[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


#65675776
(titán)

Az ízek harmóniája elsősorban nem az alapanyag minőségétől függ, hanem sokkal inkább az elkészítés módjától, az alapanyagok összeválogatásától.

Dany007: De legalább környezettudatosan belevágtad a szemétbe. Bele sem gondoltál, hogy melegen mennyire egészséges a kukának, illetve hogy hova fog kerülni. Jobb lett volna inkább lehúzni a retyón...

[ Szerkesztve ]


lapa
(veterán)

hát most biztos megköveznek, de pont tegnap este a kezembe akadt egy jóféle maggi májgombócleves, és kedvem szottyant. amúgy rendes házi hambi volt a vacsi, miközben azt csináltam elrotyogott magának.

hozzáteszem elég rég, jópár éve ettem utoljára ilyen klasszik lapos zacskóst. szóval megfőtt, és már a színén láttam, hogy azért nem kicsit fejlődött a poripar, olyan sötét aranybarna színe volt, mint mikor púpos erőlevest csinálok. a színezéken túllépve az igazi meglepi kóstoláskor jött: ez a cucc nem volt sós. nekem azért a régi időkből így vagy úgy, de az a "vegeta" erőteljes sós alapíz rémlik az összes ilyenben. ez viszont nem ilyen volt, hanem normál, összehangolt leves íze volt a cuccnak.

hogy ez most valami chipstörvény-eredmény vagy maguktól csinálták azt nem tudom, mindenesetre kellemes meglepetés volt. ettől még nem szokunk rá, csak gondoltam elmesélem, mint kis színest.


Coccolino_O
(őstag)

Minőség alatt pontosan azt kell érteni, amire a vezető éttermek szakácsai panaszkodnak. A magyar mg. nem tud egyfolytában kimagasló minőségű alapanyagokat biztosítani. A meki szerinted miért külföldről hozatja a hamburger alkatrészek nagyobbik részét? Mert nem tudnak építeni a magyar alapanyagokra. Ennyit a hatalmas nagy, fényezett magyar mezőgazdaságról.


erdoke
(titán)
Blog

Erre szoktam mondani, hogy szarból csak szaros palacsintát lehet csinálni... Az étel minősége, ízvilága nagyrészt az alapanyagok minőségén múlik. Még komplexebb kaján belül is akár egy jobb vajat is meg lehet különböztetni egy gyengébbtől. Gyakorlás és fogékonyság kérdése. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok brutális gurman.

(#123) Coccolino_O
"A meki szerinted miért külföldről hozatja a hamburger alkatrészek nagyobbik részét?"

Mert itthon senki nem hajlandó marha mócsingot ammóniában áztatni, rózsaszín slájmot készíteni belőle, amit a végén hamburgerbe tesznek húspótléknak? Olvastad, Jaimie Olivier mivel nyert pert ellenük?

[ Szerkesztve ]


lapa
(veterán)

hát ez azért is-is. mindkettőtöknek igaza van szerintem, csak kajája válogatja. alapvető eltéréseket persze kiérzel, de hogy édes-e a trancsírozott répa, vagy megtolták kis cukorral, azt sose fogod kiérezni egy szószban mert technikailag ugyanaz a vége.

amúgy auchanban szokott lenni ilyen kolbászvég stílusú csomagolásban levegőn érlelt sonka amit a gép már kidob. és mivel nincs normálisan hártyavékonyra szelve csak valami 2000 huf / kg. hát biztos nem makkon érlelt cucc, de benne van az a tipikus markáns íz. cserébe molyolhatod otthon szét, meg vagdalhatod magadnak.

azt írja a net, hogy már leálltak a trutymóval a jamies botrány óta, és a többi is követte őket.

[ Szerkesztve ]


#65675776
(titán)

Ez igaz. De a konyhaművészet olyan, hogy kitűnő alapanyagokból is könnyedén lehet szart csinálni. Önmagában az, hogy mit raksz bele nem határozza meg mi lesz belőle.


bambano
(titán)
Blog

egy csomó állat eszik sz.rt, más állatok kinyalják az anyjuk végbelét, stb.
bocsánat, hogy vulgáris lett, de ez így van. ezzel a céljuk a bélflóra áttelepítése.

a hüje csiga meg elbagózta a fél tüdejét :)


bambano
(titán)
Blog

"zöldségek és gyümölcsök pedig csak nyomokban tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, köszönhetően a korszerű földművelésnek.": heti közkeletű téves fudunkat hallották.

