Mazda topik - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


ZeroX92P
(tag)

Azért attól jóval többet meg lehet, normálisan használva 6-700km megvan, tény, hogy hamar elkezd rinyálni, hogy üres a tank de akkor még van benne 10-12l, az még nem üres.


tobias88888
(őstag)

Nem a hatótáv a fő probléma, hanem a töltési sebesség. Szerintem senkit nem zavar ha 250km-enként meg kell állni Itthon a legtöbb töltő nem gyorstöltő és kevés is van belőle (benzinkúthoz képest). Na meg hiába van 22kW-os töltőből már jópár, ha a nagyja AC és a legtöbb kocsi 8kW körül tölt AC-ról (Mx-30 talán 7 vagy hogy). Több óra mire feltöltöd egy ilyennél a kocsit, miközben az mx-30nak kb 180km a valós hatótávja, nyáron.

Nem összehasonlítható egy PHEV-el jelenleg. Az olcsóbb elektromos kocsik közül a legtöbb 2. autónak jó vagy autómegosztónak pestre jelenleg, aki meg megy horvátba, inkább PHEV.

Nem az elektromos kocsik ellen vagyok, direkt azt szoktam választani ha autómegosztózok, de még vannak limitációik. Egyetértek a toyota lemondott vezérével, a PHEV-et kellene erőltetni meg a töltés betartását otthon. Sokkal többet érnek a világ kocsijainak 50%át lecserélni pár év alatt, mint a kötelező elektromosra váltani a töredékét. (csak kellenének olcsó PHEV-ek :D )

[ Szerkesztve ]


nyepi
(tag)

Persze, csak ugye a sima benzinessel megállsz, tankolsz és mehetsz újra 5-600 km-et. 10 perc. Viszont az elektromos autónál azért ez még nyűgösebb. Össze kell logisztikázni ügyesen. Erre a problémára lehet jó a wankeles MX-30, csak nem minden nap. A mindennapokban villanyautóként használni ingázásra, viszont lehet vele menni hosszabb távokat is, úgy, hogy nem kell a töltéssel kínlódni. Szerintem ez egy élhető megoldás lehet. Majd az idő igazolja, hogy ez így van, vagy sem.

Egyébként én is meglepődtem, amikor teli tanknál láttam, hogy milyen keveset mennek el a Mazdák, CX-30, M3, M2. Nem vitték túlzásba a tank méretet. :N


tobias88888
(őstag)

Mondjuk érdekes, hogy az MX-30 PHEV 830 köbcentis motorja 9 litert fogyaszt 100-on. Persze egy átlag pestinek minden 20. út hosszabb mint a 80km-es hatótáv, szóval ez nem olyan nagy probléma.


Moleman
(addikt)

Nekem a CX-5 sokszor volt 800 km fölött, de így is kicsinylem a tankját, az Almerának nagyobb volt, az gond nélkül elment 1000 km fölött egy tankkal.
Persze ez csak kényelmi apróság, de jobban szeretek kevesebbszer tankolni. :)
Épp elég volt a robogót 4 literenként tankolni, mikor régen azzal jártam dolgozni. :DDD

Az elektromos autókkal ez azért mizéria, mert amelyikre 500 km hatótáv van írva, az nagy melegben vagy nagy hidegben már 300-at sem fog tudni. Ami rövidebb ingázáshoz vagy városba még mindig bőven elég, de már egy BP-Győr oda-visszát se mernék bevállalni vele.


tobias88888
(őstag)

Mazdánál ez van, valószínű a tank méretét is több óra alatt döntötték el 5 meetingen. Dolgoztam velük, 2013-tól 2022ig mi csináltuk a navigációt a legtöbb mazdába, ahol bizonyos ideig vezető fejlesztő is voltam. Összesen 6 órát kellett kibírnia a navigációnak crash nélkül, úgy számolnak hogy ennyi időnként biztosan leállítod a kocsit. (persze küldtek ticketet 19 óra utáni fagyásról, de az nem volt requirement)

[ Szerkesztve ]


mmdms
(addikt)


Egyébként én is meglepődtem, amikor teli tanknál láttam, hogy milyen keveset mennek el a Mazdák, CX-30, M3, M2. Nem vitték túlzásba a tank méretet. :N

6 nappal a vásárlás után elmentem vele hamburg érintésével az északi tengerig, hát az autobahnon 400 km után már kerestem a következő kutat, párszor megálltunk a 2800 km alatt :D


nyepi
(tag)

:C

Nekem is fura volt a GG-s 6-al. Nagy utazóautó és az első hosszú útnál meglepődtem, hogy 800 km.-nél már világított a visszajelző. Azért autópályán megindul az izzadságcsepp az ember homlokán ilyenkor.
Bezzeg az öreg benzines Citroenem és Opelem is elment 1000 km-et. :B


#TOTTI
(őstag)

Kicsi a tank főleg ha sebesség limiten (G122) használja az ember.


