ez most komoly, hogy csak azért gyalultuk le a bolygó erdejeit, mert be voltunk sztondulva a búzától?
azért nyugtass meg, hogy a kv és a marhahús ehetők.
ez most komoly, hogy csak azért gyalultuk le a bolygó erdejeit, mert be voltunk sztondulva a búzától?
azért nyugtass meg, hogy a kv és a marhahús ehetők.
Most meg azért gyaluljuk, hogy legyen kókuszzsír...
Gondolom te a mezőgazdaságban dolgozol vagy legalább értesz hozzá?
Ja nem, fingod sincs róla.....
Ha tudnátok,hogy a margarin milyen egészséges,az azt pótló egyéb mesterségesen előállított zsiradékoknál......
A margarinnál a disznózsír is sokkal jobb, a kacsazsír/libazsír egyenesen szuper, a vajról nem is beszélve.
hosszú leszek...
Élelmiszeriparban dolgozok...heti 1-1.5t margarint használunk fel (vajat is)hogy megértsd mireutaltam fentebb,egy mostmár bebizonyított,és elfogadott példa a múltból:
Hús..90-es évek eleje..váltsuk ki szójával,és milyen egészségesek leszünk..eltelt egy fél generácoónyi idő,és rájöttünk..oppá ez biza inkább káros(főleg ha teljesen kivettük a húst és szójával pótoltuk) rákkeltő meg miegymás nyavalya elterjedésében szerepe van...most a hús megint humánabb lett...
Akkor a margarin.vs vaj....
A vaj eredendően ÁLLATI (tej) zsiradék,míg a margarinok 75-80% növényi....(ugye én sem vagyok margarinfogyasztó, és mindig a" Milyen növényből lehet margarin?"- ra,komoran a "kutyatejből " választ szoktam adni.....de nem : a margarinoknak is van előnye táplálkozási szempontból,mégha kevesebb is mint a vajban.....másrész,a margarin összetevőinek,és tulajdonságainak kihasználásának legfőbb területe a cukrász,ill édesipar...margarin nélkül számos élelem nem,vagy jelentős módosításokkal lenne elérhető..
Azonkívül most már egy ideje (igaz ipari szinten) vannak,elérhetőek a margarin pótlására,kiváltására specializált termékek....na ezekről irtam feljebb....ezekhez képest maga a margarin,egészséges alapanyag..és ez is lényeg..az hogy divattá vált ízesiteni,meg krémesíteni a margarin alapvetően további felhasználásra szánt alapanyag,és nem közvetlen fogyasztásra előállított élelmiszer...
[ Szerkesztve ]
Miért, ha te a mezőgazdaságban dolgozol, akkor már automatikusan értesz is hozzá? Nem, nem értek hozzá, csak azt írtam le, amit lehet szerte olvasni az interneten. Lehet, hogyha valamit kritikával illetnek, akkor nem egyből támadni kellene a jó magyar virtusból kiindulva, hanem elgondolkodni rajta.
Jó magyar virtusból fikázod le a másik által megtermelt javakat? Semmilyen információd nincs, amit te szajkóztál azt is fentebb megcáfolták. Inkább fejezd be a mások munkájának a leszólását. De gondolom, te nem is dolgozol, így nincs is mit lefikázni nálad.
Jó lenne előbb gondolkodni, mint írni. Bármennyire is nehezedre esik....
Általában annak a híve vagyok, hogy a természetes az jó (~egészséges), különösen ha változatos táplálkozás részeként, módjával vesszük magunkhoz.
A margarin nem természetes. Már a napraforgót vagy repcét is elég durván meg kell piszkálni ahhoz, hogy a bennük levő zsiradékhoz jussunk, de amit utána csinálnak vele, az még annál is durvább és természetellenesebb. Ellenben a vaj viszonylag szolid körülmények között keletkezik az egyszerűen hozzáférhető tejzsírból. A libazsírról nem is beszélve, azt csak ki kell olvasztani a zsírszövetből.
Szóval ezerszer inkább megrágcsálom a napraforgó magot (még inkább a dióféléket), mint hogy margarinra fanyaoladjak akár natúr, akar tovább feldolgozott formában.
Mondandóm lényege is az,hogyha lehet igen vaj..de a margarin is kell..
Látom a GMO téma..és bizony ha tudatosan nem is GMO-znak.hazánkba ..de:
A zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) a trigliceridből álló zsírok bomlástermékei. Az élelmiszeripar számára mesterségesen, a glicerin (E 422) [23] és növényi vagy állati eredetű zsírsavak reakciója útján állítják elő (észteresítés). A zsírsavak előállítására általában szójaolajat használnak. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges. A mono- és digliceridek többek között az alábbi termékekben is engedélyezettek: csokoládékészítmények, lekvár, dzsem, gyümölcszselé, tejszínkészítmények, gyorsrizs, kenyér és péksütemények, húskészítmények
[ Szerkesztve ]
Sanyarú helyzet. Szerencsére egyiket se fogyasztom, úgyhogy különösebben nem izgat.
Erről jut eszembe, hogy fel kellet dobnom egy "E határozót", mert a vegyület nevéből tudom, hogy mi az, de a sok E betűs kódot képtelenség megjegyezni.
És mi van azzal, akinek felfordul a gyomra a zsírtól? Az mit egyen? Én nem bírom megenni a vajat sem rosszullét nélkül, a margarint igen, ezért fogyasztok azt. Sőt, a zsíros húsokról is lemondtam már rég. Minőségileg az összes egy nagy nulla, de éhen azért én sem szeretnék halni
"..A mono- és digliceridek többek között az alábbi termékekben is engedélyezettek: csokoládékészítmények, lekvár, dzsem, gyümölcszselé, tejszínkészítmények, gyorsrizs, kenyér és péksütemények, húskészítmények. '
Nagyjából fel is soroltad a kerülendő élelmiszereket.
