[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


lapa
(veterán)

ez most komoly, hogy csak azért gyalultuk le a bolygó erdejeit, mert be voltunk sztondulva a búzától?

azért nyugtass meg, hogy a kv és a marhahús ehetők.


Coccolino_O
(őstag)

Most meg azért gyaluljuk, hogy legyen kókuszzsír...


Varoz
(őstag)
Blog

Gondolom te a mezőgazdaságban dolgozol vagy legalább értesz hozzá? :U
Ja nem, fingod sincs róla.....


zolee5016
(őstag)
Blog

Ha tudnátok,hogy a margarin milyen egészséges,az azt pótló egyéb mesterségesen előállított zsiradékoknál...... :B


erdoke
(titán)
Blog

A margarinnál a disznózsír is sokkal jobb, a kacsazsír/libazsír egyenesen szuper, a vajról nem is beszélve. :K


zolee5016
(őstag)
Blog

hosszú leszek...
Élelmiszeriparban dolgozok...heti 1-1.5t margarint használunk fel (vajat is)hogy megértsd mireutaltam fentebb,egy mostmár bebizonyított,és elfogadott példa a múltból:
Hús..90-es évek eleje..váltsuk ki szójával,és milyen egészségesek leszünk..eltelt egy fél generácoónyi idő,és rájöttünk..oppá ez biza inkább káros(főleg ha teljesen kivettük a húst és szójával pótoltuk) rákkeltő meg miegymás nyavalya elterjedésében szerepe van...most a hús megint humánabb lett...
Akkor a margarin.vs vaj....
A vaj eredendően ÁLLATI (tej) zsiradék,míg a margarinok 75-80% növényi....(ugye én sem vagyok margarinfogyasztó, és mindig a" Milyen növényből lehet margarin?"- ra,komoran a "kutyatejből " választ szoktam adni.....de nem : a margarinoknak is van előnye táplálkozási szempontból,mégha kevesebb is mint a vajban.....másrész,a margarin összetevőinek,és tulajdonságainak kihasználásának legfőbb területe a cukrász,ill édesipar...margarin nélkül számos élelem nem,vagy jelentős módosításokkal lenne elérhető..
Azonkívül most már egy ideje (igaz ipari szinten) vannak,elérhetőek a margarin pótlására,kiváltására specializált termékek....na ezekről irtam feljebb....ezekhez képest maga a margarin,egészséges alapanyag..és ez is lényeg..az hogy divattá vált ízesiteni,meg krémesíteni a margarin alapvetően további felhasználásra szánt alapanyag,és nem közvetlen fogyasztásra előállított élelmiszer...

[ Szerkesztve ]


Coccolino_O
(őstag)

Miért, ha te a mezőgazdaságban dolgozol, akkor már automatikusan értesz is hozzá? :) Nem, nem értek hozzá, csak azt írtam le, amit lehet szerte olvasni az interneten. Lehet, hogyha valamit kritikával illetnek, akkor nem egyből támadni kellene a jó magyar virtusból kiindulva, hanem elgondolkodni rajta. :U


Varoz
(őstag)
Blog

Jó magyar virtusból fikázod le a másik által megtermelt javakat? Semmilyen információd nincs, amit te szajkóztál azt is fentebb megcáfolták. Inkább fejezd be a mások munkájának a leszólását. De gondolom, te nem is dolgozol, így nincs is mit lefikázni nálad. :U
Jó lenne előbb gondolkodni, mint írni. Bármennyire is nehezedre esik....


erdoke
(titán)
Blog

Általában annak a híve vagyok, hogy a természetes az jó (~egészséges), különösen ha változatos táplálkozás részeként, módjával vesszük magunkhoz.
A margarin nem természetes. Már a napraforgót vagy repcét is elég durván meg kell piszkálni ahhoz, hogy a bennük levő zsiradékhoz jussunk, de amit utána csinálnak vele, az még annál is durvább és természetellenesebb. Ellenben a vaj viszonylag szolid körülmények között keletkezik az egyszerűen hozzáférhető tejzsírból. A libazsírról nem is beszélve, azt csak ki kell olvasztani a zsírszövetből.
Szóval ezerszer inkább megrágcsálom a napraforgó magot (még inkább a dióféléket), mint hogy margarinra fanyaoladjak akár natúr, akar tovább feldolgozott formában.


