Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


vEgGg
(csendes tag)

A dupla kártya valóban hasznos, de inkább "éles" helyzetekben lehet életmentő (esküvő, rendezvények...), tárgyfotónál kevésbé kritikus. Nekem úgy rémlik, hogy az RP-t is lehet USB-n tölteni, de ennek még utánanézek.


p_adam
(addikt)

Igen lehet, ha a gyári akksi van benne és a kamera ki van kapcsolva.
Csak PD kompatibilis USB-C töltő működik vele, viszont emiatt gyorsabb is (pl. a laptopokon lévő USB-C csatlakozók is ilyenek, én azzal használtam, az USB-C kábel párszáz Ft ebay-ről)

[ Szerkesztve ]


vEgGg
(csendes tag)

Én úgy láttam, 40 is van az alap EF adapter, szóval ez alapján akkor még inkább megérheti. Objektívek terén sajnos elég hiányos a tudásom, mivel eddig csak a 600d kit obiját és egy vintage 50mm-es Zeiss Jena-t használtam, de akkor először is utánajárok, hogy milyen különbségek vannak pl. a fenti 2 obi között...


kacsento1
(senior tag)

Elnézést félreérthetően írtam. Persze minden vázat lehet usb-n keresztül tölteni. Én arra gondoltam, hogy használat közben töltődik a váz. Ha pl. állványra rakod egész napra (tárgyfotónál előfordulhat), és a vázat összekötöd a pc-vel amin esetleg fut egy c1, ahol tudod ellenőrizni a képeket nagy képernyőn, akkor ott hasznos lehet ha nem kell állandóan akksit cserélni. Bár ez is inkább a régi sony akkuknál van jelen, az újabb fz már állítólag elég jól bírja.


p_adam
(addikt)

Persze, ha az itthoni árat nézed akkor igen, de meg lehet szerezni azt az adaptert olcsóbban, aki külön veszi, az nem fog 40-et kiadni rá, ezért számoltam rá annyit.
Egy L-es objektívnek jobb lesz a színe kontrasztja, stb. de a legfontosabb különbség, hogy nem vesztesz fényerőt zoomoláskor, ennek több előnye van, kevesebb zaj, stabilabb AF, jobb háttérmosás.
Az EF 50/1.8 STM esetleg megfontolandó lehet még hozzá, ha már úgyis van adaptered, de az már egy más téma, a kit objektív sok dologra elég.
A másik opció meg ha nem zoom objektívet veszel, hanem az RF 35/1.8 IS STM Macro objektívet, ami ugye kevesebbe kerül (korábban akciózták egyes helyeken együtt, de itthon nem láttam) de az egy merőben más megközelítés, itthon most per pillanat ennek a drágább 24-105 adapteres kitnek az árazására mondanám, hogy 'ok'.
A FF jellemzője, hogy előbb-utóbb sokat költ rá az ember, egy APS-C szenzoros géphez több mindent lehet beszerezni, ha egy adott képzeletbeli vonalnál megáll a keret.

[ Szerkesztve ]


vEgGg
(csendes tag)

Világos, köszi a kimerítő választ!


vEgGg
(csendes tag)

Ennek kapcsán még az jutott eszembe, hogy vajon érdemes lehet-e külön venni a vázat és az obit, utóbbit akár más gyártótól, akár használtan is. Pl. ha a Sony váz kijön ~600-ból, akkor 50-ből kapok-e jobb obit, mint amit 650-ért kitben adnak mellé? Illetve az EOS RP esetén még érdekesebb lehet a kérdés, mert ott már 400 alatt kijön a váz EF adapterrel....

Szerk.: Itt mondjuk elég nagy különbség van, kitben az A7 és az RP ugyanannyiba kerül (persze az RP a jobb obival ennyi), a váz árában viszont 200.000 különbség van. Ez mennyire reális?

[ Szerkesztve ]


p_adam
(addikt)

Totál egyéni megítélés kérdése, de én ezekre az olcsó kit objektívekre azért nem vesztegetném a pénzt, mert elvész vele az egyedi kinézet. Videózni pl. jó lehet.
Egy 24-105/4 kaliberű dolognak már van sokkal több értelme (főleg a Canon esetében, ahol nincs stabilizálva a szenzor) és a képminősége is elég jó, sokoldalú, közelpont se rossz, tehát tárgyfotózásra is többé-kevésbé megfelelő.
A Sony vázakhoz vannak Tamron objektívek is, de annyira azok sem olcsók.