A margarint meg nyugodtan egye az, aki szereti és egészségesnek találja.
Szívesen lemondok az összes margarinnal készült élelmiszerről. (A halvarin és társait ki is tilthatnák Európából.)
E-táblázat!!
Ártalmatlan adalékok
E 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 2ó3, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 336, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 475, 480.
Gyanús adalékok
E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477.
Veszélyes adalékok (feltehetően allergiát okoznak)
102 Tartrazin
110 Narancssárga S,
120 Kárminsav,
124 Neukokcin, Ponszó 4R.
Egészségkárosító adalékok
- Bélpanaszok:
220 Kén-dioxid
221 Nátrium-szulfit
222 Nátrium-hidrogénszulfit
223 Nátrium-metabiszulfit
224 Kálium-metabiszulfit
- Emésztési zavarok:
338 Foszforsav
339 Nátrium-foszfát
340 Kálium-foszfát
341 Kalcium-foszfát
450 Difoszfátok
461 Metil-cellulóz
463 Hidroxi-propil-cellulóz
465 Etil-metil-cellulóz
466 Karboxi-metil-cellulóz
407 Karragén
- Bőrbetegségek, kiütések:
230 Bifenil
231 O-fenil-fenol
232 Nátrium-o-fenil-fenolát
233 Tiabendazol
- A B12 vitamin károsítása:
200 Szorbinsav
- A koleszterinszintet rontja:
320 Butil-hidroxi-anizol
321 Butil-hidroxi-toluol
- Idegérzékenység:
311 Oktil-gallát
312 Dodecil-gallát
- Szájpenész, szájgyulladás:
330 Citromsav
Rákkeltő adalékok
110 Narancssárga színezék
123 Amarant
131 Patentkék
142 Zöld S
210 Benzoesav
211 Nátrium-benzoát
213 Kálcium-benzoát
214 Etil-(p-hidroxi-benzoát)
215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)
216 Propil-(p-hidroxi-benzoát)
217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)
239 Hexametilén-tetramin
A méltán hirhedté vált 412..hiányzik,ugyanis még az előállítását is betiltották.....
Érdekes lenne ha megnéznéd egy-két energiakotyvalék összetételét...kb 1% természetes anyag....és még a GMO veszélyes.....
[ Szerkesztve ]
Persze, le lehet mondani a zsírról, húsról, pékáruról, az agyonpermetezett zöldségekről, gyümölcsökről, margarinról, tejtermékről, stb. De mit együnk, napfényt? Az is rákkeltő.
Az ,,okos" emberek kitalálnak mindenfélét, régen a tojás nagyon káros volt, aztán nem (kávé, tea úgyszintén). Most a kókuszzsír a divat, meg a medvehagyma, de ezek sem jobbak a többinél.
Alapjában véve igazad van...sőt mégegyszer felteszem a kérdést...
Miért károsabb a kártevőellenállóbb,hozamnövelőbb GMO-s búza,mint a természetes eredetű,de komplex vegyi úton előállított kitolt szavidejű, tartósítószeres élelmiszer????
Nem vagyok jós..de 10-x -év és mi is GMO-zunk (magyarország)...most ez a divatellenség......
Ha a kritika nálad fikázással egyenlő, akkor nálad súlyos gondok lehetnek.
"Semmilyen információd nincs, amit te szajkóztál azt is fentebb megcáfolták. Inkább fejezd be a mások munkájának a leszólását. De gondolom, te nem is dolgozol, így nincs is mit lefikázni nálad. "
Tehát ha valamilyen véleményemet fentebb megcáfolták, akkor már ha mást írok, az is automatikusan meg lesz cáfolva. És én gondolkodjak. Érdekes logikád van.
Olvassál dining guide-t vagy bűvős szakács blogot, esetleg régebbi origós cikkeket, ahol Molnár B. Tamás az interjúalany. Le van írva ezerszer, hogy nem képes a magyar mg. folyamatosan minőségi alapanyagot termelni/tenyészteni. De úgysem fogsz, mert meglettél sértve, és nehogy már más vagy mások ne azon a véleményen legyenek, amin te.
[ Szerkesztve ]
)...most ez a divatellenség......
Lehet rosszul fogalmaztam...inkább azt mondanám,hogy a GMO-t sem tudjuk mi emberek a helyén kezelni ,hanem minden más területen,és formában,használjuk ha kell ha nem....
Erre az atom a legjobb példa,hiszen amint a kezünkbe került a fegyver ,egymás elpusztitása lett a célja,.Most már tudjuk valóban a javunkra használni....
Azért veszek margarint mert olcsó és jobban csúszik tőle a kenyér.
Vajat egyenek a milliomosok meg a parasztok. (Nem rossz értelemben vett parasztok.) Nekik nem okoz anyagi csődöt a vajevés.
Az E táblázat bizonyosan korrekt?
"Rákkeltő adalékok
...
123 Amarant "
Tuti rákkeltő anyag?
Az Alnatura többfajta amarant terméket értékesít. Ha nyilvánvalóan rákkeltő gabonaféle lenne, nem dicsérnék az ismertetőkben.
"- Szájpenész, szájgyulladás:
330 Citromsav "
Ez is érdekes, mert a gombás fertőzések a lúgos környezetet szeretik. Savas környezetben feladják a harcot.