Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Egon
(nagyúr)
Blog

A szokásos kettős mérce. Ha az álláspontodat az támasztja alá, hogy egy eseménysorozatból egyetlen eseményt kiragadsz, akkor azt teszed, ha viszont az előzmények is kellenek hozzá, akkor természetesen játszanak ez előzmények is... :C


Samott
(őstag)

Igen, en is csak a kettos mercet kertem szamon. Ha 94-re mutogatunk akkor mutogassunk 1920-ra is.


D1Rect
(félisten)
Blog

Olvastam wikin anno.


finest
(őstag)
Blog

Én abszolút a törökökkel való történelmi tapasztalataink alapján és feltétel nélkül hiszek az örményeknek, akkor is, ha azt gondolják mások, hogy az emberi szenvedést, legyen az azeri, vagy örmény összelehet hasonlítani különböző adatokat méregetve, ti. hogy ki és mikor hány embert vesz(ej)tett (el). A 20. század elején pl. Nakicheván enklávé is örmény többségű volt, amihez az azeriek most kaptak korridort. Szóval az ellenük elkövetett népirtás miatt nem tudok nem az ő pártjukon állni.


fairi
(őstag)

"1994-ben az oremenyek csinaltak vissza a trianonjukat"

ez teljesen értelmetlen, mert az első Örményország kb Fekete-tenger, Kaszpi-tenger Földközi tenger háromszögét uralta. Az örmények kurdokhoz hasonlóan a Kis-Ázsiai 1. évezredben élő népek keveréke, azok akik nem olvadtak be a törökök és perzsák közé. Igazi törzsterületük Kelet-Törökország, ahonan törökök elűzték. kaukázus inkább menedék történelem zivatarai miatt. Környéken minden az ővék szerintük, mert ők az őslakosok, Első Örményországot 2600 éve alapították, és utána jó sokszor ujjá alapitották különböző helyeken a környéken.. Azeriek 1100 körül vándoroltak be, és olvadtak össze iráni népcsoportokkal, és alakult ki a modern azeri nyelv, nép.
Kaukázus és környéke mindig egy hatalmas shitshow volt, ez csak évezredes helyi adok-kapok újabb felvonása. Környék történelme nagyságrenddel komplexebb magyarnál.
Örmények és azeriek életét mindig a helyi hatalmas irányították, török-orosz-perzsa hatalmi játszmák helyszíne volt.
Így lehet pl Susa mint azeri és mind örmény város, mindkét népnek van ott történelme.


Samott
(őstag)

Annyira azert nem. Ha egy teruletet, ahol 80%-ban egy nemzetiseg el es egy kulso hatalom egy masik orszaghoz csatolja en nyugodt szivvel hivom az o trianonjuknak. Barmi is tortent elotte. Ilyen szempontbol a karpatmedence is egy shitshow volt itt a torokokkel, habsburgokkal, megis hasonlo trauma volt a sajat trianonunk.


fairi
(őstag)

" ahol 80%-ban egy nemzetiseg el es egy kulso hatalom egy masik orszaghoz csatolja en nyugodt szivvel hivom az o trianonjuknak."

ezután az azerieknek volt komoly trianon mikor örmény csapatok elüldözték karabakh környéki lakhelyükről a lakosságot. Ahol évszázadok óta azeriek laktak, persze örményekkel együtt.
Csak Karabakh volt igazából örmény terület, környéke évszázadok óta iráni, török népcsoportokkal tűzdelt.
Pl Susának azért komoly azeri lakossága volt, és azeri történelem része. Igazi örmény törzsterület Észak-kelet Törökország volt, igaz onnan 1920 körül teljesen elüldözték vagy megölték a török nacionalisták.

Pl Jjereván 1725 körül örmény többségű volt, de 1830-tól kb 1900-ig azeri többségű város volt. és csak 1916-ban lett örmény város egy újabb lakosság cserével! Végül 1989 után lett azeri mentesítve.

Helyi hatalmak nonstop rendezték át lakosságilag évezredek óta.


UnA
(Korrektor)
Blog

Hívhatod őket azerieknek, de azok törökök voltak, a birodalom határain belül, ugye. Örményország pedig nem létezett a középkor óta, mert a nagyhatalmak játszótere volt a térség.


fairi
(őstag)

Azeriek nyelve lehet török, de genetikailag inkább helyi irániak már (Safavidok alatt élő törökök) . hát igen környék történelme és népességmozgása eseménydús. iráni hatásra és szomszédsággal megádlott siíta törökök az azeriek.
Azeriek többsége még minig Iránban él.