Ha már 600-at vázra költesz, akkor az objektívekre is célszerű zsebbe nyúlni, hogy ki is használd amire pl. az eléggé izmos AF rendszere képes, erre utalt az előző hozzászólás vége.
A drága FF váz + olcsó objektív szép képminőséggel nekem csak a régi manuális objektívekkel működik (a Canon EF adapterezés talán a legolcsóbb AF-ben, illetve a Sony gépekhez vannak olcsó fixek amikhez nem kell adapter, így a méretük is kisebb), de egy kezdőnek nem biztos, hogy ez való (meg akkor már ennyi erővel lehet a váz is olcsóbb, mint az RP vagy egy eredeti Sony A7 ami AF-ben meg sok minden másban gyenge, de nagyon szép képeket gyárt fillérekért)

[ Szerkesztve ]


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

képminőség [+fényerő] / AF / olcsó <- ezekből választhatsz kettőt, afféle lesson 101 obivásárlásnál, nagyon kevés kivétel van.

[ Szerkesztve ]


p_adam
(addikt)

Szerintem a 200.000 kb. reális, lehetne kb feleannyi RP mint az A7III a kitben viszont a Canon ad "extra kedvezményt", a Sony meg nem, meg ha esetleg adapterezni akarna az ember a Sony-hoz az is drágább és nem működik olyan jól.
Nem könnyű csak így összehasonlítani, mert eléggé eltérő a két váz meg a rendszer is más jellegű, a Sony sokkal előrébb van, a Canon-hoz meg több a régi opció.
Az A7II és RP inkább van egy árban, de ott meg ugye a Sony sokkal régebbi és ez látszik a képességein, miközben a Canon dinamikában és stabilizálásban el van maradva. Bonyolult :)
Szerintem próbálj ki mindkettőből valamit meg valami mást is, sok opciód van, ne hallgass senkire ;)

[ Szerkesztve ]


pandur99
(aktív tag)

Csak halkan kérdezem: instára meg tárgyfotóra mi a francnak kell FF?


vond
(MODERÁTOR)

Épp ezt akartam írni én is. Egy Fuji APS-C egy jó alapobjektívvel, vagy akár egy modern MFT váz egy (használt) PRO alapzoomal is bőven jó lenne erre, és nem kellene 700 ezrekben gondolkodni. Videóban sem lenne hátrébb, sőt. :U Hiába kisebb a szenzor, de egy újabb 20-24-26 MP-es vázzal és egy éles obival szerintem szép képeket lehetne lőni. És akkor még ott vannak a hi-res módok is. :)

Némileg kapcsolódik:
Az utóbbi időben kicsit elszállt a Pana G9 ára, de most látom, hogy Edigital-ban adnak hozzá egy Feiyutech AK2000S-t összesen 400-ért (Leica 12-60-nal meg 600-ért). Más boltokban meg még mindig tart a Ronin SC-s akció. Ha valakit nem zavar, hogy a gimbalt egyből el is passzolja (90-100 ezerért), akkor azért jó áron meg lehet csípni a vázat most. :K

[ Szerkesztve ]


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

+1

kb. bármelyik 24MP-s fuji váz ficsörjei elég hobbizni 99%-ban, max nincs eterna/acros.

pl. kenrockwell (ok, popular tudom) e3 tesztjében a két olcsó kitzoomal tesztelt, baró élesség és rajzolat.

(#55194) vEgGg
van olyan régebbi ff gép, aminek a dinamikáját körbesétálja egy új mft/apsc. vagy a súly, méret dolog, nem minden a szenzor méret, ha a 3/4-nyi szenzor mellé feleakkor súly és méret jár. de sokan azért veszik, mert hát efef, mint a V8-as autó, aztán ki se használják, no offense ez most csak eszmefuttatás, nem a te kérdésedre irányul.