zolee5016
(őstag)
Blog

Mondandóm lényege is az,hogyha lehet igen vaj..de a margarin is kell..
Látom a GMO téma..és bizony ha tudatosan nem is GMO-znak.hazánkba ..de:
A zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) a trigliceridből álló zsírok bomlástermékei. Az élelmiszeripar számára mesterségesen, a glicerin (E 422) [23] és növényi vagy állati eredetű zsírsavak reakciója útján állítják elő (észteresítés). A zsírsavak előállítására általában szójaolajat használnak. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges. A mono- és digliceridek többek között az alábbi termékekben is engedélyezettek: csokoládékészítmények, lekvár, dzsem, gyümölcszselé, tejszínkészítmények, gyorsrizs, kenyér és péksütemények, húskészítmények

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog

Sanyarú helyzet. Szerencsére egyiket se fogyasztom, úgyhogy különösebben nem izgat.
Erről jut eszembe, hogy fel kellet dobnom egy "E határozót", mert a vegyület nevéből tudom, hogy mi az, de a sok E betűs kódot képtelenség megjegyezni.


BulletBill27
(aktív tag)

És mi van azzal, akinek felfordul a gyomra a zsírtól? Az mit egyen? Én nem bírom megenni a vajat sem rosszullét nélkül, a margarint igen, ezért fogyasztok azt. Sőt, a zsíros húsokról is lemondtam már rég. Minőségileg az összes egy nagy nulla, de éhen azért én sem szeretnék halni :B


Hieronymus
(addikt)
Blog

"..A mono- és digliceridek többek között az alábbi termékekben is engedélyezettek: csokoládékészítmények, lekvár, dzsem, gyümölcszselé, tejszínkészítmények, gyorsrizs, kenyér és péksütemények, húskészítmények. '

Nagyjából fel is soroltad a kerülendő élelmiszereket.

A margarint meg nyugodtan egye az, aki szereti és egészségesnek találja.
Szívesen lemondok az összes margarinnal készült élelmiszerről. (A halvarin és társait ki is tilthatnák Európából.)


zolee5016
(őstag)
Blog

E-táblázat!!

Ártalmatlan adalékok
E 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 2ó3, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 336, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 475, 480.
Gyanús adalékok
E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477.
Veszélyes adalékok (feltehetően allergiát okoznak)
102 Tartrazin
110 Narancssárga S,
120 Kárminsav,
124 Neukokcin, Ponszó 4R.
Egészségkárosító adalékok
- Bélpanaszok:
220 Kén-dioxid
221 Nátrium-szulfit
222 Nátrium-hidrogénszulfit
223 Nátrium-metabiszulfit
224 Kálium-metabiszulfit
- Emésztési zavarok:
338 Foszforsav
339 Nátrium-foszfát
340 Kálium-foszfát
341 Kalcium-foszfát
450 Difoszfátok
461 Metil-cellulóz
463 Hidroxi-propil-cellulóz
465 Etil-metil-cellulóz
466 Karboxi-metil-cellulóz
407 Karragén
- Bőrbetegségek, kiütések:
230 Bifenil
231 O-fenil-fenol
232 Nátrium-o-fenil-fenolát
233 Tiabendazol
- A B12 vitamin károsítása:
200 Szorbinsav
- A koleszterinszintet rontja:
320 Butil-hidroxi-anizol
321 Butil-hidroxi-toluol
- Idegérzékenység:
311 Oktil-gallát
312 Dodecil-gallát
- Szájpenész, szájgyulladás:
330 Citromsav
Rákkeltő adalékok
110 Narancssárga színezék
123 Amarant
131 Patentkék
142 Zöld S
210 Benzoesav
211 Nátrium-benzoát
213 Kálcium-benzoát
214 Etil-(p-hidroxi-benzoát)
215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)
216 Propil-(p-hidroxi-benzoát)
217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)
239 Hexametilén-tetramin
A méltán hirhedté vált 412..hiányzik,ugyanis még az előállítását is betiltották.....
Érdekes lenne ha megnéznéd egy-két energiakotyvalék összetételét...kb 1% természetes anyag....és még a GMO veszélyes.....