"Vagy olyan dolgokat, amire elsőre nem is gondolna az ember, pl. hogy a vitaminok kölcsönhatásban állnak egymással, a túlzott kalcium bevitel hogyan hat a magnézium szintre, és még sorolhatnám.": jaja, annyira nem is gondolná az ember, hogy egy csomó tankönyvben ez le is van írva.

a fehér liszt mitől többszörösen feldolgozott élelmiszer?

"a boltban vett vetőmag lehet, hogy génmódosított már elég régóta.": következő vaskos marhaság...
másrészt meg nem muszáj boltban venni a vetőmagot, adnak a helyi génbankok.


bambano
(titán)
Blog

"Átlag férfiember jóllakik két cikk fenti sajttal, egy marék dióbéllel és ezzel a doboz joghurttal": te csak a magad nevében nyilatkozz a legelésről :P :P :R


lapa
(veterán)

hát én ezt macskáknál láttam csak, és fordítva (azaz anyuka kakáltatta nyalással a bébiket).

azért nem látom annyira ezt a körforgást. meg hogy hogy jut át a gyomorsavon az se tiszta, de ez csak level 2.

a csigás részt nem értem.

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

a mezőgazdaság szidása helyett utánajárhatnál a támogatási módoknak. akkor tudnád, miről beszélsz, mert most nem tudod.


erdoke
(titán)
Blog

Tudom, hogy nehéz elhinni, de érdemes kipróbálni. Közel fél kiló zsíros joghurt + ~50 g zsíros (min. 60 % a szárazanyagban) lágy sajt, illetve a nagy marék dió azért nem kis adag vacsorára. A vacsorát nem véletlenül hangsúlyozom, általában próbálok az öregek tanácsa szerint étkezni, azaz reggelire a legtöbbet, vacsorára a legkevesebbet.
Egyáltalán ettél már normális, élőflórás görög joghurtot? :P

Más.
Érdekes olvasmány, megelepődtem, hogy egy ilyen nagy folyóirat mennyire modern tanácsokat adó szakértőket kérdezett meg.


bambano
(titán)
Blog

ez azt a téves általánosítást tartalmazza, hogy minden ember ugyanúgy működik. az általad javasolt és sugallt dolgok közül az alábbiaktól feküdnék ki:
- bőséges reggeli
- gyerekvacsora
- élőflórás joghurt
- normaflore és társai

Soha egyetlen orvos által felírt "gyógyszertől" sem buktam még ki annyira, mint a probiotikumtól. ha valaki meg akar ölni (vagy csak kínozni), erőszakoljon belém normaflore-t.


Coccolino_O
(őstag)

Akkor kérlek, cáfold, ne pedig kijelentsd, hogy ez és ez baromság. Jah, te olyat nem szoktál. Akkor hagyjuk is békén egymást inkább.

#131: Elnézést, elhagytam a hurráoptimizmusomat, pedig tudnom kellett volna, hogy itt a logouton csak így szabad véleményt nyilvánítani, különben megszólnak. A támogatási rendszer Magyarországból kiindulva valami olyasmi lehet, hogy legyen minél több földed, és lehetőleg legyél csókos is.

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

oké, én dolgozzak meg azért, hogy cáfoljam a marhaságaidat, nem pedig te, hogy alátámaszd az állításaidat... fordítva ülsz a lovon.

