[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


zolee5016
(őstag)
Blog

Tananyag....


djculture
(félisten)
Blog

Kíváncsi lesz ki lesz az aki a sótlan ételt majd szivesen eszi. Mert nem egy helyen már eddig is baj volt ebböl hogy a gyerekek csak csipegettek utána meg beájultak egy tornaórán pl... Ízetlen szrokat főznek az ilyen konyhákon utána fűszerrel sóval fedik el a hiányosságokat és csodálkoznak ha a szűlők felháborodtak.

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog

Nem tudsz megenni egy jófajta nemespenészes sajtot? Vagy egy marék diót? Egy jó sült kacsacombnál sincs kellemesebb kaja.

(#154) zolee5016
Úgy értettem, a telefonomra feldobtam egy ilyen alkalmazást, ahol jelölik az ismert vagy gyanított kockázatokat is. Persze készpénznek semmit nem lehet venni.

(#159) Huma
Amilyen margarint egyáltalán megvettem korábban a családnak, az nem volt sokkal olcsóbb, mint egy akciós, de jobb fajta vaj. Aki margarinból is a legolcsóbbat veszi, az inkább egyen disznózsírt. Komolyan.

(#161) Alex91
Sajnos ez a legtöbb óvodás és iskolás gyereknek előrelépés lesz. A zsír értelmetlen korlátozásán és a gabonák még értelmetlenebb erőltetésén kívül annyira nem gáz.

(#163) djculture
A sóra a legtöbb feldolgozott kajában leginkább azért van szükség, hogy a szar fémes ízt elnyomja. Jó minőségű, természetes kajákat én se sózom, és baromira nem hiányzik. Ha valaminek nem jön be az íze, eszek mást, ami finom só nélkül is. Így is van bőven elég étel, amiben a napi szükséglet dupláját beviszem. Másoknak, az átlagosan táplálkozóknak már 2 (!) szelet kenyérben megvan a szükséges sóadag, szóval emiatt igazán nem kellene aggódni.

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

Az "átlag férfiember eztmegazt csinál" kezdetű mondatod az általánosítás.

"biokémiailag nagyon nagy %-ban egyformán": ez is általánosítás. ráadásul azt látom, hogy ebben nem biztos, hogy hinni kellene. az egyik ember simán megissza a tejet, a másik lakodalmas kutya lesz tőle. az egyik simán elél húson, a másik nyers babot eszik, a harmadik vegán. állítólag még a vércsoport szerinti diéta sem teljes ökörség. gyakorlatilag nem tudunk semmit az egészről.

az tény, hogy a génkészletünk jórészt azonos, az is tény, hogy ez hasonló működésre predesztinálna, de ez meg is valósul? aligha. az egyik klóros vizet iszik, ólmozott levegőt szív, ül a munkahelyén, nagykanállal eszi a stresszt, a másik nitrátos vizet, csak tehénkipufogás van a levegőjében, a földet túrja és életében nem ment a pulzusa 65 fölé. az egyik rágyújt két szál cigire és elviszi a tüdőrák, a másik bagós/piás egész életében és megéli a 100 évet.

kizárt, hogy jórészt hasonlóak legyünk.

"A bolti probiotikumok azon része, amik csak "jó bacikat" tartalmaznak, max. részleges tüneti kezelésre jók.": én sok mindenre számítottam a bolti probiotikumokkal kapcsolatban, leginkább arra, hogy semmi hatása nem lesz, megiszom, mint a vizet, másnap kijön nyom nélkül, és el is felejtem. Ehhez képest bitang rosszul lettem tőle. Hogy egy orvos által felírt "gyógyszertől" legyen halálfélelmem, arra kicsit sem gondoltam. "gyógyszer": értsd: receptre, patikában, hivatásos orvostudomány (nem ezoterikus) által termelt, megvizsgált, ajánlott készítmény.

"Bármit szeretnénk tenyészteni, nem elég bevágni az ólba, és várni a csodát, a megfelelő környezetet és táplálékot is biztosítani kell, hogy jól érezzék magukat.": mert ha ez ennyire egyszerű lenne...

"ha különféle rostokban dús kajákat": ezt annyira bírom... ezek a rostok azok, amiket a Földön gyakorlatilag egyetlen magasabbrendű élőlény sem képes önerejéből lebontani. de mi együk ám ezerrel...

"Ami a reggelit és a vacsorát illeti, arra még nem gondoltál, hogy a kettő esetleg összefügg? Ha keveset vacsorázol,": nagyjából teljesen mindegy, mennyit vacsorázom, ha szerencsésen alakul a napi program, akkor van időm 8-9 órát aludni, annyi idő alatt pedig mindig megéhezem, bármennyit ettem. De nekem nem a kevés vacsora, bőséges reggeli vált be, mint amit te példaként hoztál, hanem a késői, bőséges vacsora és a nulla körüli reggeli. A "reggelizz, mint egy király..." szólás nem veszi figyelembe, hogy van, akinél a délelőtt a tisztulás ideje.

