Manuális objektívek DSLR-en, MILC-en - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Stitch
(őstag)

Ilyen célra nem biztos, hogy egy manuális (kis)tele a legideálisabb..szerintem egy fényerősebb, kicsit nagyobb átfogású AF alapzoom is megtenné..persze kérdés, hogy mennyi a keret. Az lenne a legjobb, ha körülbelül megmondanád, hogy mekkora (ekvivalens) gyújtótávolság kéne, mert pl. csoportképhez (ekv. ~35-50mm) nem biztos, hogy találsz olcsó és jó megoldást manuális lencsék között.

Fókuszcsapdán valami hasonlót értettem, mint amit hali01 írt, azzal a különbséggel, hogy nem a gép, hanem te exponálsz a megfelelő pillanatban. :)


Hydra SR
(addikt)

''...azzal a különbséggel, hogy nem a gép, hanem te exponálsz a megfelelő pillanatban.''

-> ez végülis akkor csak annyi, hogy miután megvan a kellő fókusztáv, kikapcsolom az AF-et, hogy megspóroljam a fókuszálási időt és ezzel csökkentsem a lagot?

Szerk: jah, hogy ez a manuális objektívek topic :D akkor nem :D de AF-es obin működik a dolog, főleg ha a fotós keresztneve Clint és a vezetékneve Eastwood :)

[Szerkesztve]


Stitch
(őstag)

Végülis mindegy, hogy AF vagy MF, a lényeg ugyanaz. Igen, a fókuszálási időt spórolod meg és ez azért jó, mert jól el tudod kapni a pillanatot, nem kell a fókuszálással törődnöd (vagy gépnek)..persze tudni kell, hogy hova érdemes beállítani azt a bizonyos fókuszt. :)


Stitch
(őstag)

''Én szoktam manuális obikkal mozgó célpontot fotózni és egyáltalán nem nagy ördöngősség, csak jobban oda kell figyelni.'' - na igen, jóval az AF előtt is születtek remek sport/akció fotók, vagy az említett fókuszcsapdás technikával, vagy egyszerűen folyamatos fókuszálással lekövették a témát :) Gondolom sokat nem változott mostanra a dolog..annyit biztos, hogy már a gép ''követi'' a témát.


hdanesz
(senior tag)
Blog

Legalább 200mm-környékén szeretnék. Az árakkal pedig nem nagyon vagyok tisztában, de szeretném minél olcsóbban megúszni. 20-30K között.


hali01
(őstag)

20-30 körül kapsz Zeis Sonnart.15-20 körül Pentacont.


Stitch
(őstag)

Tokina RMC 200mm f3,5-el kézből készült ''tesztképek'', f5,6-ra rekeszelve, RAW-ból konvertálva, a program alap élesítésével; [link], [link]. Szerintem teljesen jó képet ad, ráadásul f8-on tovább javul. eBay-en 50 euró környékén láttam elmenni egy ilyen objektívet, nekem nagyon olcsón sikerült egy hibátlan állapotút szereznem.


hdanesz
(senior tag)
Blog

Hmmm...tényleg jó képek! Azt hiszem ha meglesz a D50,keresni fogok hozzá egy ilyen obit! :C
Köszi a képeket!


hali01
(őstag)

Ha meglessz a D50-ed akkor Nagy sz.vás lessz egy ilyen obi.


Smogus
(őstag)

Nikonoknál kicsit érdekes a régi manuálsi mondjuk M42-es obik használata
leginkább a fénymérés hiánya lesz problémás D50-nél
Cannon ebből a szempontból sokkal jobb


hdanesz
(senior tag)
Blog

Miért? :(


Mod: Ja már értem,Smogus megmagyarázta. :R

[Szerkesztve]


hali01
(őstag)

Smogus megadta a választ.Amolyan vak vezet világtalant.


Smogus
(őstag)

Ezt a vak vezet világtalant a fénymérésre értetted vagy arra hogy nem vagyok Nikonos?
:D:D:D
Mondjuk nem volt még Nikon DSRL a kezembe sem nagyon, egészen most karácsonyig egy D80-amit az ismerősöm kapott :D, hú emberek az egy nagyon jó gép :)

Egyébként szerintem jópár ember van a forómun aki lehet hogy még fényképezőt sem látott, de nagyon tudja a teszteket meg a specifikációkat :D
Érdekes dolgok ezek ;];];]


hali01
(őstag)

A fénymérésre értettem.:))

Még szerencse,h vannak itt olyanok akik mindent tudnak.Mihez kezdenénk nélkülük?:D


Hydra SR
(addikt)

Smogus, hali01: ezektől a szakértő-de-sohasem-fotózó-sőt-néha-még-fényképezőgéppel-sem-rendelkezőktől néha én is leteszem a hajam, de végülis tényleg megspórolják nekünk, hogy mindennek utána kelljen nézni. Kérdezek valamit, ő fejből idézi a tesztet amit olvasott, és lehet, hogy nem érti vagy legalábbis a jelentőségét nem fogja fel, de jobb esetben én tudom értelmezni és hasznosítani amit mond. Egyszerűbb, mint ha nekem is végig kéne olvasni 30 angol nyelvű tesztet. Szóval már nem bántom őket :) Csak mindig az a haverom jut eszembe róluk, aki meg baromi nagy hi-fi szakértő, építget is ezt-azt, de a zene ízlése kritikán aluli. Nem értem, hogy ahhoz a zenéhez minek olyan minőség. De ha nekem kell valami, bármiben tud segíteni a témában. Így nem kell megtanulnom valamit amihez nem akarok baromira érteni csak felhasználni.


Stitch
(őstag)

Hátha tudtok segíteni: [link].


Dtomi
(őstag)

Egyébként szerintem jópár ember van a forómun aki lehet hogy még fényképezőt sem látott, de nagyon tudja a teszteket meg a specifikációkat

Szerintem ez egy bizonyos szintig rendben van. Kivétel akkor ha már nem csak az adatlapot fújja hanem az észt is osztja, és már oktatni akarna...
De ha vásárlás előtt megnéz 10gépet és mind a 10et be is vágja oda vissza az az ő dolga és jó ha néha néha kijavít 1-1 téves technikai információt.


offoltam

[Szerkesztve]


Smogus
(őstag)

Igazából szerintem is csak azzal van a probléma aki már oktatni akar, és ilyen mint amit írtál

Off vége :D:D


Jinxx
(senior tag)

Végre egy ilyen topik! :DDD Egy ideje foglalkoztat az M42-es obikkal való fényképezgetés, hétvégén sikerült is szereznem egy átalakítót Canonhoz, és kipróbálhattam két obit. Sajnos azt tapasztaltam, amit írtatok is, hogy nincs élességvisszajelzés. Ezt valamiféle firmware frissitéssel nem lehet megoldani 350d-n egyáltalán? Hülye kérdés, most látom, h elvileg nem. :F Valaki leírhatná nekem, hogy néz ki egy ilyen EF emulátor, és hogyan működik? Azt kell mondjam, hogy szerelmes lettem a régi obikba, szóval örülök, hogy lett ez a topik, és szívesen veszek minden tanácsot kezdőként. Ha érdekelnek valakit a hétvégén készített képeim, holnap belinkelgethetem ide. A digitfényképeim topikba biztos.
Jó éjt mindenkinek!


ThufirHawat
(senior tag)

Zenitar16/2.8 full framen is APS-C-n: [link]

üzenetek