MILC felhasználók szakmai topikja - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


m3ss
(veterán)

az a baj, hogy mar megint csinalsz egy fuji sony hitvitat ebbol a vitabol, fuji jpeg stb. engem nem erdekel ki milyen milccel fotoz. kizarolag a fokusz modszerekrol beszelek.

itt szimplan arrol van szo, hogy ilyen pillanatfotozasnal, mint az ff kep is amit beloktel, ami amugy eleg alexpos, nincs ido ujrakomponalgatni. vagy meglovod kozepso ponttal es kivagod, vagy meglovod arc/szemfelismerovel. vagy meglovod manual fokuszponttal. vagy ugye raengeded auton a tukrost es daralsz, de akkor jonnek a kezek, fenykepezogepek az eloterben amikre ramer majd...
ujrakomponalassal konkretan lemaradsz ezekrol a pillanatrokrol, amikor osszemosolyogva kezet fogtak. szemfelismerovel gyakran masra fog merni, tiszta sor. ha viszont fix helyen allsz es tudod hogy hol vannak a szereplok, mint a szines kepnel, tudod hogy annal a latoszognel ahol fotozol mondjuk a felso harmadoloban lesz a tema, akkor odateszed a fokuszpontot tapival, joystickal vagy akarhogy. es csak kattintgatsz.
ha fejed felol kell fotozni, sokan vannak, lokdosnek, akkor meginkabb igy csinalom, hiszen ezek a korulmenyek csak nehezitik az ujrakomponalos fotozast. sztem.

vagy majd osszemosolyognak, te fokuszalsz, ujrakomponalsz kattintasz? igy sanszos hogy lemaradsz a pillanatrol. meg kovetkezo pillanatban mashol lesznek, ha keves a feny es kicsi a dof meg inkabb igaz ez.
sztem ehhez nem kell rendezvenyfotosnak lenni, de vilagositsatok fel, mert erdekel, sztem eleg sok hasonlo szituban fotozok, es ha van jobb modszer en nem akarok ragaszkodni a hulyeseghez... :R

[ Szerkesztve ]


madgie
(titán)

Szerintem nincs jó és tökéletes módszer, annyit írtam, hogy használtam átkomponálást is. Hányszor húzzam alá az is szót? :DDD

A hitvitát meg légyszi hagyjuk, te kergetsz most is démonokat (baszogatlak az eskúvőfotósságod miatt), nem én...


m3ss
(veterán)

de hogy hozzak egy peldat, pl eskuvokon a szulokoszontes pont hasonlo szitu, mint az ff keped. altalaban tomegben vannak az emberek, es nem lehet a szemfelsimerore hagyatkozni, sokszor masra mer. nem lehet vegtelen doffal sem fotozni, mert ugye annyi feny soha nincs.
ilyen szituban biztos nem fogok ujrakomponalgatni, ide hajol oda hajol, elfordul. arrebb lep egyet. nincs ido komponalgatni. igy 1 perc alatt sikerult ennyi postolhato kepet loni, ujrakomponalva kb. 10% lenne a jo pillanatok aranya. de teny, hogy ilyenkor fokuszpontot pakolgatni se nagyon van ido. altalaban annyira van ido, hogy elotte ranyulok a kijelzore, felrakom a fokuszpontot felso harmadoloba. vagy ha vmi miatt egyik oldalon teret akarok hagyni akkor vmelyik oldalaso harmadoloba es kesz.
ha tudom hol fognak allni, milyen kivagas lesz, milyen latoszog, mint a szines kepnel amit linkeltel akkor is kivalasztok elore egy fokuszpontot es nem komponalgatok ujra.


m3ss
(veterán)

ok tuloztam, nem azt irtad, hogy legalja, csak mar sokadjara olvasom toled, hogy a velemenyem azert nem relevans, mert nem latok bele ebbe-abba amire reflektalok, mert en eskuvot fotozok.
ez lehet igy is van. de azert erveket be tudok fogadni. zero olyan ervet mondtal, ami miatt ezentul en ujrakomponalva akarnek ilyen pillanatokat fotozni.
le lehet fotozni ujrakomponalva ezt a pillanatot? le. sikerult neked? sikerult. jo pillanat :R fogok ezutan barmilyen hasonlo szituban is ujrakomponalva fokuszalni? biztosan nem :N


robi212
(tag)

Nem sértődtem meg, persze ha mást mondanak, mint amit kigondoltam, az nem esik jól :) De tanácsért jöttem, kaptam is és nagyon elgondolkodtatott, amiért hálás vagyok, mert lebeszéltetek (ti és mások is) egy felesleges és költséges kirándulásról. :R


madgie
(titán)

Szerintem ugyanazt mondjuk, csak másképp: én sem a kötelező középső AF ponthoz ragaszkodom, sőt, az első MILC óta nem úgy fotózom, itt is pontosabban kellett volna fogalmaznom: valahová elböktem az Af mezőt, a várható irányba és onnan komponáltam újra félig lenyomás után. Ez sem túl modern megoldás, de annyira darálós volt az adott szitu, hogy akkor és ott sokszor így oldottam meg. Aztán persze a gyorsgomboknak hála Eye-AF-re is vissza tudtam állni, azonnal, ha az kellett. Ritkán kellett, sajnos.