"A búzával az a gond, hogy feldolgozatlan formában a kegkevésbé emlékeztet élelemre, ": ezt még egy fittnessz náci szájából hallva is kiröhögöm, a búza legalább 10 ezer éve a legfontosabb, legalapvetőbb élelmezési cikkünk. de nem is erről ment a vita, hanem arról, hogy a fehér liszt mitől is többszörösen feldolgozott élelmiszer? megőrlöd, szétszitálod az őrlemény különböző méretű darabjait, és kész. röviden ennyi a fehér liszt gyártástechnológiája, ebben hol van a többszörös feldolgozás??? elhiszem, hogy te érted, mi az a fehér liszt, az viszont tény, hogy a kollégának nem sikerül helyesen megfogalmazni a mondanivalóját.

"a durván őrölt teljes gabona egy valag toxint tartalmaz": ez valójában csak lehetőség, vagyis inkább technológiai hibából adódó veszély. ha nem kezelik rendesen a gabonát, akkor valóban lehet a korpában méreg.


bambano
(titán)
Blog

például a gmo-s kártevőellenes kukorica úgy kártevőellenes, hogy folyamatosan termeli azt a mérget, amit egyébként kipermeteznének, ezzel öli meg a kártevőt. ezzel két, igen nagy problémát okoz:
- amikor megeszed, lepermetezed a gyomrod
- a folyamatosan, relatíve kis dózisban adagolt méreghez a kártevő hozzászokik. pár év után már hiába gmo-s a kukoricád valami ellen, annak a valaminek meg se fog kottyanni, tehát nemcsak, hogy permetezned kell a kártevő ellen a ráadásul mérgező kukoricádat, hanem az addigi erős méreg helyett, amire már rákondicionáltad a kártevődet, valami sokkal bivalyabb mérget kell permetezned.

ha ilyen ütemben neveljük a rezisztens kártevőinket, 10-20 év múlva már csak a lángszóró lesz hatásos.

remélem, soha nem lesz gmo az országban (most tekintsünk el attól, hogy a gmo a gazdasági gyarmatosítás hatásos fegyvere is).


Hieronymus
(addikt)
Blog

Közben kiderítettem.

Az amaranth ( h betűvel a végén), kátrányból készült színezőanyag.
Az amarant az a növény, aminek a termését élelmezésre használjuk és eredetileg ebből a növényből nyerték ki a sötétvörös színezőanyagot.


BulletBill27
(aktív tag)

Azt hiszem, nem érted a problémát :N Hiába finom, vagy jó, vagy szeretem, vagy egészséges, ha 3 falat után azt érzem, hogy mindjárt kijön belőlem. Annyit számomra nem ér meg semmilyen zsíros kaja, hogy 20 perc után telehányjam a wc-t vele. Rosszul leszek tőlük, nem bírja a gyomrom ezeket megemészteni. Ez van, ha tetszik, ha nem én sem örülök neki :(
A sajtot megtudom enni, de már arról is lemondtam, mert nagyon hizlal.


bambano
(titán)
Blog

bűvös szakács blog mint autentikus forrás rotfl gigamegalol.
mbt-nek nem az nem tetszett, hogy zsírban vastagon átsütik a rántothúst, hanem az, hogy nem az ő gasztronáci felfogása érvényesül. nem megújítják a magyar konyhát, hanem kicserélik a piramis csúcsán a segget, amit nyalni kell.

egyébként pedig a magyar mezőgazdaság technológiailag, tudásilag bármire képes, amire a nyugati, csak kicsit jobban. az akadály nem a szaktudás, hanem a fizetőképes kereslet. nem azért nem termelnek mbt szintjének megfelelő minőségi alapanyagot, mert nem tudnak olyat termelni, hanem azért, mert nincs rá megfelelő fizetőképes kereslet. Ebben az is szerepet játszik, hogy a magyarországi eu-s agrártámogatás szintje csak mostanra érte el a nyugatit, így a magyar mindig is jelentős anyagi hátrányban volt.


zolee5016
(őstag)
Blog

Igen ez is szempont...nade mi van ha ,időnként más génekkel is manipulálok,amikhez nem szokik a kártevő hozzá..
A másik fele meg ugye azt is tudod,hogy a tengeri az már önmagát is GMO-zta hogy ennyire elterjedt! Tehát a növény önmaga is változik,mint ahogy minden élőlény is nemde?
Szóval,ha nem biofegyvert akarunk előállítani,hanem az emberiség hasznára fordítani,akkor a GMO nem más mint az amúgy is természetesen ,de lassan bekövetkező ,biológiai(esetenként kémiai) folyamatok ésszerű felgyorsítása....
De itt befejezem..ez nem az a topic....sry a kitérőért.....


Hieronymus
(addikt)
Blog

...Szóval,ha nem biofegyvert akarunk előállítani,hanem az emberiség hasznára fordítani, ...

Ezt gondoltam.

Mi a biztosíték, hogy egy pozitívnak látszó beavatkozás után évtizedekkel nem derül ki káros hatása a beavatkozásnak. Egy mellékesen módosult fehérje azonnali gondot okozhat, de mi van a lassabban ható változásokkal.

