[RIOS ERROR] [Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - LOGOUT.hu Hozzászólások [RIOS ERROR]

[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR]

hozzászólások

[RIOS ERROR]

lapa
(veterán)
[RIOS ERROR]

mi a hiteles forrásod erre a kardiológusos dologra? ott vagy mindenkinél? csak hitéletileg kérdem.

mert ugye az is lehet, hogy a kardiológusok egy jelentős része azért választotta ezt hivatásnak, mert a felmenők fele infarktusban murdelt meg. és onnan hozták a főzési szokásaikat is. a kör zárható.


Bjørgersson
(félisten)
Blog
[RIOS ERROR]

"Az meg már a másik kérdés, hogy miből van."

Ezt a kérdést termékek 99%-nál fel lehetne tenni, éppen ezért nem is érdekel.


erdoke
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

1. Léteznek biokémiai tanulmányok és táplálkozás statisztikai vizgálatok. Utóbbiak nagy mintával is rettentően nehezen kezelhetők. Semmiképpen nem szabad azonban összemosni a két típust, de még a statisztikára alapulók között is óriási különbség van a két véglet között.
2. A kardiológiusok talán tudják, hogy a gyakran magas vércukor sokkal inkább indokolható a szív-érrendszeri panaszokért, mint bármelyik zsír. Ha komolyan gondolják, akkor a cukrot és keményítőt limitálják, nem a zsírokat. Zsírral, fehérjével és rostokkal gyorsan jól lehet lakni, cukorból egyeseket még a 200 kg se állít meg.


#65675776
(titán)
[RIOS ERROR]

Mondjuk a kardiológusok. Nem vagyok ott, de ők maguk azt állítják, hogy gyakorlatilag csak és kizárólag állati zsíradékkal főznek.

Elméletet mindenre lehet gyártani. Gondolom az űrhajósok is azért választották az adott szakmát, mert a felmenőiket egy földön kívüli invázió során ölték meg.

erdoke: Az 1. pont kb ugyan azt írja, amit én is.


Coccolino_O
(őstag)
[RIOS ERROR]

Nem, ez nem igaz. A minőséggel van a probléma...


lapa
(veterán)
[RIOS ERROR]

elsiklottál diszkréten a hiteles forrás megnevezése felett. nem mintha nem hinnék benned, csak mesélem.


samfishR
(senior tag)
Blog
[RIOS ERROR]

"A szervezet inkább az izomrostokat kezdi lebontani és nem a zsírfelesleget. (Ezért nem egyszerű a fogyókúra, mozgás nélkül.)"

:O :O :O


Loha
(veterán)
[RIOS ERROR]

Margarinnal önmagában semmi gond nincs, mert nem mindegyik készül hidrogénezett növényi olajokból. Tudatos vásárlónak kell lenni, és olyat venni, amelyikben trópusi zsírokat használnak (az összes drágábban kb).


Crystalheart
(senior tag)
Blog
[RIOS ERROR]

Inkább az van, hogy Magyarországon az az "elit" szegmens nem is létezik. És mivel erre állt be a piac, igény sincs rá. Megvannak a külföldi beszállítók. Ha egy magyar gazda elkezdene ekkora felárral termelni, akkor hacsak nem zsírozza le előre a dolgot egy nagy elit-étteremmel - márpedig nem zsírozza, mert az elit-éttermek eleve nem bíznak a magyar gazdákban -, akkor az első év után lehúzhatja a rolót. Jégeső után fizetnek kártérítést, válogatás után nem. Valamennyire egyébként most is válogatnak, nem teljesen ömlesztett az anyag, de nyugaton szvsz már túlzásba estek ezt illetően. Nem szeretem a gasztrosznobságot, bármilyen pénzek is legyenek benne.

Úgy gondolom, a száz évvel ezelőtti magyar elit éttermek példáját kellene követni: az étteremnek saját termőföldek kellenének a város közelében, ahol a saját igényeikhez illő terményt termelnek. A felszabaduló árrésből futná az extra gondoskodásra is, mint pl. a válogatás, előmosás, stb.