de tessék:
- a korszerű földműveléstől nem kevesebb, hanem több ásványi anyag lesz a növényekben. attól korszerű a földművelés.
- vitaminok kölcsönhatására ásványi elemeket hozni nem túl jó példa. de ha az elmúlt 6-8 évben néztél annyit tv-t, hogy láss egy reklámot, akkor látnod kellett a magneb6 reklámjait. ééés mi van a magneb6 reklámban? a magnézium és a b6 vitamin kölcsönhatása. következésképp attól, hogy mindenféle csodairodalomra hivatkozva bennfentesnek próbáltál látszani, csak nevetséges lettél. de hosszasan lehetne sorolni a kicserélhető ionokról szóló tankönyveket, stb. stb. vagy a napfény-d-vitamin-csukamájolaj háromszöget, a répában található provitaminokat, stb. persze lehet, hogy újszülöttnek minden vicc új.
- hiányzik a válaszod, hogy a fehér liszt mitől többszörösen feldolgozott élelmiszer (hint: nem az).
- magyarországon tilos a gmo, és az újsághírek alapján nagyon úgy tűnik, hogy ezt komolyan is veszik. nem biztos, hogy pontosan meg tudnám mondani ennek az okát (hogy miért veszik komolyan), de komolyan veszik. kizárt, hogy olyan vetőmagot vegyél hivatalos helyről, fémzárolt csomagolásban, ami abban az értelemben génmódosított, ahogy a monsanto gondolja. mert persze a hagyományos nemesítés is génmódosítás, csak azért senki nem prüszköl.

nálad a labda.


lapa
(veterán)

(definíció szerint a nemesítés nem gmo - azért ott nagyobbak a varázslatok)


bambano
(titán)
Blog

ezt nem is vitatom, de valahol mégis génmódosítás, mert megváltoztatja a növény génjeit.
vagy ott van az egy növény két génállomány, az oltás...


Coccolino_O
(őstag)

Csak attól, hogy eltávolítják a csíráját és a korpáját.


bambano
(titán)
Blog

ez többszörösen feldolgozott? max. pucolt.


erdoke
(titán)
Blog

Nem hiszem, hogy ezt az általánosítást akár csak sugalltam volna. Egyébként biokémiailag nagyon nagy %-ban egyformán, de legalábbis hasonlóan működünk, ami talán az egyik legnagyobb eltérés, az éppen a bélflóra. Ha valakinek "ficamos" a bélflórája, akkor látszólag sok dologban nem úgy működhet az emésztése, mint egy egészséges bélflórájú egyénnek.
Még néhány megjegyzés:
A bolti probiotikumok azon része, amik csak "jó bacikat" tartalmaznak, max. részleges tüneti kezelésre jók. Attól nem fog helyreállni az antibiotikum által megtizedelt, akár 500+ fajból álló mikróba közösség, különösen nem egy erős hasmenés szel járó betegség után, hogy pánikszerűen elkezdünk bevinni 5-6-féle bacit. Bármit szeretnénk tenyészteni, nem elég bevágni az ólba, és várni a csodát, a megfelelő környezetet és táplálékot is biztosítani kell, hogy jól érezzék magukat. Márpedig a bélflóra nagyrészt nem azon él, amit mi magunknak alapvető élelemként azonosítunk. Például egyszerű szénhidrátokon erősen eltérő, sokkal kevésbé jóindulatú kolónia alakul ki, mint ha különféle rostokban dús kajákat eszünk. Aztán ez a problémás bélflóra nem komálja az egyértelműen jóindulatú, és általában igencsak kedvező hatású tejsav baktériumokat, amik az élőflórás joghurttal érkeznek.
Ami a reggelit és a vacsorát illeti, arra még nem gondoltál, hogy a kettő esetleg összefügg? Ha keveset vacsorázol, előfordulhat, hogy éhesebb vagy reggel? Az is kérdéses, ki mikor reggelizik, ébredés után pl. nekem se esik jó egy "nagy" kajálás, annál inkább egy-másfél órával később.

(#139) bambano
A búzával az a gond, hogy feldolgozatlan formában a kegkevésbé emlékeztet élelemre, max. ha egy hörcsög vagy hangya nézegeti. Ez megint a bélflórához visz vissza: az emberé nem igazán alkalmas a teljes kiőrlésű gabona feldolgozására, egyszerűen evolúciósan nem ahhoz alkalmazkodtunk. Tehát a nagy tisztaságú fehér liszt = cukor, ami az egyébként is magas cukor bevitel mellett komoly gondokat okoz, míg a durván őrölt teljes gabona egy valag toxint tartalmaz, ami nem csak hosszú távú, alacsony szintű gyulladást tart fenn a szervezetben, de meg ópiátszerű függőségben is tartja az agyat.

[ Szerkesztve ]

üzenetek