üzenetek

hozzászólások


Depression
(veterán)
Blog

Számlazárást követő napon arra ébredtem, hogy kaptam sms-t a szolgáltotómtól, miszerint elfogyott a 100MB-os keretem. Valami idióta játék pont akkor frissítette magát. :)

Még szerencse, hogy nem 5G-n volt, különben éjfél után 1 másodperccel visított volna.


Sofian
(őstag)
Blog

Mehetsz 200 métert egy Ferrarival.... élvezz ki minden centit.. :P


Pőze
(aktív tag)
Blog

Nekem minden vágyam. Leszednék addig valami fasza hd pornót :D


Hadeska22
(tag)

Ez mind szép és jó, persze fejlesszenek...de kérem vázoljon fel nekem valaki egy olyan szituációt amikor akár ennek lenne is létjogosultsága...I mean... van olyan dolog amire a 4G nem elég?.. torrentezéshez úgy tudom nem feltétlenül telefon kell, bár való igaz hogy néha telefonról indítom be, aztán gépen töltődik tova , de ezt wi-fin keresztül művelem ami nem jár költséggel :D...

Külföldön minden olcsóbb vagy egyáltalán nem kérnek el érte pénzt ausztria...,

nálunk a 3G is éppen hogy működik, és számomra még egyelőre elképzelhetetlen hogy Pécsen én 4G adatátvitellel netezzek..

Telenoros(Djuice-s) vagyok és az áraikat így is horrornak tartom, főleg hogy ha rendesen használnám ,egy nap alatt le is menne az egész havi keretem..


Dany007
(veterán)
Blog

Egyetértek a többséggel. Amíg a T-mobil 3G lefedettsége kb a nagyvárosok és közvetlenül közelükben működik addig miről beszélünk?

Plusz mire nem elég a 20Mbit? Torrentezni otthonról kell lanon keresztül, nem mobilneten.


kmisi99
(addikt)

Csak milyen áron. :DDD Őszintén szólva nekem az Edge is jó. Nagyon jól elnetezgetek arról is 5-6 másodperc alatt betöltenek a honlapok képek nélkül. Így meg 100mb al is órahosszat elnetezek úgy hogy kb 5mb megy le.


LordX
(veterán)
Blog

A 20 Mbps arra nem elég, hogy ha valamiért 200 ember elkezd mobilnetezni a cellában, akkor máris csak 100 kbps jut egy főre.. És az a 200 ember nem valami elszállt dolog, ha pl. megnézed a T lefedettségi térképén Hajdúszoboszlót, akkor ordít róla, hogy egy darab torony van a városban, 3 cellával... Arról nem is beszélve, hogy a QAM64-es HSDPA akkor ad neked 21 Mbitet, ha rá vagy celluxozva a toronyra, úgy reálisan inkább ennek átlagosan fele-kétharmada, tehát már jó kis 60 kbps-ről beszélünk. Jah, és "természetesen" közben nincs hanghívás se a cellában.

[ Szerkesztve ]


Ati1979
(veterán)

Az ilyen mi lesz x év múlva híreknek semmi értelemét nem látom...


djculture
(félisten)
Blog

Itthon mindig ezekre a szabványokra verik magukat közben, alig van olyan mobil internetes csomag amiben a leforgalmazható adatmennyiség függvényében ne tízszeres árat kérnének bármelyik másik európai országban fizetendő árhoz képest. Na itt van az extraprofit nem más szolgáltatásoknál.


gabe8719
(senior tag)
Blog

A Samu szerint 7 év múlva 5G? Jah.. Koreában esetleg.

Abszurdisztánban meg maradnak az 1000 ft/100mb csomagok, amikkel még a HSDPA-nak sincs sok értelme..
Amíg ezért a pénzért egy hónapban 3 hosszabb yt videót nézhetek meg, addig tökfölösleges a gigabites sebesség, mert úgyis csak olyan netezéssel tudom beosztani egy hétnél továbbig, amire az edge is bőven elég. Opera minire és gmailre a 4G is minek?

Persze a gigabájtos csomagoknál már lehetne némi értelme, de az meg annyiba kerül, hogy akkor már előfizetek belőle egy szupergyors és korlátlan kábelesre.. (pláne hogy jellemzően lefedettség is csak ugyanott lenne hozzá..)

Itthoni viszonyokkal nézve vicc ez az egész 2020, de még a 2030 is.
Már ha lesz még működő gazdaságunk addig, nemhogy mobilnet.