Az esküvőt meg tényleg félreértetted: semmi bajom az esküvővel, az esküvői fotózással pláne (mert nagyon sok skillt fejleszt) én abba a helyzetbe untam bele, ami itthon van (főleg keleten), a sok kiégett szolgáltatótárssal, a túlkompenzáló menyákkal stb.


Roxx
(tag)

Sziasztok.Jelenleg Canon 7D MKII t használok elsősorban madárfotózásra.Régóta gondolkodok,hogy Milc re váltok.A jelenlegi objektív parkomat szeretném megtartani ezek Canon 100-400L,70-200L és egy Sigma 150-600.Kb.100 eft körül gondolkodtam ezen az áron egyáltalán van e Milc ami szóba jöhet?Természetesen jobb legyen mint a jelenlegi vázam sebesség,képminőség stb...

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Van erre amúgy vásárlási tanácsadós topik. De azért azt tisztázd le, hogy 100 ezerbe kerüljön-e a váz vagy a 7D mk2 eladása után ennyit vagy hajlandó ráfizetni, nem mindegy!

(Amúgy egy 100 ezres váz az manapság a Sony A6000 és szerintem nem feltétlenül leszel beljebb vele AF teljesítményben, pláne másik rendszerről adapterezett objektívekkel. Amúgy egy nagyon jó ár/érték arányú gép fotóra a mai napig, de én frissebb vázat vennék madarazni, lehetőleg IBIS-el).


Roxx
(tag)

Köszi.Esetleg egy két váz tipp?


MrChris
(nagyúr)

Ezen az áron nemtom van e értelme ezekhez az obikhoz milcet venni. 7D MKII egy profi váz, ennyiért régi belépő vagy hobbi milceket kapni. Talán neked a Canon M50/mk2+adapter lehetne megfelelő választás, csak az a rendszer meghalt. Az adapterezésnek Sony-nál is utána kell nézni mert nem minden vázzal 100%-ban ugyan olyan szinten használható mint egy natív objektívvel.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Még mindig nem mondtad egyértelműen mi a keret, de ha a 7D Mark II eladásával (180-200k) és 100k hozzáadásával számolsz, akkor a Sony A6400-ban például egy aránylag normális AF rendszer van, de IBIS nem lesz. Kicsit régebbi az A6500, de IBIS abban legalább van.

Persze nem feltétlenül új árakkal számolva. Fontos még, hogy keress konkrét véleményeket a váz + adapter + objektív kombóról, mert ezek ugye nem csak másik rendszerről jövő üvegek, de DSLR-hez lettek eredendően tervezve.

Amit nagyon nem javaslok:

1.) Egy fillért is invesztálni a Canon EOS M rendszerbe, hivatalosan is döglött, ellenben az EOS R rendszerben lévő APS-C vázak ajánlhatók, akár akciók is lehetnek rájuk amikben ajándékba jár az EF-RF adapter. Egyébként az EOS R7 tekinthető az EOS 7D utódjának.

2.) Panasonic vázat venni amiben nincs PDAF (ez jelenleg egyetlen Full Frame vázban van)

[ Szerkesztve ]


Tin_Shield
(őstag)

"Panasonic vázat venni amiben nincs PDAF (ez jelenleg egyetlen Full Frame vázban van)"

+G9mkII (mondjuk kb ez is full frame árban van...)


Roxx
(tag)

Köszönöm a válaszokat....


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Oh bakker tényleg, azt el is felejtettem! :)

Na ezért szeretem a nyílt fórumot, sokan keresnek privátban szakérteni, de én is fogalmazhatok pontatlanul és ilyenkor ki lehet javítani/egészíteni.

Mondjuk a Pana G9 II annyira mocsok drága, hogy nagyon kell akarni az m4/3-ot hozzá. Ehhez képest az S5 II azonos árban egy sokkal jobb ár/érték arányú ajánlat. Az objektívek ára más lapra tartozik, de az nem legitimálja a G9 II árazását.


Grillo
(senior tag)

És igazából a G9II is Full Frame vázban van. :DDD


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Ez a szegény G9 II nekem egy akkora kérdőjel, hogy nem tudom egyáltalán hova tenni.


Neck
(veterán)
Blog

Mondjuk innen nézve, egy ilyen szituban lehet inkább egy jól erősen megmarkolt telefont használnék.
Bár nem vagyok sajtófotós, az tény, de az online cikkekbe ágyazott 640x480-as fotókat kb lassan mosógéppel is lehet lőni :B :D

[ Szerkesztve ]


MrChris
(nagyúr)

Sőt mitha kb minden amit tud megegyezik az S5II-vel, nem lepődnék meg ha csont ugyanolyan alkatrészekből állna csak a szenzor mérete más. Valahol olvastam, hogy a szenzorok ára már nem a fő tényező az alkatrészek között. Így a magas ára jobban érthető. Ezzel az erővel a Pana vehetne, beletehetne apsc szenzort is és lenne egy harmadik szenzor verziója az S5-nek. :DDD


vihartigris
(őstag)

Már mobil sem kell, a mesterséges intelligencia "lefotózza".


madgie
(titán)

Egyébként valamennyire ráhibáztál, na nem a konkrét esetben, de videós munkához használom már az iPhone-t is. Nyilván - mint minden cuccnak - ennek is megvannak a határai, ha ezt ismeri az ember és tudja, miben jó, kitűnő vágóképes cucc szerintem ez is. Kb két hónapja használom, ennyi idő alatt az ötödik melónál támaszkodom direkt erre is, második-harmadik kameraként.

üzenetek