QG
(tag)

" ahol 80%-ban egy nemzetiseg el es egy kulso hatalom egy masik orszaghoz csatolja en nyugodt szivvel hivom az o trianonjuknak"

Csak éppen kicsit túlzásba estek 94ben, kb mintha Erdély visszafoglalása után egész Romániát is megszereznénk, aztán csodálkoznánk, hogy mindenki ellenünk drukkol mikor visszaveszik.

Szóval az örmények elvesztették a realitásérzéküket, ha egy kis eszük lett volna, észreveszik, hogy pénz nélkül és barátok nélkül csak az a kérdés, mikor veszi vissza Azerbajdzsán a területeket, és mennyit csap még hozzá. Akkor kellett volna békére törekedni, mikor felül voltak, de a revans volt a cél.


haruspex
(tag)

Igen pontosan ezt mondtam én is . Ezért elég furcsa az erkölcsi magas ló, amin érzik magukat, meg ahova nagyon sokan elhelyezik őket.


fairi
(őstag)

Van egy Nagy Örményország elképzelés. 1994-ben visszfoglalták egy részét, politikai ögyilkosság ott arról beszélni hogy legyenek kicsit reálisabbak.


Eastman
(őstag)
Blog

Köszönjük az észrevételed! A cikk első oldalát kiegészítettem a Szerző által küldött térképvázlattal.


Eastman
(őstag)
Blog

Szervusz,
megérkeztek a Szerző válaszai a kérdéseidre, melyeket változtatás nélkül másolok ide.

1. „miért nem erőszakoltak ki az örmények totális háborút, amibe az oroszoknak be kellett volna nyíltan is avatkoznia?”

Az örmények próbálkoztak ezzel, az azeri polgári célpontok támadása azt a célt szolgálhatta, hogy hasonló válaszlépést provokáljanak az azeriektől, hogy ők meg örményországi célpontot támadjanak, ami meg is történt több alkalommal, de Oroszországot ez sem hatotta meg.

Az, hogy a gyárak, erőművek támadása jobban eszkalált volna, mint a polgári lakosságé, szerintem nem ennyire egyértelmű, de mindegy is, hiszen hiába érték Örményország területét is támadások, Putyin nem volt hajlandó beavatkozni. (Pasinján még a KBSZSZ vezetőivel is találkozott, teljesen eredménytelenül.)

Oroszország egyértelműen nem akart háborúzni (le van írva a cikkben, hogy miért), innentől kezdve csinálhatott volna Örményország akármit, Pasinján nem tudja kényszeríteni Putyint, nem ilyenek az erőviszonyok.

Másrészt nyilván az azeriek is tisztában voltak vele, hogy ha örmény területet támadnak, akkor a tűzzel játszanak, és ők sem akartak Oroszországgal konfliktusba keveredni, ezért nem nagyon hagyták magukat provokálni.

2. „Hogy lehet az, hogy ennyire nem volt légvédelme Karbakhnak?”

Volt légvédelme, de egyrészt hagyományos repülőkre volt tervezve, nem drónokra, amelyek kisebb sebességgel, más magasságban repülnek, és a méretük is jellemzően kisebb, másrészt általánosságban is nagyon elavult, szovjet technika volt (pl. S-300), a pénzhiány miatt nem tudtak modernizálni. (Ez is benne van a cikkben.) Mellesleg az azeriek az örmények légvédelmi állásainak egy részét is bemérték és megsemmisítették drónokkal.

3. „Mi volt az örmény hírszerzéssel? Nem vágták le, h mennyire nagy a baj?”

Ezt nyilván csak az tudja megválaszolni, akinek vannak forrásai az örmény hírszerzésnél, nekem nem meglepő módon nincsenek.

De egyébként a jelek szerint igen. Két örmény írás is megjelent, amelyek a vereség okait kutatják:

https://jam-news.net/tatul-hakobyan-causes-of-myths-in-the-karabakh-war-in-armenian-society/

https://jam-news.net/david-tonoyan-on-war-in-karabakh-former-defense-minister-situation-analysis-interviews-news-armenia/

Beatrix

Idézet vége.

[ Szerkesztve ]