MurdR
(veterán)
Blog

Nevetséges ha belegondolsz :))


kmisi99
(addikt)

djuice nál 1500ft/500mb


ViZion
(félisten)
Blog

Tré-nél ~9500 Ft a 30 GB, de ez csak nyet, nincs hanghívás, SMS meg ilyesmik.


vipnolf
(aktív tag)

tévedés!
a tnél az összes netes csomag támogatja a text msg-t. a hanghívást is, csak a hívásnak kb 110ft/perc az ára, viszont az sms az 40ft körül van, ami a pannonos előfizetésem 43ftjához képest még kedvezőbb is, pedig a t-s kizárólag adatcsomag.

ezek tények, nekem relax net 4GB-om van. jah és nem mellesleg 4GB-ért fizetek 2400ft-ot mivel otthon is thome netem van és jár rá a duplanet 40%-os kedvezmény a 4300ftos alapárból.
sztem nem sok. és még torrentezni is szoktam telefonról+jutub+MATV+streaming

egyszer fogyott el eddig forduló előtt. mondjuk csak HSPA-n tolom. azért 2400ftot nem tartok soknak 4gbért

[ Szerkesztve ]


ViZion
(félisten)
Blog

TÉVEDÉS!
Olvasd el, bakker.
"Mobilinternet-csomag hang előfizetéshez (díjcsomaghoz) nem vehető igénybe, az kizárólag a külön SIM kártyával igénybe vehető mobilinternet előfizetéshez választható."

A kicsi csomaghoz van hang, ehhez nincs.
Ezek a tények ;)


djculture
(félisten)
Blog

rablás kategória..


vipnolf
(aktív tag)

jogos, akkor odafigyelek,hogy maradjak a kicsi csomiban :R :DDD


Uzi74
(senior tag)

Németországban rosszabb és drágább is a mobilnet, mint Mo-on. Különösen az O2/eplus hálózatokon. Anyukád vegyen olyan kártyát (akár discountertől is), akik a voda vagy T halózatát használják.
Ha végigmész autóval, Mo-on szinte végig van lefedettség, Ausztriában csak városban, No-ban városon kívül általában edge/gprs.


HuMarc
(addikt)
Blog

Erre valaki válaszol? :)


ViZion
(félisten)
Blog

Rosszul közelíted meg. A mobilnet nem azért mobilnet, mert csak mobilon használható. Nekem is az van, routerrel, mindennel, több gép rákötve...


HuMarc
(addikt)
Blog

Tényleg? Az nem sokkal drágább, mint ami kábelen jön be? :F


ViZion
(félisten)
Blog

Sokkal. De mindenhol van kábel? ;)
Vagy aki utazik sokat, az kefélheti a kábelt... :D

[ Szerkesztve ]


dchard
(veterán)
Blog

Kérlek :)

A mobilhálózat sebessége függetlenül attól, hogy hány G nagyban függ a kiépítéstől, az access kapacitástól, a pillanatnyi forgalomtól vagy az elfőizető elhelyeszkedésétől a kiszolgáló cellában.

Alapvetően a 4G is akkor gyorsabb, ha nagyobb sávban tud működni, mint a 3G, több antennaelem van hazsnálatban, nagyobb modulicáót tud hazsnálni mert az előfizető előnyös helyen van. Tehát nem lehet erre egyértelműen válaszolni.

Például a T-Mobile LTE-je 10MHZ-ben működik 2x2MIMO és 64QAM segedelmével a max elméleti sebesség 74Mbit/s. Ehhez képest például a Voda állomásain a 3G (HSPA+ dual carrier) szintén 10megán megy 2x2MIMO és 64QAM mellett az elméleti maximum 84Mbit/s. Tehát nem szükségszerűen gyorsabb a 4G mint a 3G. Arról nem beszélve, hogy az LTE képes terminálok ritkák és drágák egyelőre.

Az viszont tény, hogy az LTE(4G) minden ízében sokkal fejlettebb és hatékonyabb rádiós technológia, tehát ha nem is feltétlenül a sebesség, de például a késleltetés leszorítása miatt lehet érdemes váltani a szolgáltatóknak, vagy az all IP architektúra miatt.

Gondolom látszik, hogy a kérdés tehát nem egyszerű.

