[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


erdoke
(titán)
Blog

Nem hiszem, hogy ezt az általánosítást akár csak sugalltam volna. Egyébként biokémiailag nagyon nagy %-ban egyformán, de legalábbis hasonlóan működünk, ami talán az egyik legnagyobb eltérés, az éppen a bélflóra. Ha valakinek "ficamos" a bélflórája, akkor látszólag sok dologban nem úgy működhet az emésztése, mint egy egészséges bélflórájú egyénnek.
Még néhány megjegyzés:
A bolti probiotikumok azon része, amik csak "jó bacikat" tartalmaznak, max. részleges tüneti kezelésre jók. Attól nem fog helyreállni az antibiotikum által megtizedelt, akár 500+ fajból álló mikróba közösség, különösen nem egy erős hasmenés szel járó betegség után, hogy pánikszerűen elkezdünk bevinni 5-6-féle bacit. Bármit szeretnénk tenyészteni, nem elég bevágni az ólba, és várni a csodát, a megfelelő környezetet és táplálékot is biztosítani kell, hogy jól érezzék magukat. Márpedig a bélflóra nagyrészt nem azon él, amit mi magunknak alapvető élelemként azonosítunk. Például egyszerű szénhidrátokon erősen eltérő, sokkal kevésbé jóindulatú kolónia alakul ki, mint ha különféle rostokban dús kajákat eszünk. Aztán ez a problémás bélflóra nem komálja az egyértelműen jóindulatú, és általában igencsak kedvező hatású tejsav baktériumokat, amik az élőflórás joghurttal érkeznek.
Ami a reggelit és a vacsorát illeti, arra még nem gondoltál, hogy a kettő esetleg összefügg? Ha keveset vacsorázol, előfordulhat, hogy éhesebb vagy reggel? Az is kérdéses, ki mikor reggelizik, ébredés után pl. nekem se esik jó egy "nagy" kajálás, annál inkább egy-másfél órával később.

(#139) bambano
A búzával az a gond, hogy feldolgozatlan formában a kegkevésbé emlékeztet élelemre, max. ha egy hörcsög vagy hangya nézegeti. Ez megint a bélflórához visz vissza: az emberé nem igazán alkalmas a teljes kiőrlésű gabona feldolgozására, egyszerűen evolúciósan nem ahhoz alkalmazkodtunk. Tehát a nagy tisztaságú fehér liszt = cukor, ami az egyébként is magas cukor bevitel mellett komoly gondokat okoz, míg a durván őrölt teljes gabona egy valag toxint tartalmaz, ami nem csak hosszú távú, alacsony szintű gyulladást tart fenn a szervezetben, de meg ópiátszerű függőségben is tartja az agyat.

[ Szerkesztve ]

üzenetek