[ Szerkesztve ]


BulletBill27
(aktív tag)

Persze, le lehet mondani a zsírról, húsról, pékáruról, az agyonpermetezett zöldségekről, gyümölcsökről, margarinról, tejtermékről, stb. De mit együnk, napfényt? Az is rákkeltő.
Az ,,okos" emberek kitalálnak mindenfélét, régen a tojás nagyon káros volt, aztán nem (kávé, tea úgyszintén). Most a kókuszzsír a divat, meg a medvehagyma, de ezek sem jobbak a többinél.


zolee5016
(őstag)
Blog

Alapjában véve igazad van...sőt mégegyszer felteszem a kérdést...
Miért károsabb a kártevőellenállóbb,hozamnövelőbb GMO-s búza,mint a természetes eredetű,de komplex vegyi úton előállított kitolt szavidejű, tartósítószeres élelmiszer????
Nem vagyok jós..de 10-x -év és mi is GMO-zunk (magyarország)...most ez a divatellenség......


Coccolino_O
(őstag)

Ha a kritika nálad fikázással egyenlő, akkor nálad súlyos gondok lehetnek.

"Semmilyen információd nincs, amit te szajkóztál azt is fentebb megcáfolták. Inkább fejezd be a mások munkájának a leszólását. De gondolom, te nem is dolgozol, így nincs is mit lefikázni nálad. "

Tehát ha valamilyen véleményemet fentebb megcáfolták, akkor már ha mást írok, az is automatikusan meg lesz cáfolva. És én gondolkodjak. Érdekes logikád van. :D

Olvassál dining guide-t vagy bűvős szakács blogot, esetleg régebbi origós cikkeket, ahol Molnár B. Tamás az interjúalany. Le van írva ezerszer, hogy nem képes a magyar mg. folyamatosan minőségi alapanyagot termelni/tenyészteni. De úgysem fogsz, mert meglettél sértve, és nehogy már más vagy mások ne azon a véleményen legyenek, amin te.

[ Szerkesztve ]


zolee5016
(őstag)
Blog

)...most ez a divatellenség......
Lehet rosszul fogalmaztam...inkább azt mondanám,hogy a GMO-t sem tudjuk mi emberek a helyén kezelni ,hanem minden más területen,és formában,használjuk ha kell ha nem....
Erre az atom a legjobb példa,hiszen amint a kezünkbe került a fegyver ,egymás elpusztitása lett a célja,.Most már tudjuk valóban a javunkra használni....


Huma
(addikt)
Blog

Azért veszek margarint mert olcsó és jobban csúszik tőle a kenyér.

Vajat egyenek a milliomosok meg a parasztok. (Nem rossz értelemben vett parasztok.) Nekik nem okoz anyagi csődöt a vajevés.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Az E táblázat bizonyosan korrekt?

"Rákkeltő adalékok
...
123 Amarant "

Tuti rákkeltő anyag?
Az Alnatura többfajta amarant terméket értékesít. Ha nyilvánvalóan rákkeltő gabonaféle lenne, nem dicsérnék az ismertetőkben.

"- Szájpenész, szájgyulladás:
330 Citromsav "

Ez is érdekes, mert a gombás fertőzések a lúgos környezetet szeretik. Savas környezetben feladják a harcot.

üzenetek