Coccolino_O: Minőség alatt sok mindent lehet érteni. Egyébként amit te magyar terményként megveszel, az nagy valószínűséggel a Nagybani piacon magyarosított spanyol fölösleg, vagy efféle, hacsak nem egyenest a termelőtől veszed, vagy egyéb biztos forrásból. (Húsokhoz meg nem értek semennyire, vega vagyok. :D)

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Hmm, úgy tűnik, a margarin definíciója igényel nemi tisztázást. Te pl. mit értesz alatta?


Loha
(veterán)
[RIOS ERROR]

Én étkezési növényi zsiradékot értem alatta.


erdoke
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Abba a napraforgó- vagy olívaolaj is simán beleillik.


Loha
(veterán)
[RIOS ERROR]

Azok szobahőmérsékleten folyékonyak, azért olajok.


erdoke
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Értem. Tehát a kókuszzsír is margarin? Egyébként külföldiül olaj, mert az őshonos országokban már folyik. :)


Loha
(veterán)
[RIOS ERROR]

Mit akarsz ebből kihozni? Mert én azt, hogy a margarin egészségtelen része a hidrogénezett növényi olaj, de lehet csinálni margarint hidrogénezett növényi olaj nélkül is.


mickemoto
(őstag)
Blog
[RIOS ERROR]

Tényleg? Voltán a műhelyben is megnézni? :)


lapa
(veterán)
[RIOS ERROR]

én azért remélném, hogy ez ennyire nem fekete és fehér. ezzel gyakorlatilag azt mondod, hogy itthon nem lehet úgyse minőséget csinálni, szóval inkább ne is csináljunk semmit.

a közönségnek nem kell magyarnak lennie, sőt. persze vidékre nem fogsz tudni csak úgy elég embert összeszedni, ez tény.

de amúgy igazad van, a helyzet nem valami jó. mindazonáltal nem reménytelen. különben se az elitre kellene építeni, mert az tényleg minimális. és valszeg be se ül egy olyan, neki "proli" helyre, ahol 2 ember megkajál 10-12 ezer forintból (valami alkalom kapcsán). azért amikor egy családnak egy gyorséttermi jóllakás közelíti a 4-5 ezer pénzt, akkor ez az ár annyira nincs elszállva. és egy ilyen szintű étterem már lepaktálhat termelőkkel, akik legalábbis folyamatosan ugyanazt szállíítják. nem a centizett répáról van szó, azért sok fokozat van az alatt is.


Fr0z3n
(őstag)
Blog
[RIOS ERROR]

Mi ez a nagy egészséges életmód mostanság? Így a pulzus, úgy a kaja, fitnesz kiegek a telókhoz, most meg ez a margarin.
Inkább eszek egy kis csülök pörit vacsira, kenyérrel és kovászos uborkával. Aztán alszom egyet. Nem tudjátok ti mi a jó. :D


Dany007
(veterán)
Blog
[RIOS ERROR]

Visszatérve a költségekre...
Továbbra is egyetértek, hogy egy család átlagos fizetéséből könnyedén megoldható az átlagnál jóval egészségesebb étkezés.
Viszont lapa kollegával is egyetértek, miszerint a nem ipari hulladék az átlag duplájába kerül az esetek többségében.

Az egyik probléma, hogy sokaknak nemhogy a tudatos vásárlás vagy az utánajárás is túl nagy nyűg, hanem még maga a főzés is! Rengetegen vesznek kész vagy félkész kaját, amit többnyire csak melegíteni / kisütni kell... Mert lusták főzni vagy épp nincs idejük rá. Náluk már itt bukott az egészséges étkezés dolog.
De talán még rendelve is meglehetne oldani ilyen spéci egészség centrikus kajaszállítókkal. Bár erről nincs sok ismeretem azon túl, hogy piszkosul kevés az az adag amiket hoznak. 1-2x ettem már ilyet, de normális férfiembernek az nem elég.