Lipton
(őstag)

Cx5 2.5 simán 14,5 ilyenkor....


Safranek
(aktív tag)

Közben kábelt is kellett cserélnem.
Google maps rendben működik, de waze gps mintha körhintán lenne. :((
Van amikor (ritkán) szépen megy, de legtöbbször nem.
Bosszantó , de nem a világ vége.
Jó lenne ha waze is gond nélkül működne.


tobias88888
(őstag)

Nálam waze is rendben. Tudtommal a google maps az autó gps-ét használja, a waze meg a telefonét, vagy legalábbis régen ez volt (az app dönt)


snorbi82
(senior tag)

Waze van mikor megbutul. Nálam helyre szokte tenni, ha telefonon belépek és után jó egy darabig.


mickemoto
(őstag)
Blog

Sziasztok!
Egy Mazda 6 2002, 1.8, benzines autó a kérdésem alanya. 2015-ben lett külföldről behozva, nálam 2019 óta van. Eddig nem is néztem, csak nemrég nézegettem a különböző olajszinteket ( motort néztem rendszeresen), és észrevettem hogy a fékfolyadék szintje állás után alacsonyabb mint ;jelölés szerinti maximum szint. Minimum szint nincs is és a szervízkönyv azt írja hogy mindíg legyen maximumon, ha nincs akkor töltsünk utána.
A szervízkönyv szerint SAEJ1703 vagy FMVSS116 / DOT3 vagy DOT4 olaj jó bele. Elvileg ABS - es a fék, legalább is ezt olvastam a neten erről a típusról. Milyen fékfolyadékot vegyek? DOT4 + ABS, ABC - t vagy elég a sima DOT4? A szervízkönyv nem ír DOT4+-t csak sima DOT4-et.
2021-ben volt az első két keréken fékbetét és fék munkahenger cserélve mert be volt rozsdásodva és melegedett a felni. Viszont nem tudom hogy akkor volt e cserélve a fékfolyadék vagy sem. A lényeg hogy a szint kb 3 cm- el van a maximum szint alatt és erre szeretnék utántölteni olyat ami jó bele úgy hogy a mostanit nem tudom hogy dot3 vagy dot4.
Köszi a segítséget.


snorbi82
(senior tag)

Hátúl is tárcsa van? Ha igen, akkor mennyi a fékkopás hátúl?


Debilon
(addikt)

DOT 4!


focvis
(veterán)

Szia!

Bocsánat, hogy okoskodással kezdem; 2 évente cserélni kellene a fékfolyadékot.
DOT4.


mickemoto
(őstag)
Blog

Hátul is tárcsa van. Fékkopást nem tudom. Fékmunkahenger cserénél muszáj olajat is cserélni vagy anélkül is kicserélhették? Vagy az is lehet hogy visszarakták ugyanazt bele.

focvis : Semmi baj. Nem tudtam hogy azt is cserélni kell. Egyébként a szervízkönyv nem ír a cserélés idejéről semmit, csak az utántöltésről.

[ Szerkesztve ]


nyepi
(tag)

Azt nem hinném, hogy visszatöltötték ugyanazt a fékfolyadékot. Meg lehet csere nélkül is csinálni, annyi, hogy légteleníteni kell, akkor picit utánatöltenek, hogy meglegyen a szint.
Én annyira nem szoktam ragaszkodni a két évente cseréhez, a sajátomon se. A legbiztosabb, ha megméreted a víztartamot, ha 3% felett van, akkor csere.
Mivel már 5 éve nálad van és azóta nem volt benne cserélve, így szinte biztos, hogy felette lesz.
Egyébként már műszakin is mérik és elméletileg bukik 3% felett.


tobias88888
(őstag)

Kellett egy kis idő mire ideért a hamis égő + lámpa, de működik rendesen (RBCM se égett ki :D ). A 36-os fehér leddel vettem, már az több fényt ad mint a sima (bocsi, nem is sima mert fehér erősebb led van bent, a simánál sokszor erősebb), de tervezek feljebb menni + mindkét oldal lenne jó.

[ Szerkesztve ]

üzenetek