finest
(őstag)
Blog

Szia! Tök jó, h megkérdezted, Bocs, h pongyola voltam, az ipari célpontok kapcsán, az erőműnél a [link] vízerőműre gondoltam, 2018-ban leállt és nagy balhé volt belőle, Baku áramellátása nagyban függ tőle; [link] , az ipari célpont a Baku-Tbilisi-Ceyan vezeték lett volna, ezek sokkal durvább hatással lettek volna, mint a lakott területek rakétázása., amit csináltak. Ráadásul a civil célpontokkal a nemzetközi közvéleményt is maguk ellen hangolták, hozadéka kb. semmi. Bár a gáz és kőolaj vezetékek bombázása miatt volt aggodalom, mert történt a közeükben rakétatámadás, végül nem volt komoly támadás ellenük. Pedig, ha megszakadt volna a szállítás, az a világgazdaságra is hatással lett volna.
A légvédelmen nemcsak a hagyományos légvédelmet értem, ami volt az teljes egészében lófütty volt, mert egyik oldalon sem volt komoly légierő, leszámítva az összevásárolt török, izraeli drónokat. Ezzel arra utaltam, h a drónok önmagukban nagyon kevesek egy normálisabban felszetelt ellenfélnél, csak azért tűnik döntönek a befolyásuk, mert az örmênyek nem tudtak válaszolni rá érdemben semmit. Összességében nagyon komoly katonai fiaskónak érzem, ami örmény szempontból történt.
Köszi a kinkeket, mindjárt elolvasom és kiderítem, h így gondolják-e ők is.

[ Szerkesztve ]


Eastman
(őstag)
Blog

Szívesen.


BerserkGuts
(őstag)
Blog

"iszakadt az anyaországból egy csomó honfitárs, akik jelenleg másik ország állampolgárai "

Ezen már rég túl kéne lépni Eu van nincsenek határok sokkal jobb ez az álláspont nem kell a megosztottság.

Ezekre a népekre mint az arab meg úgy lehet tekinteni mint valami visszamaradott középkori vagy neandervölgyi népekre.

(bár lehet csak a vallással tudják féken tartani őket meg az ősi szigorú törvényekkel kövezés, halálos itélet stb... mert nagyon elmaradottak és sokan vannak ha ilyeneknek a vallás se maradna nem tartaná semmi féken őket.

A nagy probléma amúgy az ember sajnos nem mindenki egyforma intelligens IQ szinten van és ez itthon is megtörténik pl: van aki képet rak ki a miniszterelnökről és imádkozik hozzá mint valami istennek tartja. Sőt szűk családi körből is lehet válogatni nagyim mai napig nem érti meg hogy nem hívta fel Orbán Viktor hanem lejátszottak neki egy hangfelvételt de ő váltig állítja hogy de beszélt vele :W )

[ Szerkesztve ]


Donki Hóte
(addikt)

Persze, túlléptünk rajta, csak éppen kellett hozzá 100 év.

Az örmények meg türelmetlenek :(


finest
(őstag)
Blog

Fun fact, a Római birodalom összeomlwsa után Amerika felfedezéséig az arabok minden tudományban Európa előtt jártak. A görög_római tudást is az arabokon keresztül örökölte meg Európa. A nagy csapást a kereskedelmi útvonalak áthelyeződése mellett rájuk is áz 1200-as évek közepén betörő tatárok mérték, akk Bagdatban , a kulrúrális központban, mindenkit lenyakaztak. Így süllyedtek el a törzsi viszálykodásba és középkoriságba, amiről írsz.
NB A törökök nem arabok, egyébként a perzsák (irániak) sem. Ezt csak úgy az érdekesség kedvéért.

[ Szerkesztve ]


fairi
(őstag)

"
Ezekre a népekre mint az arab meg úgy lehet tekinteni mint valami visszamaradott középkori vagy neandervölgyi népekre."

Igazából nem értesz sok dolgot. nem emberileg elmaradottak (najó sok arab országban komoly baj a rokonházasság), inkább kulturálisan atavisztikus.

Európában utóbbi 200 évben drasztikusan megváltozott kulturánk, és uj értékrendekre helyeztük. Liberális és teokratikus társadalom különbségét nem kell ecsetelni.

Arab kultura egyidőben hihetetlen gyorsan fejlődött tudományos szinten is, elég csak a damaszkuszi acélművességre gondolni, az eredetit még most se tudjuk reprodukálni, csak másolatot készítünk. [link] nem triviális a másolása.

Persze történt sok minden, és 14.század után inkább az eredeti dicsőség felé fordultak. Mohamed kora fele. Egész arab kulturára jellemző, mindig vissza akarnak térni az eredethez, a dícső korhoz. Videó készült erről 1 óra de utána jobban megérti az ember a helyi történelmet: [link]

Európában elértük azt, amiben arabok elbuktak sokszor, ujféle modern társadalom kiépülése, és uj kultura. Közben elfelejtettünk vmit, nem tudjuk kitermelni az utánpótlást és társadalom elöregszik. Így egész gazdaság mükődése idegen kulturára van utalva, milliónyi embert importálunk hogy mükődjünk.
Mohamed alapította iszlám kultúra kb 1400 éve betonstabil és terjeszkedik. A nyugati kultura meg panaszkodik hogy nem akarják átvenni a szomszédok.

üzenetek

Hirdetés