Egyszer régen - több évvel ezelőtt - vitáztam egy itten "ismertebb" fórumtárssal a témában. Ő felháborodva panaszolta, hogy 2 főre a 100 ezer forint csak kajára alig elég! És csodálkoztam és nem értettem... Aztán jött egy kis szócsata privátban, majd kiderült, hogy ők szinte csak félkész vagy kész kajákat vesznek ill. rendelnek.
Mert nincs idejük főzni, de amúgy ő meg 300 nettót keres havonta. No így már valamelyest érthető a dolog. Ha nincs ideje főzni mert annyit dolgozik akkor nyilván keres annyit, hogy fedezze a félkész / készkaja költségét is. És igen, ő keres is annyit. Ha nem akkor nagyon fos helyen dolgozik és azonnal váltani kell.

A másik meg az, hogy gondolj bele milyen az átlagember. Felveszi a frankhitelt, 20k-s mikróra is hitelt vesznek / vettek fel az emberek... Igazából a következő 5 évbe sem képesek belegondolni, nemhogy abba, hogy a most megvett drágább de egészségesebb ételek később sokkal jobban kifizetődnek, mint az olcsó ipari hulladékok. Naivitás azt gondolni, hogy az emberek többsége picit is belegondol ebbe...

Felvilágosító kampányok meg országos szintű akciók, tájékoztatások kellenének ilyen téren ahhoz, hogy legalább az értelmesebbje elgondolkodjon. De ez meg biztos sértene néhány érdeket.
Szerk.: Mondjuk azzal az erővel amivel a "digitális átállást" reklámozták itt égen-földön több éven át a csapból is ez folyt... na ennyi befektetett energiával kéne reklámozni a tudatos, egészséges étkezést. És ez hosszútávon az országnak is hasznára lenne nem csak az egyénnek. De érdekes módon erre nem igazán költenek...

Ha már szó volt a félkész kajákról. :) Egyszer poénból vettünk egy ilyen félkész zacskós tésztát az Aldiban. Valami pörkölt szaftos tészta volt... :D Tudtuk, hogy szar lesz, olcsó se volt, de gondoltuk kipróbáljuk egyetlen egyszer. Szépen gyorsan meg is csináltuk, de baszki 2 kanálnál többet nem tudtam enni belőle! Annyira gusztustalanul undorító íze volt, hogy azt nem lehet leírni... Még egy kicsit a gyomrom is felfordult tőle.. Úgyhogy két kanál után ment a kukába ahogy volt még melegen. :D

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog
[RIOS ERROR]

Amikor még ettem cukrász termékeket, azonnal éreztem, miből csinálják. Ha egyszer megszokod a minőségi alapanyagok ízét, különleges harmóniáját, rögtön feltűnik az ócsítás.

[(#115) Loha
Számomra a margarin hidrogénezett növényi olajat jelent. Magyarul ami zsirmány és folyik, az olaj, ami nem, az zsír. A margarin azért nem került egyik kategóriába sem, mert azt olajból mesterségesen zsírosítják. Ami természetes növényi zsiradék, és 30 fok alatt nem folyik, az zsír. Növényi zsír, de zsír, nem margarin.

(#118) Fr0z3n
A csülökpörköltet én is eszem, ahogy a valódi (=nem pasztőrözött) savanyúságokat is, viszont a kenyérre semmi szükség az egészhez. Inkább kanál azok mellé vajat. :K

(#119) Dany007
Az, hogy mennyivel drágábbak a kevésbé, vagy csak egyszerűen, hagyományos módon feldolgozott kaják, leginkább attól függ, honnan indul az ember. A másfél évig érlelt Serrano sonka nem olcsó feldolgozott kajaként sem, és akkor ott van még belőle a fekete makkon hizlalt verzió... Viszont rohadt ott lágy sajtból túrhetőt, alig adalékoltat lehet kapni egészen elfogadható áron. Pl. a madaras teszkóban is van ilyen fehér, belül nagyon krémes, mégse durva ízű, amit nálunk a gyerekek is megesznek. Persze a Munster vagy a Reblochon még jobb, de azoknak már ára is van.
Másik példa: fél kiló körüli dobozban 300 Ft körül van a Zott görög joghurt. 10 % zsír, hozzáadott cukor nélkül. Átlag férfiember jóllakik két cikk fenti sajttal, egy marék dióbéllel és ezzel a doboz joghurttal. Nyomtam még a vacsi végén hozzá egy pohár citromos vizet és két szelet 90 %-os csokit, és királyul érzem magam.

üzenetek

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]