Vajon megéri kockáztatni 10% termés volumen emelés érdekében tömegeket érintő egészségkárosító hatást?


zolee5016
(őstag)
Blog

ez nem ilyen egysíkú,mint pl a terméshozamnövelés...de idézve fenti hsz-em,ezek a folyamatok alapból is végbemennek....beavatkozás nélkül is csak lassabban..
Az pedig,hogy semmi nem lesz egészségesebb evidens..hiszen mi magunk tesszük tönkre,szennyezük be azt a környezetet,ahol a velünk élő növények,és állatok élnek.....

[ Szerkesztve ]


Coccolino_O
(őstag)

Ha nagyon sok vajas/margarinos kenyeret eszel, érthető. Én elég régóta nem eszek kenyeret, így a vajat csak sütéshez szoktam használni, máshoz nem. Igen, így is sokkal drágábbra jön ki, mintha margarint használnál. De szerintem az egészség a legjobb befektetés, és érdemes mindent megtenni azért, hogy idősebb korában az ember ne járjon naponta orvoshoz. Sok múlik a táplálkozáson.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

" ... ezek a folyamatok alapból is végbemennek....beavatkozás nélkül is csak lassabban.."

Mármint a rizsnek eszébe jut, hogy béta-karotint is akar előállítani?


bambano
(titán)
Blog

nekem volt korábban egy blogbejegyzésem, amiben elválasztottam a a jó génmódosítást a rossztól.

tehát ha keresnek valami teljesen idegen génszekvenciát és azt lövik bele a kukoricába, az nagyon nem jó. ha két kukorica fajTA természetes útonkeveredik, azzal nincs gond.

szerk: más géneket hiába manipulálsz, a kártevőt a méreg termelő gén tartja távol.

szerk2: terméshozam növelésre nincs értelme nemesíteni, a terméshozamot jelenleg más tényezők korlátozzák, leginkább a tápanyag-bevitel korlátozása.

[ Szerkesztve ]


zolee5016
(őstag)
Blog

sarkítás.sarkítás...ez nem érv nem indok..ez........................
nade mindig itt vesznek el a dolgok.....


erdoke
(titán)
Blog

Erre csak röviden reagálnék, mert láthatóan hozzáértés nélkül, a bulvárból szívott marhaságokat némi paraszti logikával fűszerezve írsz a témában. Nyilván te se vennéd jó néven, ha én mondjuk a linuxos szerverek témájában szólalnék meg hasonló "szakértelemmel", mégis erős megnyilvánulási kényszerrel... :(

A bélflóra élőlények közössége, és mint biológiai jelenség, viszonylag szűk tűrőképesség jellemzi, ill. optimális fizikai-kémiai paraméterek szükségesek a virágzásához. Tehát igen, csak ennyi kell neki. Megfelelő bacik és megfelelő rostok, amiket aztán tovább fermentálnak.

"a búza legalább 10 ezer éve a legfontosabb, legalapvetőbb élelmezési cikkünk"
Az százalékosan pontosan mennyi idő az emberi faj 2,4 millió évre becsült kialakulásából? Az evolúciónk korábbi, gabonát nem hasznosító évmillióit ki is hagyva a képből.
Másrészt pontosan mekkora szerepe volt a fehér lisztnek ezen 10-12 ezer év alatt a táplálkozásban? Az utolsó 100 évet (hint: 1 %-ot) viszonylag jól ismerjük, de hogyan alakult a gabona vs egyszerű szénhidrát vs. fehérje vs. zsír beviteli aránya a megelőző 9900 év alatt? Illetve milyen szerepe van a fehér lisztnek és cukornak a modern betegségek kialakulásában, hiszen (véletlenül?) éppen egybevág ezek széles körű elérhetősége az ún. modern betegségek terjedésével?

"ez valójában csak lehetőség, vagyis inkább technológiai hibából adódó veszély"
Szó sincs róla, csak hiányosak az idevágó ismereteid. Olvasd el a Grain Brain és a Wheat Belly című könyveket. Mindkettőt amerikai orvos írta, előbbi vezető neurológus, utóbbi elismert kardiológus.


erdoke
(titán)
Blog

Ez igazán sajnálatos, talán érdemes lenne kivizsgáltatnod. Persze akár annyi is lehet a háttérben, hogy a régóta nem használt epehólyagodba beszáradt (bekövesedett?) a tartalom, és nem tud normálisan üríteni a vékonybél felé. Amit nem használunk, hajlamos elcsökevényesedni...


Coccolino_O
(őstag)

Bocs, de az ő véleményére többet adok, mint a tiédre, hiába értesz mindenhez. :)

"hanem azért, mert nincs rá megfelelő fizetőképes kereslet."

Elég régóta nem lehet akkor fizetőképes kereslet. De valószínűleg nem is lesz, elnézve a jelenlegi és jövőbeni helyzetben az emberek anyagi helyzetét.

üzenetek