Dchard


HuMarc
(addikt)
Blog

Köszönöm a választ, nem mondom, hogy értem, de azért a lényeget magértettem. :R


dchard
(veterán)
Blog

A késleltetés például azért fontos, mert amikor böngészel, a weblap letöltési idő csak akkor rövidül, ha a késleltetés is csökken. Például hiába áll rendlekezésre mondjuk 7megabit, ha a késleltetés nagy, akkor csak 2-3megát tud kihajtani a kliens egy weblap letöltés során. A legnagyobb áttörés itt a HSUPA bevezetésekor volt megfigyelhető, amikor a 200ms körüli válaszidőkból 60-80ms lett. A temrinálok többsége még mindig nem HSUPA képes, pedig a hálózatok minden eleme tudja a HSUPA-t. A jelenleg széleskörben elérhető DC-HSPA+ mellett a válaszidő tartósan 50ms alatt marad (jellemzően 30-40ms) ami az első ADSL bevezetésekkel partiban van. Persze ehhez DC-HSPA+-t tudó telefon kell.

Tehát sokszor az előfizető régi vacak telefonja, modeme okozza a problémát, vagy a lassulást. Igenis figyelni kell az előfizetőnek arra, hogy milyen eszközzel használja a mobilnetet, mert a szolgáltató akármennyi pénzt elkölthet a hálózatára, ha az ügyfélnél rossz régi készülék van semmit nem fog érezni belől.

Dchard

[ Szerkesztve ]


HuMarc
(addikt)
Blog

Így már világosabb :D Még egyszer köszönöm a választ!


zenke
(aktív tag)

Mekkora neted van? 50mb :F


LordX
(veterán)
Blog

.. és nem csak a saját "hálózati élményét" teszi tönkre a user a régi eszközzel, hanem mindenki másét is lerontja, aki ugyazon a cellában tartózkodik.


dchard
(veterán)
Blog

Pontosan így van, mivel a jóval alacsonyabb bit/Hz arány miatt a régi terminálok a gyatra sebességhez is sok rádiós erőforrást követlenek, és mivel ez osztott erőforrás így a többi ügyfél elől is felzabálják a kapacitást.

A megoldás erre az lehetne, ha a régi terminálokat eleve hátrébb priorizálnák és ezzel kényszerítenék ki a jobb eszközre való váltást. MOndjuk az EPF ütemező eleve ezt csinálja, hiszen ha azonos rádiós erőforrással az egyik előfizetőt gyorsabban ki tudja szolgálni akkor azt részesíti előnyben, persze egy bizonyos határig.

Dchard


Depression
(veterán)
Blog

Azért még szerencse, hogy nem te döntesz, mert különben mindenki vehetne évente új eszközt. :(
Ha a szolgáltatóknak érdeke lenne, hogy jobb kihasználtságot érjenek el, akkor nem árulnának több éves telefonokat. De ha megnézed az árlistákat, jellemzően most sem az új technológiákat használó telefonokat találod.


dchard
(veterán)
Blog

Mint kifejtettem, az EPF ütemező amit mindhárom operátor használ, valamennyire érvényesíti ezt az elvet, tehát ez már most is megvalósul valamennyire.

Egyébként meg nem kell évente új telefont venni, de azok akik 4-5 éves szappantartókkal, és Rel99-es szutyokkal tolják szét a hálózatot, miközben saját magukkal meg másokkal is jól kitolnak, holott például egy HSUPA-s stick 3-4000 HUF, azokat egész nyugodtan hátra lehet sorolni. Ettől még működni fog, csak lassabban.

Több éves telefonokat meg azért árulnak, mert arra van kereslet (=csóró az ország). Mondjuk a probléma nem is ezekkel az olcós 2G-s telefonokkal van, hanem a belépő 3G-s modellekkel.

Dchard


fojuzer
(aktív tag)

Hm-Hm Sokan örülnénk annak ha hazánkban a 3G mindenüt tökéletesen müködne,Na a Király?4G-LTE hm az nehezebb,sokkal több venni képes telefon kellene.na és jó lefedettség-átjátszok,térerö biztositása. :O


TeeJay
(félisten)

barátnőmnek vodafone mobilnet van aztán mikor pár nap alatt lejár a kemény 150megabájtos csomag
utána 32/32kbit-re korlátozzák
ellenben rájöttem hogy olyankor is működik a telefonon a speedtest.net app
és ha a vodafone szerveren mérek nincs sebesség korlát
a havanna lakótelepen gyakorlatilag 4-5megabit körül lehet mérni letöltésre napszaktól függetlenül
oké a ping 300-500ms is szokott lenni de hát ez van
érdemes lenne másoknak is tesztelni mert ha már lejárt a havi forgalom semmibe se kerül


ted_mosby
(senior tag)
Blog

5g értelmét még nem igen látom. De örüljünk! A legújabb parasztvakítás!


desigo
(senior tag)

Akkor most örülünk?


Zsolty20
(aktív tag)

Örülünk :)

üzenetek