[ Szerkesztve ]


vEgGg
(csendes tag)

Az insta és a termékfotó (+néha videó) csak a jelenlegi hivatásos része a dolognak, emellett "mindenes" is lenne a gép (természet, portré, rendezvény), utóbbiak nagyrészt hobbiként, esetlegesen munkaként. Emellett egyébként visszakérdeznék, hogy ennyi erővel minek kell bármihez is FF (mondjuk az asztrofotózáson meg az egyéb sötétben végzendő munkákon kívül, ahol azért sokat számít a fényerő és a zajszint)? Én őszintén szólva annyira nem mentem bele ebbe a témába. Értem a különbségeket az FF és a kisebb szenzorok között, de ezek alapján úgy látom, hogy azért elég sok profi munkát jól el lehet végezni kisebb szenzoros gépekkel is, és mégis veszik rá a FF gépeket. Én most úgy álltam a kérdéshez, hogy szeretnénk egy jelentősebb előrelépést tenni felszerelésben is a 600D-hez képest, és adta magát a FF, mint opció. Értem, hogy drágább, de azért belátható időn belül kitermeli az árát, akkor meg miért ne...?


nozs23
(addikt)

Alapvetően jelenthet nagy ugrást az FF, de a legolcsóbb kitobival nem fog. Ezért is javasolják, hogy érdemes elgondolkozni egy croppos gépen tisztességes objektívvel, mert pont az FF előnyét eszi meg egy sz*r üveg. Ami fényerős és éles, az pedig drágább lesz.
Egyszerűen ennyiből nem megy jó FF váz, jó videós képességek, tisztességes obi, stb.
Csak egy vázba beruházni szerintem hülyeség. Át kéne gondolni milyen átfogású és fényerejű obi kell (még akkor is, ha soha nem cseréli le) és az alapján elindulni. Mert brutális különbségek lehetnek árban.

[ Szerkesztve ]


vond
(MODERÁTOR)

Fuji X-T30 + 18-55, vagy Pana G9 (gimbalos akcióban) + használt/szürke 12-35 II, vagy Oly 12-40 Pro. Egy így kb. 450k, és van egy brutál jó, modern, mindenes szetted, éles obival. Szerintem. :) De még akár ennél olcsóbb vázak is jók lehetnek.

Nálam is állandóan megy a vakarózás :D , de végül mindig oda lyukadok ki, hogy fullframe-be akkor vágnék bele, ha nem sajnálnék legalább 8-900k körül kiadni egy váz+obi kombóért, pl. egy A7III + Tamron 28-75, vagy Sony 24-105. Vagy esetemben (főleg a meccsek miatt) Tamron 28-200. ;] Bár ezt még nem tudjuk, mennyire jó optikailag. Vagy már tudjuk? :D

[ Szerkesztve ]


kacsento1
(senior tag)

Vagy az is opció lehet, hogy tudatosan építkezik ff felé, ahogy én is teszem. Vettem egy a6000 vázat, és hozzá akcióban egy FE 85/1.8 üveget. Jelenleg FE 35/F1.8-ra vagy Tamron 28-75-re gyúrok, és ha megvan, akkor mehet a váz csere is később, viszont addig is tudom használni a jó objektíveket. Én úgy gondolom, hogy lassan annyira elérhetőek lesznek a jó ff vázak, hogy érdemesebb hosszú távra gondolkodni velük. Persze az üvegek drágák, de ha megvan a konkrét elképzelés, akkor idővel azt is ki lehet építeni igénytől függően. Sony-nál maradva egy a7iii most 546-ért vehető, plusz mellé egy fix 50-es használtan kezdésnek, és megvan 600e-ből, később meg egy Tamron 28-75 és nagyjából meg is van. Persze ha nem kell tele tartomány. :D


vEgGg
(csendes tag)

Hol látsz 546-ért a7iii-t? Én árukeresőn nézelődök, ott 608.000 a legolcsóbb...


vond
(MODERÁTOR)

Gondolom, beleszámolta a 60 ezres pénzvisszatérítéses akciót. :)

(#55197) kacsento1: Persze, ez is egy út. :)

[ Szerkesztve ]


kovsol
(titán)

-60e Ft pénzvisszatérítés 1 hónappal vásárlás után. [link]

Egyébként Westend MM szombaton ki volt rakva Canon EOS RP + EF adapter 250e Ft utolsó darabos akcióban.

[ Szerkesztve ]

üzenetek