MILC felhasználók szakmai topikja - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Mókás látni hány youtuber akadt ki a Panasonic S9 kapcsán a nagyságos kamera tesztelőkre (gyakorlatilag a legnagyobb csatornákra) és évek óta gyűlő feszkók jönnek ki.

Csak egy példa.

De amúgy tényleg itt világított ki az, hogy ott áll az S9 bemutatóján egy rakás híres youtuber díszfasz japánba utaztatva a márkatulajdonos pénzén és egyszerűen a homlokukra van írva, hogy ez a fényképezőgép az utóbbi évek legnagyobb átkúrása, de egyik sem meri ledobni a kesztyűt és ököllel a Panasonic arcába vágni, hogy köszönjük, ezt nem esszük meg.

Mindegyik keresi azt a középutas érvelést, ahol el is mondják, meg nem is, ködösítenek, zanzásítanak, csak valahogy menjen át a videó a cég PR részlegén, nehogy nagyon megharagudjanak, mert akkor nincs több utazgatás a pénzükön és nincs tesztkészülék megjelenés előtt, akkor pedig a csatornájuk is lemarad.

A videóban nevesítve volt Roman Fox (Fujifilm relációban), akit én egy nagyon tehetséges fotósnak tartok, de egy doboz gyufát sem vennék a tesztjei alapján, mert NEM TESZTELŐ, nem ért hozzá és nem is lenne szabad, hogy ez a feladata legyen.

Így operálnak a márkák, megkeresik azokat, akiket kedvelnek valamiért és a kezükbe adnak egy csábító feladatot, amihez nem értenek, ráadásul a Youtube eleve egy sokkal lazább közegnek van beállítva, mint a hagyományos újságírás, lehet bármit mondani, felelősség mögötte meg nulla.

Én már Kai W vagy a Chris-Jordan páros felemelkedésénél is mondtam, hogy hiába kameraképes arcok, egyszerűen nem újságírók, ne tekintsünk rájuk így. A PetaPixel videójában azon a ponton akadtam ki, amikor a mechanikus zár hiánya miatti problémákat letudták egy rövid 10-10 másodperces szegmensben és megy tovább a bullshit, mintha ez egy igazi fényképezőgép lenne.

Az öreganyám térdkalácsát bele, hát ez ennek a gépnek a legkomolyabb design problémája, amitől fotózásra teljesen alkalmatlanná válik, miközben a Panasonic nem azt mondja, hogy ez egy retro fényképezőgépnek álcázott videokamera, mert akkor kibukna, hogy ez egy marketingesek által összetákolt bullshit termék.

Ezért nem nézek tesztvideókat SOHA egyik kamera esetén sem, kizárólag tartós használati tapasztalatokat tükröző véleményekre alapozok.

A youtuberek kinyírták az újságírókat, most pedig egyre látványosabban saját magukat is.

üzenetek