag es munkakoltsegben is)


AxBattler
(félisten)
[RIOS ERROR]

Az “ezereves ismeros” kivitelező volt nálunk is, persze számla nélkül.
Soha többet. :(((

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]